Toatankar- inget aprilskämt

Nu är det bara drygt 14 dagar tills förbudet att tömma tanken från toaletten rakt ut i havet. Börjar gälla. Om du inte har en hålltank för toaletten på din båt är det dags att börja fundera för det nu.

Den 1 april införs ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag i hela Sveriges sjöterritorium. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta av starens maritima museum.

Förutom att du som har en båt utan hålltank, eller tank utan tömningsmöjlighet från däck måste ordna det, så har hamnar för fritidsbåtar skyldighet att tillgodose behovet av avfallslämning från de fritidsbåtar som normalt ”anlöper” hamnen enligt SJÖFS 2001:13. Detta betyder att alla hamnar för fritidsbåtar som har de egna båtarna eller gästande båtar i hamnen måste se till att man kan tömma sin toalettank i hamnen. Det kommer bli intressant, när alla båtar som varit ute över helgen skall köa på söndagskvällen för att tömma tanken efter helgen. Men 1:a april är det inget skämt.

Top