NÄSTA

Abu Dhabi Ocean Racing vann "monsteretappen"

April 05, 2015 @ 21:21:39   Foto Buda Mendes / Volvo Ocean Race

Foto Buda Mendes / Volvo Ocean Race
Foto Buda Mendes / Volvo Ocean Race

1 AV 1

Efter en intensiv etappavslutning lyckades Abu Dhabi Ocean Racing hålla kvar sin ledning över mållinjen i Itajaí, Brasilien. De utökar därmed sin ledning i den totala poängställningen. Team SCA skadade under dagen ett roder i en kollision med ett föremål i vattnet vilket kan försena deras målgång.

 

 

– Den har varit en monsteretapp, säger Abu Dhabi Ocean Racings brittiska skeppare Ian Walker. Vi har seglat väldigt bra, framförallt i den hårda vinden nere i ishavet och jag vill berömma hela besättningen för deras insats.

 

Efter att ha seglat 7000 sjömil genom Södra ishavet och runt Kap Horn hade fyra lag chans att ta hem den femte etappen av Volvo Ocean Race 2014-15 i en intensiv slutspurt. Seglingen från Auckland till Itajaí i Brasilien är tävlingens längsta och tuffaste delsträcka.

– Det är otroligt att vi efter racing i Södra ishavet har kappseglat med fyra båtar inom synhåll från varandra, säger Ian Walker. Tävlingen har samma intensitet som inomskärssegling där taktiska drag mellan båtar blir mer avgörande än stora navigationsbeslut.

 

Abu Dhabi tog lednignen efter att båtarna rundade Kap Horn i måndags. Närmast bakom dem var spanska MAPFRE och Team Alvimedica slutade trea. Fyran Team Brunel (Nederländerna) gick i mål mindre än en timma efter vinnarna. Abu Dhabi utökar nu sin ledning i den totala poängställningen.

– Att Dongfengs mast gick sönder hade en mental effekt på oss och det blev viktigare att kunna avsluta etappen än att nödvändigtvis komma etta eller tvåa, säger Ian Walker. Men vi har mindre att fixa med båten nu än efter någon annan etapp och ingenting har saktat ner oss.

 

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team, som tidigare låg i delad ledning, ligger nu på andra plats i tabellen trots att de fick avbryta etappen efter sitt mastbrott. Deras båt transporteras nu för motor till Itajaí där laget kommer att få en ny mast inför den sjätte etappen som startar den 19 april.

 

Team SCA har inte haft en enkel resa från Auckland. I Södra oceanen råkade de ut för en kinesgipp där de skadade ett försegel vilket saktade ner dem på väg till Kap Horn. Idag slog olyckan till igen när de skadade sitt babordsroder i en kollision med ett okänt föremål i vattnet.

– Vi seglade i full fart och gjorde 22 knop när vi hörde en hög smäll, säger Team SCA:s skeppare Sam Davies. Båten stannade upp och vi tappade vårt babordsroder. Båten la sig helt på styrbordssidan och sedan helt på babordssidan.

 

Besättningen lyckades göra en provisorisk lagning av rodret som de förväntar sig ska hålla hela vägen in i mål även om de inte kommer att kunna segla med maximal fart. Team SCA beräknas nå Itajaí på tisdag.

– Det är lite tungt att styra nu men tjejerna gjorde ett jättebra jobb med att få ihop allting, säger Sam Davies.

 

Etapp 5 Auckland – Itajaí

 

1. Abu Dhabi Ocean Racing – målgång 19:30:10 (UTC) – 1 poäng

2. MAPFRE – målgång 20:02:56 – 2 poäng

3. Team Alvimedica – målgång 20:24:32 – 3 poäng

4. Team Brunel – målgång 20:25:48 – 4 poäng

5. Team SCA – beräknad målgång på tisdag

6. Dongfeng Race Team – DNF – 8 poäng

7. Team Vestas Wind – DNS – 8 poäng


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x