NÄSTA

En kall och blåsig resa väntar

Mars 21, 2015 @ 07:24:18   Foto Matt Knighton / Abu Dhabi Ocean Racing 

Foto Matt Knighton / Abu Dhabi Ocean Racing / Volvo Ocean Race
Foto Matt Knighton / Abu Dhabi Ocean Racing / Volvo Ocean Race

1 AV 1

Båtarna i Volvo Ocean Race har lämnat Nya Zeeland bakom sig och efter ett par dagar med hård vind och stora vågor har de nu en chans att pusta ut. Men det blir bara en kort paus för bakom horisonten väntar Södra Ishavet.

 

Den femte etappen i Volvo Ocean Race från Auckland till Itajaí har fått en spektakulär inledning. Efter starten i tisdags kväll följde ett dygn av intensiv kustsegling. Lagen mötte starkare vind än väntat i Bay of Plenty och runt Nya Zeelands East Cape.

Udden var den sista utposten innan det var dags att ge sig ut på öppet hav och redan här gjordes vägval som kan visa sig avgörande på lång sikt. Team Alvimedica, Team Brunel och Team SCA valde en nordligare väg än konkurrenterna och hittills har detta gett dem en fördel.

 

Efter East Cape mötte lagen rester från den tropiska cyklonen Pam med vind på 15 m/s och vågor på runt sex meter. Förhållanden som gav dem hög fart men gjorde livet ombord långt från bekvämt.

– Vinden ligger på 15 m/s och nu seglar vi i 22 knop, sa Abu Dhabi Ocean Racings Onboard Reporter Matt Knighton igår. Det skakar ombord och det dånar från vågor som slår mot däcket. En del har problem med sjösjuka och man kastas runt omkring även när man ska gå på toa. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team inledde etappen längst fram i fältet men när båtarna lämnade Nya Zeeland föll de ner till sista plats. De ligger längst söderut tätt bakom Abu Dhabi Ocean Racing och MAPFRE.

 

Svenskbåten Team SCA ligger mitt i fältet och har precis som de andra lagen fått en dramatisk start på etappen som anses vara den tuffaste i Volvo Ocean Race.

– Team SCA-båten skakar. Stora mängder saltvatten sköljer ständigt över däck och vi har mycket vatten inne i båten, meddelade lagets Onboard Reporter Anna-Lena Elled under gårdagen.

– Seglingen är onekligen spektakulär. Vågorna är enorma och vi har tolv timmars stenhård segling bakom oss. Några i besättningen har snabbt kommit in i livet ombord. Andra kämpar fortfarande. De lätta förhållanden som rådde vid starten känns långt borta.

 

De senaste timmarna har vinden lättat och vågorna blivit mindre när effekterna från cyklonen Pam avtagit. Men för seglarna är det bara en kort paus och en chans att hämta andan. Temperaturen på båtarna sjunker vilket är ett tecken på att de är på väg ner i Södra Ishavet.

Allt handlar nu om att hitta den kortaste och snabbaste vägen till Kap Horn och den resan kommer att handla om snabb segling, stora vågor och iskalla vindbyar. Tävlingens längsta etapp bjuder på unika utmaningar.

 

Indikationer på att isberg är på väg längre norrut än man beräknat har också gjort att de banavgränsningar som ska hålla båtarna i säkra från isberg har flyttats något längre norrut. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

Match in Pink by Normandy Elite Tea...

Fotografiet ovan: Normandy Elite Team vinner Lysekil Women's Match 2018. Foto Dan Ljungsvik...

Första steget mot OS i Tokyo 2020 a...

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

SK 30 PANI VANN ÖVERLÄGSET SANDHAMN...

SK 30 Pani med Janne Nystedt som skeppare blev totalvinnare i klassen SRS Classic i å...

NM i J/70 2018. Foto SVENSKA J/70 FÖRBUNDET

Nordiska Mästerskapet i J/70 avgjort

NM i J/70 seglades 9-11 augusti ute i Sandhamn med KSSS som arrangör. Det var första gån...x