NÄSTA

Syzygy- maximal effekt fredag 20 mars

Mars 20, 2015 @ 23:14:52   Foto Stina Jansson

tide waters
tide waters

1 AV 1

Fredagen den 20 mars blir en spännande dag för dig om du gillar väderfenomen, både solförmörkelse och extremt tidvatten på en och samma dag. Vart 18 till vart 19 år hamnar solen, månen och jorden i en perfekt rak linje efter varandra mot jorden, månen är då som närmast jorden och allt detta skapar maximal dragningskraft på jordens oceaner, vilket kommer att ge ett extremt tidvatten fredagen den 20 mars och 23 september 2015. Inget liknande kommer kunna inträffa igen förrän 2033! Detta fenomen kallas syzygy.

 

Världens näst högsta tidvatten finns i Avonmouth långt inne i Bristolkanalen i sydvästra England, där skillnaden mellan hög- och lågvatten kommer att vara ungefär 16,85 meter, där man annars kunde förvänt sig ungefär 14,20 meters höjdskillnad den 20 mars Förutom den förväntade höjdskillnaden påverkar lufttryck och vindriktning den slutliga höjden och dalen på tidvattnet. Detta kommer att ge en oerhört kraftig tidvattensvåg med därtill hörande ström, och kommer säkert locka många besökare till Avonmouth.

 

tidvatten 2

När man pratar tidvatten är begreppen lowest astronomical tide (LAT) och highest astronomical tide (HAT) vanliga. Dessa två begrepp står för de två maximala tidvattenhöjderna och dalarna varje år, vilka accentueras vid vår- och höstdagjämningen. Solen och månens dragningskraft, och månens och jordens centrifugalkrafter påverkar vattnet i våra oceaner, att höja och sänka havsytan, en gång per dygn som i Stilla havet eller som i Europa, två gånger per dygn. När dragningskraften är som störst blir högvattnet som högst, och lågvattnet som lägst, det kallas spring, och när dragningskraften är som lägst blir det ett lägsta högvatten och ett högsta lågvatten, vilket kallas neap. Vid spring blir det starkast strömmar och vid neap svagast.

 

tidvatten3

De länder som har tidvatten som påverkar sjöfarten ger ut sjökort med LAT som referens på sjökortet. Det betyder att du ”normalt” vet det lägsta lågvattnets värde på sjökortet, men du måste alltid räkna med lufttryck, vågar och vindens påverkan. Sedan kompletterar du sjökortets angivna djup med att räkna fram tider och höjder för låg- och högvatten. I dagens moderna plottrar och sjökortssystem finns detta ofta med, men det gäller att förstå krafterna i den ström som uppstår när vattnet höjs och sänks. I Sverige har vi sjökort där medelvatten anges, då vi har en nästan obefintlig påverkan av tidvattnet. Lyssnar du på Sjörapporten på så anges vattenståndet i relation till medelvatten. På Västkusten är det drygt 30 cm variation över dygnet när lufttryck och andra faktorer är borträknade, och i Östersjön finns det inget tidvatten.

 

Det ställe på jorden som har högsta tidvattnet i världen ligger i Burntcoat Head, Nova Scotia, Kanada, där ligger dygnsvariationen normalt på drygt mellan 12,5 till 15,5 meter över LAT vid högvatten, nertill ett negativt djup på 0,7 meter, vilket betyder att land blottläggs med 0,7 meter när vattnet drar sig tillbaka, och upp till cirka 2,5 meter över LAT som högsta lågvatten. I en nautisk kalender ser man att det högsta högvattnet och det lägsta lågvattnet oftast inträffar två dagar efter fullmåne För kalenderbitare finns den nautiska kalendern för Burntcoat Head här.

 

Du hittar artikeln om solförmörkelsen den 20 mars här.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x