Etappstart i Volvo Ocean Race på tisdag 21.00

Den tropiska cyklonen Pam har fått katastrofala följder i Stilla Havet. Ovädret har också försenat starten av den femte delsträckan i Volvo Ocean Race i Auckland men tävlingsledningen har nu bestämt att startskottet kommer att gå i morgon tisdag klockan 21.00 svensk tid.

Den tropiska cyklonen Pam har orsakat stor förödelse i södra Stilla Havet med vindar på upp till 270 km/h. Den räknas nu som en av de värsta cyklonerna som drabbat området och flera dödsfall har rapporterats i östaten Vanuatu där 90 procent av bostäderna i huvudstaden Port Vila förstörts eller skadats.

I Auckland, där båtarna i Volvo Ocean Race befinner sig, har cyklonen inte slagit till lika hårt som det först var väntat. Vindstyrkan kulminerade i staden igår och den femte etappen var från början planerad att starta under natten till söndag men flyttades på grund av cyklonen. Tävlingsledningen meddelar nu att startskottet kommer att gå klockan 21.00 imorgon tisdag (onsdag 18 mars kl. 09.00 lokal tid).

– Vi ser att vädersystemet är stort och att det inte rört sig mycket, säger Volvo Ocean Race VD Knut Frostad. Att starta tidigare hade inneburit att båtarna snabbt hamnat i vindar på 20 m/s och väldigt hög sjö. Om man frågar seglarna är de flesta av dem mer oroade för vågorna än för vinden.

– Vi startar nu vid en tidpunkt där det kommer att vara svagare vind när vi lämnar Nya Zeeland men lagen kommer ändå att sticka ner i Södra Oceanen även om de slipper de värsta vågorna, säger Frostad och betonar hur allvarlig situationen varit hittills.

– En cyklon som dödat flera människor och orsakat en total katastrof på öar norr om Nya Zeeland är inte bara ett vädersystem. Vad vi talar om är en naturkatastrof och som tävlingsarrangör skulle jag aldrig kunna överväga att starta i en sådan cyklon.

Dongfeng Race Teams svenska vaktkapten Martin Strömberg tycker att tävlingen fattade rätt beslut när de sköt upp etappen.

– Om vi hade varit ute på havet hade vi kunnat välja en väg runt ovädret men nu tillät det oss inte att komma iväg eftersom det var i vägen. Det var bra både för oss seglare och för våra båtar att starten flyttades, säger Martin Strömberg.

Delsträckan från Auckland, runt Kap Horn till Itajaí är den längsta delsträckan i Volvo Ocean Race och räknas också som den mest utmanande etappen för seglarna med tuffa förhållanden i Södra ishavet. Målgången i Itajaí är beräknad till 3-7 april.

Top