NÄSTA

Multi Cup Raid i Stockholms skärgård

September 02, 2014 @ 22:47:02   Foto Malcolm Hanes

Multi Cup Raid i Stockholms skärgård. Foto Malcolm Hanes
Multi Cup Raid i Stockholms skärgård. Foto Malcolm Hanes

1 AV 21

Ett stort tack till Lars Linder för nedan fina sammanfattning av helgens begivenheter.


 

Årets upplaga av F18-raiden i Stockholms skärgård avgjordes i helgen, i år med namnet Multi Cup Raid. Nitton F18 fanns på startlinjen på denna tredagardsraid som de senaste åren ersatt den mer extrema Archipelago Raid. Konceptet med raidsegling passar de snabba katamaranerna utmärkt och Stockholms skärgård är den perfekta lekplatsen där vågade vägval ofta belönas med många placeringars skillnad, åt något håll. Team som inte excellerar på kryss-länsbanorna kan plötsligen vara med och slåss om topplaceringarna i en raid.

 

Raiden gick ut på att hitta ett tiotal check points per dag fördelade på två leg. Första leget tog flottan från Saltsjöbaden till lunchstopp i Björkskär i yttre skärgården. Sedan vidare till Finnhamn där seglare och funktionärer hade sin bas under två kvällar och nätter. Bastun, middag på restaurang och riktiga sängar är en del av konceptet, vilket gör raiden tillgänglig och samtidigt lagom äventyrlig för många team.

 

Andra dagen började med kryss norrut för att sedan bära av ut till de flacka, fantastiska skären på Gillöga. Det Holländska teamet som låg utsträckta på de mjuka, solvarma klipporna i lunchpausen ville nästan bryta racet och stanna kvar i paradiset. Alla var hänförda och ingen ville bryta upp. Starten på leg 2 i ostlig undanvind med gennaker bjöd på nya taktiska utmaningar när båtar på fel sida linjen tryckte upp andra båtar en bra bit för att sedan falla av till en perfekt start. Nästa check point ledde katamaranerna rakt genom Nassa i bra fart med dubbeltrapets. Skylten 7 knop noterade ingen, alla hade fullt sjå med att hålla reda på grynnor på sina Garmin och iPad-plottrar. Det gick för nästan alla. På fjärden på väg in mot möja spreds båtarna ut väldigt mycket för att sedan sammanstråla vid nästa check point och en sista, tight gippduell tillbaka till Finnhamn.

 

Sista dagen bjöd på sol och lite mer vind från NO, vilket innebar medvind hela vägen. En lång gennakerbog över Kanan till Bullerö och paus norr om Nämndö. Därefter ett underbart sicksackande över Ingaröfjärden med alla hemvändande familjeseglare som rundningsmärken och målgång i Saltis. Mungiporna var vid öronen och stannade där långt efter att prisutdelningen var över. Raidsegling är framtiden för F18 och F18 är den självklara klassen för alla som vill uppleva äventyret.

 

Vann gjorde mesta raidseglaren Ekefalk och Söderström på samma poäng som superbröderna Claesson. Trea blev Team Bushi med Pascalidis (GRE) / Dyrssen (SWE). Resten av resultaten finns på www.multicup.se.

 

Text Lars LinderKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Hur tung är en våg egentligen? - (v...

Hur tung är en stor våg? Australiensiska surfarna Ross Clarke-Jones och Tom Carroll surfar dom största vågorna i världen. I detta klipp bryter dom ner dom matemati...

Så här lagar du glasfiber - (video)

Andy på BoatworkToday visar oss hur man lagar sprickor i glasfiber. &nb...

Rykte: AC50 båtarna gör comeback på...

Samtidigt som Team New Zealand planerar att ta tillbaka enskrov i America’s Cup spek...

Mästare bland mästare

I helgen (14–15/10) avgörs Mästarnas Mästare i segling i Marstrand. N...

Whitbread klassiker

Rothmans är en klassisk båt som ritades av Rob Humphrey för Whitbread Roun...
x