Lätta vindar ställde till det för svenska Optiseglare i lag-EM

Vi tackar Leif Åkesson, sekreterare i Optimistjolleförbundet, för den här fina rapporten från Lag-EM  för optimistseglare på Lago di Ledro.

Det gick inte riktigt som det var tänkt för de svenska optimistseglarna i Lag-EM  på Lago di Ledro, som ligger ett par mil väster om Riva del Garda i norra Italien. Det svenska laget bestod av Kasper Nordenram, Josefine Åkesson, Isabelle Bergqvist, Carl Germundsson och Eskil Jonasson. Coach för laget var Emil Malmstörm.

Sverige seglade stabilt i Round Robin serien och tog en fin plats i Guldserien som sjunde nation, vilket var många år sedan något svenskt lag lyckats med i Lag-EM. När sedan finalseglingarna inleddes dog vinden nästan helt, vilket gjorde att de svenska seglarna inte hade mycket att sätta emot mot andra lite lättare finallag.

Seglingarna under de två finaldagarna genomfördes i så extremt lätta vindar att silvergruppen inte ens fick segla klart för att man skulle kunna utnyttja de få tillfällena när det kom en svag bris för att få fram en segrare i guldgruppen.

"De har det inte lätt i Lago di Ledro. Eller rättare sagt de har det egentligen extremt lätt. Knappt någon vind alls. Så igår kunde endast några få matcher seglas i extremt lätta vindar (vilket vi svenskar har mycket svårare för p g a av vår storlek och vikt jämfört med sydeuropeernas). Sverige förlorade de inledande tre matcherna och när man ska segla de återstående fyra matcherna idag för att få fram semifinalisterna så regnar det och flaggorna hänger rakt ner. Så vi får se om det blir någon segling alls under eftermiddagen/kvällen, men det ser inte så lovande ut just nu väderleksmässigt."

Nu vet även EM-seglarna vad det innebär att segla ett mästerskap i knappt ingen vind alls, vilket alla NM-seglare fick uppleva i Horten i Norge i somras!

Lag-EM vanns av Turkiet, följt av Spanien och trean Polen.

EM-lagets äventyr i Lago di Ledro finns i sin fulla form på EM-bloggen emoptimist2014.wordpress.com och på Europeanteamswe på Facebook.

Top