NÄSTA

ARTEMIS RACING KLAR UTMANARE FÖR 35:e AMERICAS CUP

Augusti 19, 2014 @ 17:13:47   Foto ARTEMIS RACING

ARTEMIS RACING KLAR UTMANARE FÖR 35:e AMERICAS CUP. Foto Artemis Racing
ARTEMIS RACING KLAR UTMANARE FÖR 35:e AMERICAS CUP. Foto Artemis Racing

1 AV 2

PM ARTEMIS RACING

 

TVÅ SVENSKA OS-MÄSTARE NYA I BESÄTTNINGEN

 

Idag presenterade Artemis Racing officiellt sin utmaning att vinna det 35:e America´s Cup - världens mest berömda bankappsegling. Vid en informationsträff på Moderna Muséet på Skeppsholmen i Stockholm fick gästerna också en möjlighet att se originaltrofén. Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) blir utmanande klubb och de svenska OS-mästarna från London 2012, Fredrik Lööf och Max Salminen, kommer att ingå i teamet.

 

– Segling är min passion och jag är mycket stolt över att ännu en gång representera Sverige i America´s Cup. Med den erfarenhet vi skaffade oss från den förra tävlingen och allt som teamet fick gå igenom har vi fått en mycket stark teamkänsla och tävlingskultur. Vi bygger upp besättningen från en kärntrupp från senaste seglingen och kompletterar med nya förmågor. Jag är fullt övertygad om att Artemis Racing kan vinna det 35:e America´s Cup, säger Torbjörn Törnqvist, projektägare och ledare för Artemis Racing.

 

Artemis kommer att tävla för Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Det är andra gången som de två - Artemis och KSSS – tillsammans representerar Sverige i kampen för att vinna sportvärldens äldsta tävling. Staffan Salén, KSSS´ ordförande, säger att America´s Cup är kronjuvelen bland internationella kappseglingar:

– Vi är stolta över att ännu en gång vara bland utmanarna tillsammans med Torbjörn Törnqvists Artemis Racing. Det är också spännande att kunna bidra med svenska seglare i tävlingen. Vi är tacksamma att Torbjörn Törnqvist ger oss den möjligheten.

 

Nya i Artemisteamet är de svenska OS-guldmedaljörerna från 2012, Fredrik Lööf och Max Salminen (STORT grattis killar :). De kompletteras av America´s Cupveteranen Rod Davis.

 

Fredrik Lööf är en Sveriges mest framgångsrika seglare genom tiderna. Han är dessutom sedan länge vän och tävlingskonkurrent till Artemis teamchef Iain Percy. Fredrik Lööf har bland annat deltagit i sex olympiska spel, vunnit guld i London 2012 och brons i Beijing 2008 i starbåt. Han vann också brons i Sydney 2000 i finnjolle och var med i besättningen som kom trea i Volvo Ocean Race 2001-2002. Med sig i Artemisteamet får han sin parhäst från senaste OS, Max Salminen, en av seglingssveriges största talanger, bara 25 år gammal.

 

Fredrik har fascinerats över seglingens utveckling de senaste åren:

– De nya foilingbåtarna är fantastiska – och vilka tv-sändningar vi fått! Jag inspirerades verkligen av Artemis insatser senast och att ha en svensk båt med och vara en del av den besättningen känns fantastiskt. Att ta hem America´s Cup till Sverige för första skulle givetvis vara mycket speciellt.

 

Amerikanen Rod Davis är seglingscoach och har en imponerande America´s Cup-erfarenhet. Detta blir hans nionde tävling. Han har gått igenom de flesta roller man kan ha ombord. Han vann OS-guld i soling i Los Angeles 1984 och olympiskt silver i finnjolle i Barcelona 1992. Besättningsmedlemmarna i Artemis Racing har tillsammans seglat 61 America´s Cup varav 14 vunnit tävlingen. De har också (inklusive två designers) tävlat i 21 OS och vunnit 11 medaljer, varav sju guld.

 

Jakt på nya talanger och att inspirera yngre besättningsmedlemmar styr mycket av Artemis utmaning. Teamet har startat ett internt utbildningsprogram som ska ge framgångsrika svenska studerande en chans att bli direkt involverade inom områden som skapar ett framgångsrikt tävlingsteam. Programmet innebär bland annat jobb under tolv veckor vid baslägret i Alameda i Kalifornien.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x