Medaljfinaler på för-OS i Rio

PM SSF

Bronschans för Lisa Ericsson och Hanna Klinga i 49erFX

Det svenska landslaget i segling, SWE Sailing Team, deltar den här veckan i för-OS 2014 i Rio de Janeiro. Strax efter 18 svensk tid idag seglas medaljfinalerna i klasserna Finnjolle, 49er och 49erFX. I den sistnämnda ligger Lisa Ericsson och Hanna Klinga från Göteborgs Kungliga SS på sjunde plats inför de tre medaljracen, med en liten möjlighet att avancera till pallen:

– De är fortfarande lite gröna och har mycket kvar att lära, men har gjort en helt godkänd insats. Femteplatsen har de definitivt inom räckhåll, medan bronschansen nog är mer teoretisk, kommenterar Svenska Seglarförbundets förbundskapten Magnus Grävare, som också är på plats i Rio de Janeiro.

Den andra svenska besättningen i 49erFX, med Julia Gross och Cecilia Jonsson från Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm, slutade på nionde plats i grundomgången och tog sig därmed också in bland de tio som får segla medaljfinalen. I Finnjolle blir det däremot ingen svensk i medaljfinal, då Max Salminen och Björn Allansson från GKSS hamnade på platserna 11 respektive 15 i grundserien:

– Max har seglat helt okej och det var en stor besvikelse för honom att inte få köra medaljfinalen, säger Magnus Grävare, och tillägger att i stort sett alla de bästa seglarna har funnits med i detta för-OS.

– Det fattas bara en handfull länder av mellanklass, så tävlingarna är en bra förberedelse inför OS 2016, tycker han.

För-OS 2014 i Rio de Janeiro har hittills karaktäriserats av lätta vindar, med sjöbris som uppstått först lite senare på eftermiddagarna. I kombination med den tidiga solnedgången, redan vid halvsextiden på kvällen, har det lett till att bara två av fyra seglingsdagar kunnat genomföras som planerat. Grävare är dock inte så orolig att det ska bli problem med vinden när det är dags för OS 2016:

– Nej, då finns det ju reservdagar att ta till, men några sådana ingår inte i programmet den här gången, förklarar han.

I morgon lördag avslutas seglingarna i Laser, Laser Radial och 470 Herr, med goda möjligheter att få se svenskar i medaljfinalerna. Det vet vi dock först efter dagens sista seglingar i grundomgången. Inför dessa ligger Jesper Stålheim från KSSS sjua i Laser, medan både Laser Radial-seglaren Josefin Olsson och 470-besättningen Anton Dahlberg/Fredrik Bergström från samma klubb, i nuläget är precis utanför på elfte plats.

Top