NÄSTA

Svenska seglare till för-OS i Rio

Juli 30, 2014 @ 13:50:27   Foto SSF

Landslaget. Foto SSF
Landslaget. Foto SSF

1 AV 1

Förberedelser ska toppa OS-formen

 

Medaljhoppen i SWE Sailing Team, det svenska landslaget i segling, förbereder sig minutiöst för OS 2016. På söndag den 3 augusti börjar för-OS 2014 i Rio de Janeiro, som pågår i en vecka med 13 svenska seglare på plats. För-OS 2014 är både ett angeläget träningstillfälle och en viktig avstämningspunkt på vägen mot 2016 och ännu ett framgångsrikt svenskt seglings-OS. Flera av de uttagna har chans till topplaceringar.

 

Sedan 1996 har svenska seglare tagit medaljer i alla OS; senast i Weymouth 2012, då Fredrik Lööf och Max Salminen seglade hem en guldmedalj i Starbåt och Rasmus Myrgren säkrade bronset i Laser. Trots en generationsväxling med flera nya seglare i laget, är Svenska Seglarförbundets ambition att bygga vidare på den positiva utvecklingen och ta vara på det som tidigare fungerat:

– Vi ska försöka vara i Rio så mycket som möjligt fram till OS, men avståndet gör ju såklart att det inte är lika tillgängligt som det var i Weymouth. Det är absolut nödvändigt att spendera träningstid på plats, för att seglarna ska få förståelse för vad som händer på banan. Ju mer tid desto bättre, tycker förbundskaptenen Magnus Grävare.

– En av de viktigaste lärdomarna är att tidigt sända besättningar till OS-området för att träna och tävla, tillägger SSF:s sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.

 

För-OS 2014 avgörs på samma vatten som OS 2016 och samlar 320 seglare från 34 länder i 250 båtar. Varje land får representeras av maximalt två besättningar i varje klass. För att bli uttagen till själva OS kräver SOK att idrottaren ska kunna placera sig bland de åtta främsta, och att den kapaciteten visas tydligt i resultat redan före OS. Dessa kriterier har också legat till grund för Svenska Seglarförbundets uttagning till för-OS, men så här tidigt i processen med en aning snällare tolkning:

– Vi har valt att ta ut några till för-OS som inte nått topp åtta riktigt ännu, men som vi bedömer kan nå dit inom kort, förklarar Magnus Grävare.

 

Starbåten, som Max Salminen seglade tillsammans med Fredrik Lööf 2012, har utgått ur OS-programmet. Därför har guldmedaljören Salminen växlat till enmansklassen Finnjolle, där han får sällskap till för-OS av Björn Allansson. 49er-seglarna Carl P Sylvan och Otto Hamel har, liksom de kvinnliga kollegorna Lisa Ericson och Hanna Klinga samt Julia Gross och Cecilia Jonsson, båda besättningarna i nya damklassen 49erFX, kvalificerat sig till för-OS tack vare en mycket brant utvecklingskurva.

 

Josefin Olsson i Laser Radial och Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 tillhör enligt Magnus Grävare dem som kommit längst i OS-förberedelserna:

– Laserseglaren Jesper Stålheim hoppas jag också mycket på, och han sparrar väldigt fint mot Emil Cedergårdh. De får därför åka till Rio båda två.

I klasserna 470 dam, Nacra 17 och RS:X finns i dagsläget inte några starka svenska kort till OS i Rio, varför de inte heller är representerade på för-OS 2014.

 

Mer information hittar du på www.aquecerio.com.

 

Samtliga svenska seglare på för-OS i Rio de Janeiro den 3 – 9 augusti 2014:

 

470 (herr), tävlar 4 – 9 augusti, 10 race + medaljrace

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

 

49er (herr), tävlar 4 – 8 augusti, 12 race + medaljrace

Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS

 

49erFX (dam), tävlar 4 – 8 augusti, 12 race + medaljrace

Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

 

Finnjolle (herr), tävlar 3 – 8 augusti, 10 race + medaljrace

Björn Allanson, GKSS

Max Salminen, GKSS

 

Laser (herr), tävlar 4 – 9 augusti, 10 race + medaljrace

Emil Cedergårdh, GKSS

Jesper Stålheim, KSSS

 

Laser Radial (dam), tävlar 4 – 9 augusti, 10 race + medaljrace

Josefin Olsson, KSSS


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Har du tröttnat på allt som växer p...

Har du tröttnat på allt som växer på båten? Tröttnat på att behöva simma ner och tvätta eller behöva ta upp båten och tvätta? ...

Grön energi ombord (VIDEO)

Manoj Barghava blev miljardär på energidrycken 5-hour energy. 2015 bestämde...

Upplåsbar livsförsäkring

Man måste ha respekt för havet och veta att till och med den bäste kan fall...

Nya bilder på Vestas visar att inci...

Endast 30 sjömil från mål på etappen från Melbourne till Hongk...

Maseratis rekordförsök - update

Rutten mellan Hong-Kong och London är en klassisk rutt som seglades frekvent i slutet ...x