NÄSTA

Svenska seglare till för-OS i Rio

Juli 30, 2014 @ 13:50:27   Foto SSF

Landslaget. Foto SSF
Landslaget. Foto SSF

1 AV 1

Förberedelser ska toppa OS-formen


 

Medaljhoppen i SWE Sailing Team, det svenska landslaget i segling, förbereder sig minutiöst för OS 2016. På söndag den 3 augusti börjar för-OS 2014 i Rio de Janeiro, som pågår i en vecka med 13 svenska seglare på plats. För-OS 2014 är både ett angeläget träningstillfälle och en viktig avstämningspunkt på vägen mot 2016 och ännu ett framgångsrikt svenskt seglings-OS. Flera av de uttagna har chans till topplaceringar.

 

Sedan 1996 har svenska seglare tagit medaljer i alla OS; senast i Weymouth 2012, då Fredrik Lööf och Max Salminen seglade hem en guldmedalj i Starbåt och Rasmus Myrgren säkrade bronset i Laser. Trots en generationsväxling med flera nya seglare i laget, är Svenska Seglarförbundets ambition att bygga vidare på den positiva utvecklingen och ta vara på det som tidigare fungerat:

– Vi ska försöka vara i Rio så mycket som möjligt fram till OS, men avståndet gör ju såklart att det inte är lika tillgängligt som det var i Weymouth. Det är absolut nödvändigt att spendera träningstid på plats, för att seglarna ska få förståelse för vad som händer på banan. Ju mer tid desto bättre, tycker förbundskaptenen Magnus Grävare.

– En av de viktigaste lärdomarna är att tidigt sända besättningar till OS-området för att träna och tävla, tillägger SSF:s sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.

 

För-OS 2014 avgörs på samma vatten som OS 2016 och samlar 320 seglare från 34 länder i 250 båtar. Varje land får representeras av maximalt två besättningar i varje klass. För att bli uttagen till själva OS kräver SOK att idrottaren ska kunna placera sig bland de åtta främsta, och att den kapaciteten visas tydligt i resultat redan före OS. Dessa kriterier har också legat till grund för Svenska Seglarförbundets uttagning till för-OS, men så här tidigt i processen med en aning snällare tolkning:

– Vi har valt att ta ut några till för-OS som inte nått topp åtta riktigt ännu, men som vi bedömer kan nå dit inom kort, förklarar Magnus Grävare.

 

Starbåten, som Max Salminen seglade tillsammans med Fredrik Lööf 2012, har utgått ur OS-programmet. Därför har guldmedaljören Salminen växlat till enmansklassen Finnjolle, där han får sällskap till för-OS av Björn Allansson. 49er-seglarna Carl P Sylvan och Otto Hamel har, liksom de kvinnliga kollegorna Lisa Ericson och Hanna Klinga samt Julia Gross och Cecilia Jonsson, båda besättningarna i nya damklassen 49erFX, kvalificerat sig till för-OS tack vare en mycket brant utvecklingskurva.

 

Josefin Olsson i Laser Radial och Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 tillhör enligt Magnus Grävare dem som kommit längst i OS-förberedelserna:

– Laserseglaren Jesper Stålheim hoppas jag också mycket på, och han sparrar väldigt fint mot Emil Cedergårdh. De får därför åka till Rio båda två.

I klasserna 470 dam, Nacra 17 och RS:X finns i dagsläget inte några starka svenska kort till OS i Rio, varför de inte heller är representerade på för-OS 2014.

 

Mer information hittar du på www.aquecerio.com.

 

Samtliga svenska seglare på för-OS i Rio de Janeiro den 3 – 9 augusti 2014:

 

470 (herr), tävlar 4 – 9 augusti, 10 race + medaljrace

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

 

49er (herr), tävlar 4 – 8 augusti, 12 race + medaljrace

Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS

 

49erFX (dam), tävlar 4 – 8 augusti, 12 race + medaljrace

Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

 

Finnjolle (herr), tävlar 3 – 8 augusti, 10 race + medaljrace

Björn Allanson, GKSS

Max Salminen, GKSS

 

Laser (herr), tävlar 4 – 9 augusti, 10 race + medaljrace

Emil Cedergårdh, GKSS

Jesper Stålheim, KSSS

 

Laser Radial (dam), tävlar 4 – 9 augusti, 10 race + medaljrace

Josefin Olsson, KSSSKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Isvett med Sjöräddningssällskapet i...

Runt om i Sverige är det nu sportlovstider, och kylan håller på många håll i sig. Att ge sig ut på skridskor eller i en isjakt är populärt sportl...

Snygga bilder från M32 Miami Winter...

Nyligen seglades den andra av fyra deltävlingar i M32 Miami Winter Series som har vä...

Arkema Mini 650 - en spektakulär fo...

I videon nedan får vi höra mer om den nya Mini 650:n Arkema 3. Båten har de s...

m507_crop169014_1024x576_proportional_14880671227A13

Japanska traditioner när SoftBank l...

Med ett traditionellt japanskt dop och ceremoni döptes och presenterades igår S...

Blocketklippet: byggsats för Maxi

Ingvar Kamprad har gjort succé världen över med sitt koncept att lå...
x