NÄSTA

Team Brunel vann första slaget mellan Volvo Ocean 65:or

Juli 25, 2014 @ 11:12:36   Foto Volvo Ocean Race

Foto Yann Riou/Dongfeng Race Team
Foto Yann Riou/Dongfeng Race Team

1 AV 4

Göteborg 25 juli 2014: Team Brunel slutade i topp i den det första kraftmätningen mellan Volvo Ocean 65:or under en kappsegling i Marina Rubicón Round Canary Islands som utgick från Lanzarote i veckan.

 

Bouwe Bekkings besättning, som klarade av den 650 sjömil långa banan på 57 timmar och 39 minuter, säkrade segern framför två andra Volvo Ocean Race-lag; det spanska laget med Iker Martínez som skeppare samt svenska Team SCA.

– Racet var riktigt kul med varierande förhållanden. Vi hade hård vind, lätt vind och seglade i med- och motvind, säger Team Brunels litauiska lagmedlem Rokas Milevičius och tillägger att besättnings stora erfarenhet spelade en stor roll i segern.

– Vi visste vad vi kunde vänta oss eftersom Andrew “Capey” Cape har seglat racet tidigare. Han gjorde ett riktigt bra jobb med förberedelserna innan starten och vi visste precis när vinden skulle dö och när den skulle öka.

 

I en hård kamp om andraplatsen drog spanskbåten det längsta strået mot Team SCA. Iker Martínez och hans besättning tog sig i mål i Lanzarote på 59 timmar och 40 minuter – bara 10 minuter före konkurrenten. Trots att de missade förstaplatsen var Martínez nöjd med lagets insatts.

– Det var en glad överraskning. Vi kom hit för att se var vi står och för att lägga en grund för vår fortsatta utveckling. Sanningen är att vi ligger bättre till en vad vi först trodde, säger Iker Martínez.

 

För team SCA innebar tävlingen ett steg fram och två steg tillbaka och laget erkände att deras första kappsegling i den nya båten Volvo Ocean 65 var en brant inlärningskurva.

– Vi har en bra bit kvar att gå. Det här visade oss ännu tydligare vad som är viktigt under en havskappsegling så nu tror jag att alla i laget har en bättre bild av vad vi behöver bli bättre på, säger amerikanskan Sally Barkow.

 

Men tredjeplatsen betyder inte att laget borde packa ihop och åka hem enligt hennes lagkamrat Abby Ehler som tror att laget har all anledning att vara självsäkra.

– Det här är vad vi tränat för hela tiden – att kappsegla. Vi var med i täten och och gav de andra en rejäl utmaning så jag tycker att vi kan vara nöjda med vår insatts.

 

Medan de nämnda tre lagen återvände till Lanzarote fortsatte Dongfeng Race Team sina förberedelser inför Volvo Ocean Race med ett pass T’ai Chi. Den uråldriga kampsporten har sina rötter i staden Shiyan, en av lagets viktigaste partners. Den franska skepparen Charles Caudrelier ser övningen som ett perfekt sätt att smälta samman det mångkulturella laget.

– Det är något som vi alla gillar och det är spännande för oss västerlänningar att varje dag upptäcka nya saker med våra kinesiska seglare i laget.

 

Undertiden har Team Alvimedica och Abu Dhabi Ocean Racing anlänt till Southampton, Storbritannien i veckan. Under resan från Newport, Rhode Island – vilket enligt regelverket för Volvo Ocean Race inte fick vara ett race mellan lagen – navigerade båtarna sig genom tufft väder med bland annat 40 knops vind och åskväderstormar. ”Vi är verkligen på tårna och det här är riktigt bra träning inför tävlingen” sa ADOR:s navigatör Simon Fisher under seglatsen över Atlanten.

 

För Team Alvimedica kommer en tid på torra land vara särskiljt uppskattat efter att de spenderat mycket tid på havet de senaste veckorna. Men som uppvärmning har det vart värt det menar lagets Onboard Reporter Amory Ross.

– Vi har seglat massor av tuffa sjömil och varenda en är viktig på många olika sätt. Jag tror att alla håller med om att vi spenderat tiden väl.

 

Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker återvände i och med resan till sin hemstad Southampton och både lagen kommer att stanna på Englands sydkust tills de ska delta i ”Aberdeen Asset Management’s Cowes Week” mellan 2-9 augusti. Sedan seglar de ”Sevenstar Round Britain and Ireland Race” dagen efter. I båda tävlingarna kommer de också få sällskap av Team SCA, Dongfeng Race Team och det spanska laget.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x