NÄSTA

Hansen Sailing Teams magiska vecka på Marstrand

Juli 15, 2014 @ 11:59:32   Foto Search Magazine

Hansen Sailing Teams magiska vecka på Marstrand. Foto Search Magazine
Hansen Sailing Teams magiska vecka på Marstrand. Foto Search Magazine

1 AV 1

Det har nu gått drygt en vecka sedan Hansen Sailing Team och skepparen Björn Hansen säkrade sitt hattrick i Stena Match Cup Sweden. Deras segersvit på sedan 2012 är en modern klassiker men för Björn och laget innebär det också att de hakar på Ian Williams i toppen av tabellen på Alpari World Match Racing Tour.

 

Hur känns det efter ett par dagar Stena Match Cup Sweden 2014?

Det känns ju otroligt bra fortfarande och jag har kanske inte riktigt hunnit smälta det ännu. Det var såklart en stor upplevelse men nu är jag framförallt glad för att vi satte oss i en position där vi kan vara med och slåss om VM-titeln. Den fantastiska känslan av att vinna på Marstrand går så småningom över, men att vi plockade så mycket poäng och att vi nu är med och slåss om segern i världscupen känns väldigt roligt.

 

Ni hade en tuff start på tävlingen och lyckades sedan ha en uppåtgående kurva för varje dag. Berätta om veckan på Marstrand.

Många tyckte kanske att vi var lite svajiga i början men jag håller inte riktigt med om det för jag tyckte att vi seglade bra hela veckan. Små misstag gjorde att vi tappade poäng men i sort sett seglade vi bra och jag var inte orolig förrän vi fick stryk av Francesco Bruni i sista matchen i grundomgången och vårt avancemang plötsligt låg i andras händer. Vi var beroende av att andra resultat skulle gå vår väg men det löste sig.

 

Kändes det som att ni höjde er nivå när ni kom in i slutspelsseglingarna?

Det var inte så att vi tänkte att alla var bättre bara för att vi tagit oss vidare med liten marginal. Tvärtom kände vi att vi hade ett psykologiskt övertag eftersom ingen ville välja oss som motståndare i kvartsfinalen. Vi sa till varandra att vi skulle ha roligt när vi väl kommit så långt och vi hade en lugn stämning ombord. Allt det baseras på att vi är väldigt trygga i att segla DS37:or på Marstrand.

 

En del kanske börjar ta era framgångar för givet, vad säger du om det?

Jag fick aldrig känslan av att ”det här kommer inte att gå, de andra är för bra”. Vi tänkte att vi löser det här på något sätt och när vi väl kom till finalen verkade Ian ha ganska mycket respekt för oss. Under fredagen och lördagen seglade vi riktigt bra.

 

Beskriv känslan av att vinna den fjärde och avgörande matchen i finalen.

Den var euforisk. Det var ungefär som när vi slog Peter Gilmour i finalen 2012 för då hade vi också ett försprång på det sista benet. Nu var det så luriga vindförhållanden att man inte kunde räkna hem segern förrän nästan vid mållinjen men när vi gjorde vår sista gipp visste jag att vi skulle vinna. Vi kunde njuta den sista biten mot mål och höra publikens jubel. All press och spänning släppte för alla i laget och det var en häftig känsla som jag gärna upplever igen.

 

Ni har vunnit Stena Match Cup Sweden fyra gånger. Hur rankar du era segrar?

Det är svårt att ranka dem men de har definitivt haft väldigt olika karaktär. 2007 blåste det 20 meter/sekund i finalen och det var första gången vi vann och fantastiskt just av den anledningen. Den andra finalen var stor eftersom vi slog Peter Gilmour – Mr. Marstrand själv på Marstrand i tre raka matcher. Förra året vände vi både kvartsfinalen och finalen från ett underläge med 2-0 till seger 2-3 vilket ju var underbart på sitt sätt.
I år tog vi oss precis vidare till kvarten och väl där lyckades vi lyfta oss och segla magiskt bra i semifinalen och finalen. Alla vinster har haft sin charm.

 

Många tycker att ni får det att se lätt ut, vad säger du om det?

Jag kan förstå det, och så är det nog ofta i idrott när man ser på de som vinner – att de får det att se enkla ut. Men gudarna vet att vi har kämpat hårt för att komma dit och jobbat hårt med allt vi kan förbättra med manövrar, kommunikation, taktik och mycket mer.

 

Ni ligger just nu tvåa i världscupen, vad ska ni göra för att vinna?

Om vi kan förbättra oss en placering på varje deltävling jämfört med vårt bästa tidigare resultat så kommer det att räcka väldigt långt. Givetvis måste vi komma bättre än Williams eftersom han leder just nu men vår målsättning är att vara med och slåss om titeln fram till mållinjen i Malaysia.

 

Vad talar för att det är Hansen Sailing Teams tur att vinna VM-guld i år?

Att vi har varit med i många år och jag tror också att vår vilja att vinna är större än för till exempel Williams och flera andra konkurrenter. Det känns bra och vi är fulla av tillförsikt.

 

Hur vill du sammanfatta SMCS 20-årsjubileum?

Det känns helt enkelt otroligt hedrande att få vara med och att få vinna världens bästa matchracingtävling. Det finns ingen tävling som Marstrand och att få vinna där som svensk är sagolikt. Att dessutom få göra det tre år i rad går knappt att förklara men jag är otroligt glad för att få förmånen att segla med det lag som jag har.

 

Text Fabian Bengtsson


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Lööf vinner helgens Nordiska Mäster...

I helgen seglades Nordiska Mästerskapet i OK-jolle. Ett femtiotal seglare från sex olika länder slöt upp till Gottskär där mäserskapet gick av stapeln. P&a...

EN NY VERSION AV 360 (VIDEO)

Du som har provat någon form av surfsport vet att det lockar till kreativitet och uppt&a...

VEM ÄR SMARTAST - DU ELLER DELFINEN...

Det är lätt att konstatera att Delfinens hjärna är större och mer ...

Foto Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

Hård vind väntar i Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race har lämnat Cardiff och är på väg till Göteborg. ...

"Norge om babord" i 48 dagar (video)

"Framme! Nu har jag seglat med "Norge om babord" i 48 dagar. Lite konstigt att stå vi...x