NÄSTA

Hansen pallade konkurrensen – vinnare av Stena Match Cup Sweden

Juli 05, 2014 @ 17:13:18   Foto Ian Roman/AWMRT

Foto Ian Roman/AWMRT
Foto Ian Roman/AWMRT

1 AV 1

Björn Hansen och hans Hansen Sailing Team - segrare i Stena Match Cup Sweden för tredje året i rad. Foto Ian Roman/AWMRT


 

Ett 20-årsjublieum, ett tungviktarmöte och slutligen ett hattrick. Finalen av Stena Match Cup Sweden 2014 innehöll det mesta. Även en svensk seger.

 

Alla goda ting är tre. I Björn Hansens fall handlar det om tre medaljer i den finaste valören på hans favoritarena.

 

Men det blev ingen höjdarstart på veckan för Hansen Sailing Team, som låg under i matcher efter första dagen. Men att slå i underläge är det som Ålandsbon Björn Hansen och hans team gör bäst. Efter att de tog sig till kvartsfinal med minsta möjliga marginal i torsdags har teamet gått från klarhet till klarhet. Semifinalen slutade med 3-1 mot Taylor Canfield från Amerikanska Jungfruöarna och redan då, under lördagsförmiddagen, kände Hansen att det låg en seger i luften.

– Jag mår fantastiskt bra, det har jag gjort hela veckan. Det har nästan blivit som en vana, man vet inte hur det känns att förlora på Marstrand, säger Björn Hansen, precis nybadad efter segerdoppet.

 

Bara några minuter efter att Hansen säkrade sin finalplats tidigare under lördagen seglade britten Ian Williams och hans team GAC Pindar in den andra finalplatsen över italienaren Fransesco Bruni. Hansen och Williams har under många år stridit i den yttersta världstoppen. Så sent som 2011 möttes teamen under finalen av Stena Match Cup och Hansen fick se sig besegrad av den 37-årige britten från Lymington i England.

 

Allting var uppbäddat för att de skulle bli en tajt och rafflande final som troligen skulle avgöras först i femte och sista matchen. Men redan efter fyra matcher lyckads svenskarna komma till ett avgörande.

– Jag gjorde en ganska tidigt gipp på sista länsen in och när jag sedan tittade bakåt kände jag, ”fasen, det här släpper vi inte”, säger Björn och försöker beskriva vad han känner:

– Det är helt osannolikt, jag blev nästan gråtfärdig på sista länsen när man hörde allt folk på klipporna som applåderade och sjönk. Jag har svårt att finna ord.

 

Nu har du lika många raka segrar som Peter Gilmour har i rad, kommer ni hit nästa år och kämpa för ett fjärde?

– Man kan ju inte säga nej på den frågan, det går ju inte. Klart vi kommer tillbaka! skrattar Björn Hansen.

 

Segern innebär att teamet tar viktiga poäng i världscupen och klättrar upp till en andra plats, efter Ian Williams. Nästa världscuptävling är i polska Sopot den 31 juli, då Williams får chans till revansch mot sin ärkerival sedan flera år.

 

Efter dagens förlust var han fåordig.

– Björn och hans lag seglade helt enkelt för bra och allt gick deras väg, säger Ian Williams.

 

Innan finalen gjorde Taylor Canfield och Fransesco Bruni upp om tredjeplatsen, där 25-årige Canfield gick vinnande ur striden.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Johan Davidsson och Anders Dahlsjö ...

Den 54:e upplagan av Tjörn Runt by COWI bjöd på en fartfylld dag med härlig kappsegling. Vann gjorde Johan Davidsson och Anders Dahlsjö. Om Anders Dahlsjö ...

STOR OCH LITEN I TOPP PÅ KLASSIKERN...

Den stora skärgårdskryssaren SK95 Marga med Mia Widstrand som skeppare segrade ...

Josefin Olsson vann för-VM I Laser ...

Josefin Olsson tog en meriterande seger när för-VM i de olympiska kappseglingskl...

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Peter Burling...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...

Ryska Team Nika vann RC44-VM - Arte...

Ryska Team Nika stod i särklass när VM i RC44 avslutade i Marstrand på s&o...
x