NÄSTA

Hansen vidare – trots två förluster

Juli 03, 2014 @ 16:23:02   Foto Dan Ljungsvik

Hansen Sailing Team i ledningen mot Team David Gilmour under avslutningen av grundomgången i Stena Match Cup Sweden 2014. Foto: Dan Ljungsvik
Hansen Sailing Team i ledningen mot Team David Gilmour under avslutningen av grundomgången i Stena Match Cup Sweden 2014. Foto: Dan Ljungsvik

1 AV 1

PM STENA MATCH CUP SWEDEN

 

Vinst. Förlust. Och så förlust igen. 
Svensken Björn Hansen och hans team tog sig vidare till kvartsfinal på minsta möjliga marginal.

 


Det blev en gastkramande slutstrid om de sista kvartsfinalplatserna under fjärde och sista dagen av grundomgångarna i Stena Match Cup Sweden. Det enda kvarvarande svenskhoppet, Björn Hansen, stod för en makalös upphämtning i sin första match, mot David Gilmour, och tog ett viktigt poäng. Dock blev det förlust i andra matchen och den regerande Marstrandmästarens öde avgjordes i sista fajten, där italienaren Francesco Bruni stod för motståndet.  
– Det var väl första racet som vi kände att vi fick stryk med mer än en båtlängd. De var snabbare både uppåt och nedåt och hade en bra start, så det är bara att lyfta på hatten, säger Hansen efteråt. 

 


I morgon väntar kvartsfinaler och vem motståndaren blir beror på vilka de fyra med högst poäng väljer att möta. 
– Det är nästan skönt att vi slipper välja någon. Det blir alltid mycket press på den som ska välja och nu är det vi som får sätta press istället. Jag har ingen önskan om motståndare men gissar på att det kan bli Keith Swinton, säger Hansen.

 

Förutsättningarna var tuffa för samtliga team under dagen då vädret bjöd på vindar upp till 16 meter per sekund. För fördäcksmannen Mathias Bredin i Hansen Sailing team blev det därmed en extra slitigt dag. 
– Det är jobbigt när det blåser såhär. Det kan se ut som att man bara står och fipplar lite på fördäck själv, men man blir ganska beroende av allihop. Är det så att man gör svåra manövrar ombord så blir det tufft där framme, säger Bredin. 
Och förutom trycket från vindarna kände han även pressen på att teamet var tvungna att ta sig vidare.
– Vi hade ju såklart tryck på oss eftersom vi är sista svenska laget kvar i tävlingen. Så det känns ju otroligt skönt just nu, säger Mathias Bredin 

 

De övriga tre svenska teamen var redan utslagna och fick istället njuta av segling i de friska vindarna. 
– Det var svinkul i dag med de tuffa vindarna, vi har alla stora leenden på läpparna trots de två förlusterna vi hade i dag, säger Viktor Ogeman vars team fick ett dramatiskt avslut på tävlingen då de höll på att välta i sista rundningen. 
– Vi insåg inför sista kryssmärket att vi hade en liten chans att kunna ta det om vi gav järnet, så det vart det vi gjorde, säger Ogeman och skrattar. Stenungsundsseglaren Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team har haft det tufft resultatmässigt under hela veckan men skepparen är ändå nöjd överlag. 
– Eventet har varit fantastiskt som vanligt, det överträffar sig själv varje år och det är alltid något som gör att det känns lite extra. I år har vädret varit helt super med alla förhållanden. Det har varit lite som ett smörgåsbord med bara godsaker på, summerar Berntsson veckan. 

 


Seglingslegendaren Magnus Holmberg, som var med och arrangerade tävlingen för första gången för 20 år sedan, gjorde i år comeback med sitt team, efter tre års uppehåll. 
Och även om teamet har många års erfarenhet i matchracing var de ödmjuka inför utmaningen. 
– Det har varit kul att få komma hit med det här gänget och segla tillsammans igen. Sen så kan man ju förvänta sig att det ska bli tufft när man inte seglat på flera år. Speciellt i dag med tanke på väderförhållandena, när teamet inte är samkörda till 100 procent.
Men det har varit otroligt kul, grymt roligt vecka! avslutar Magnus Holmberg.

 

Ställning i Stena Match Cup Sweden efter dag 4
1. Ian Williams (GBR)  12p
2. Francesco Bruni (ITA) 12p
3. Mathieu Richard (FRA) 8p
4. Keith Swinton (AUS) 8p
5. Joachim Aschenbrenner (DEN) 7,5 p
6. Taylor Canfield (USA) 7p
7. Björn Hansen (SWE) 6p
8. David Gilmour (AUS) 6p 
9. Phil Robertson (NZL) 6p 
10. Nicolai Sehested (DEN) 6p
11. Ed Baird (USA) 4p
12. Magnus Holmberg (SWE) 3p
13. Johnie Berntsson (SWE) 2,5 p
14. Viktor Ogeman (SWE) 2p


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Tom Cruise seglar (video)

Minns ni inför finalen 2013 i America´s Cup när Tom Cruise kom på besök och seglade?   Tom Cruise tillhör världens mest känd...

Badkarsbåten med duschdraperi till ...

När seglings abstinensen är för hög så du måste ta duschdra...

Isjaktssegling i 100 km/ h

Isjaktsseglingen börjar gå mot sitt slut men än så länge kan n&a...

VESTERVIKING FRÅN 1957 MED TRÄ I SK...

Vesterviking heter en havskryssare från Finland som blev först att officiellt an...

FINSK BÅT SÖKER SPONSOR ÄNNU TVÅ MÅ...

Det är nu bara två månader kvar till båtarna i Golden Globe Race sam...x