NÄSTA

Spanskt lag ger sig in i Volvo Ocean Race

Juni 19, 2014 @ 19:01:30   Foto Volvo Ocean Race

Spanskt lag ger sig in i Volvo Ocean Race. Foto Volvo Ocean Race
Spanskt lag ger sig in i Volvo Ocean Race. Foto Volvo Ocean Race

1 AV 3

Spanien kommer återigen tävla med en båt i Volvo Ocean Race. Ett team i den kommande upplagan av tävlingen leds av två av landets bästa seglare, Iker Martinez och Xabi Fernández som siktar på att föra laget till Spaniens första seger i tävlingen.


 

Projektet drivs av den galiciska seglaren och affärsmannen Pedro Campos, som deltagit med lag i varje upplaga av Volvo Ocean Race sedan 2005. De är det sjätte laget som hittills tillkännagivit sitt deltagande den kommande upplagan av tävlingen som startar i Alicante, Spanien den 4 oktober med ett inledande in-port race. En vecka senare startar den första etappen till Kapstaden.

 

Campos lag kommer att presentera sin titelsponsor och skeppare inom kort men har redan fått sin nya Volvo Ocean 65:a, entypsbåten som används av samtliga lag i tävlingen. Just nu förbereds sjösättningen av båten i Southampton, England.

– Vi är glada att se att Spanien är tillbaks i Volvo Ocean Race, världens ledande havskappsegling. Det är en ära för vårt lag att delta med vår femte båt i ordningen vilket är ett rekord i tävlingens historia, säger Campos och fortsätter:

 

– Vi vet att det kommer att bli en utmaning nu när alla båtar i tävlingen är identiska men som alltid kommer vi försöka hissa den spanska flaggan i topp så ofta vi kan.

 

Enligt Campos kommer Martinez och Fernández ha nyckelroller i besättningen och för duon är jordenruntkappseglingen en ouppklarad affär. Tillsammans vann de OS-guld i 49er-klassen i Aten 2004 och de dominerade inledningsvis den senaste upplagan av Volvo Ocean Race med laget Telefónica. En skada på ett roder i en av de sista etapperna satte stopp för deras chanser till att ta hem totalsegern som istället gick till det franska laget Groupama.

 

Hittills har inget spanskt lag vunnit världens mest utmanande och prestigefulla havskappsegling, tävlingen som tidigare hette Whitbread Round the World Race och som nu startar för tolfte gången sedan 1973.

 

Volvo Ocean Race har sitt högkvarter i Alicante och tävlingens VD Knut Frostad är mycket nöjd över att välkomna ett lag från Spanien till tävlingen. De kommer att ställas mot ett startfält som ser ut att vara ett av de jämnaste i tävlingens historia.

– Det spanska laget har några av de mest mångsidiga och erfarna seglarna i världen och jag är säker på att kommer göra bra ifrån sig. Det är fantastiskt att se laget återvända till tävlingen för fjärde gången, säger Frostad.

 

De övriga lag som hittills tillkännagivit att de ska delta i Volvo Ocean Race 2014-15 är svenska Team SCA, Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team, Team Brunel samt Team Alvimedica.

 

De tidigare Campos-lag som tävlat i Volvo Ocean Race är movistar (2005-06), Team Telefónica (två båtar 2008-09) och Team Telefónica (2011-12), där det sistnämnda hade Iker Martinez som skeppare.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Optimister on Fire (VIDEO)

Som vi skrev i söndags så samlas Optimistseglare över hela världen i Riva del Garda för att träna och raca under påsken varje år, i år inget ...

"Jag skulle aldrig segla över Roari...

Varje år släpps nya dokumentärer till Ocean Film Festival och det här...

Kan du namnge den här klassiska båt...

Den här klassiska båten kommer från Kanada och har nyligen spridits p&ari...

Sylvia Earle, kvinnan som tog livet...

Många av oss kan nog dra oss med orden att vi älskar havet och havslivet, men f...

Världscupen i Hyeres närmar sig - å...

World Cup Series i Hyeres närmar sig i stormsteg och en del svenska seglare och lag l...
x