NÄSTA

Magnus Holmberg får wildcard till Stena Match Cup Sweden

Juni 16, 2014 @ 08:06:23   Foto Dan Ljungsvik

Magnus Holmberg i Stena Match Cup Sweden 2008. Foto: Dan Ljungsvik
Magnus Holmberg i Stena Match Cup Sweden 2008. Foto: Dan Ljungsvik

1 AV 1

PM Stena Match Cup Sweden

 

Tävlingens grundare gör comeback i Marstrand

 

Den svenska seglingslegenden Magnus Holmberg har fått ett wildcard till Stena Match Cup Sweden, världscuptävlingen i matchracing som seglas 30 juni till 5 juli. Evenemanget firar i år sitt 20-årsjubileum och Holmberg, som var en av tävlingens grundare, gör nu comeback med sitt gamla världsmästarlag på Marstrands spektakulära tävlingsarena.

 

Magnus Holmberg, 52 år, tävlade på Marstrand senast 2010 och lade idrottskarriären åt sidan senare samma år. Sedan dess har det knappt blivit någon segling alls förrän han i våras blev tillfrågad om han ville tävla i Stena Match Cup Swedens jubileum.

– Jag var lite osäker först men nyckeln blev att bestämma vilket lag jag skulle segla med. Det var viktigt att få ihop ett bra team som skulle bli kul att segla med säger Magnus Holmberg.

 

Nu har han samlat nästan hela det lag som han vann VM-guld i matchracing med 2001 och tillsammans har de tränat i Göteborg de senaste månaderna. Under våren har de också deltagit i tävlingarna Ice Breaker Cup och Volvo Spring Cup på GKSS där de klarat sig bra i konkurens mot några av de främsta lagen i världen.

– När jag först satte mig i båten visste jag inte om vi fortfarande kunde prestera men än så länge hänger vi med när det blåser lättvind och visst sitter de gamla takterna kvar.

 

Magnus Holmberg är en av de mest framgångsrika svenska seglarna genom tiderna med meriter från tre OS. 2001 vann han världscupen i matchracing och han är fortfarande den enda svenska skeppare som vunnit VM-guld i seglingsgrenen. En bragd som gav honom jobbet som skeppare för det svenska laget Victory’s Challenge i två upplagor av America’s Cup.

 

Magnus var också initiativtagare till att starta matchracingtävlingen på Marstrand 1994 och var i flera år projektledare för evenemanget parallellt med att han själv deltog i tävlingen. Genom åren har han sammanlagt tagit sig till semifinal i Stena Match Cup Sweden tio gånger. Han har seglat två finaler men aldrig vunnit tävlingen.

– Det svider väl lite men jag har vunnit mycket annat som jag är glad för. Man har ju varit förbannad ett par gånger på ön och matchracing är tufft för om du inte vinner en tävling så är det sista du gör att förlora, säger Holmberg som nu förbereder sig inför sin comeback i Stena Match Cup Sweden den första veckan i juli.

– Det är svårt att sia om hur det går men ska bli väldigt kul att vara tillbaks och tävla på Marstrand och jag är grymt taggad.

 

Team Magnus Holmberg:

Magnus Holmberg - Skeppare

Stefan Rahm - Taktiker

Mikael Björndal - Pitman

Daniel Björndal - Fördäckare

Oskar Ljung - Trimmare

 

14 lag kommer att tävla i Stena Match Cup Sweden. Förutom åtta lag med tourkort till Alpari World Match Racing Tour har två lag kvalat in till tävlingen via Volvo Spring Cup som seglades i Göteborg i maj. Fyra lag får wiildcards – det första gick till Johnie Berntsson och det andra till Magnus Holmberg. Vilka seglare som får de sista två platserna i startlistan avslöjas de kommande dagarna.

 

Line-up Stena Match Cup Sweden 2014

1. Ian Williams (GBR)

2. Björn Hansen (SWE)

3. Phil Robertson (NZL)

4. Keith Swinton (AUS)

5. Taylor Canfield (USA)

6. Francesco Bruni (ITA)

7. David Gilmour (AUS)

8. Mathieu Richard (FRA)

9. Joachim Aschenbrenner (DEN)

10. Viktor Ogeman (SWE)

11. Johnie Berntsson (SWE)

12. Magnus Holmberg (SWE)

13. Wildcard 3

14. Wildcard 4

 

Stena Match Cup Sweden 2013 slog nya sportsliga och publika rekord och de 118 000 besökarna under tävlingsveckan, varav 15 000 var inbjudna företagsgäster, såg svensken Björn Hansen med besättning försvara sin titel i tävlingen. Sommarens upplaga av Stena Match Cup Sweden seglas 30 juni till den 5 juli 2014.

 

www.stenamatchcupsweden.com


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

Dubbelt guldläge på VM

Med endast en finalsegling kvar i 470 och i Finnjolle i VM i Århus är det svensk...

DANSKA KOCH STARKAST I LYSEKILS VAC...

Dag två av Lysekil Women’s Match inleddes med flight 11 av round-robin där...

Alla kan ​delta i Lilla Tjörn Runt ...

Söndagen den 12 augusti arrangeras Lilla Tjörn Runt för 34:e gången av...

Lysekil Womens Match LIVE

Nu börjar det bli allvar i Lysekil Womens Match. Vi är i slutet av round robin och i...x