NÄSTA

Searchers: Team Swe 994 For Fun, nya roller i besättningen!

Maj 28, 2014 @ 12:20:30   Foto Swe 994 For Fun

For Fun
For Fun

1 AV 1

Vi har fått en uppdatering från våra searchers Team Swe 994, For Fun. For Fun är den enda helkvinnliga j24-besättningen i Sverige och ni får gärna besöka deras hemsida på http://swe994forfun.com/

 

 

 Vi vill börja denna första uppdatering med att säga hur glada vi är att just vårt team, SWE 994 For Fun, blivit utvalda av Search Magazine till Searchers. Vi hoppas att ni läsare ska tycka det ska bli lika kul att få följa oss mot vårt mål: EM i J/24, 9-15 augusti 2014 i Ängelholm! För er som missade vår introduktionstext så finner ni den här: http://www.searchmagazine.se/news/view/4072. 

 

Mycket har hänt sedan vi ansökte om att få bli Searchers, bland annat har majoriteten av besättningen bytt roller…”hur kommer det sig?” blir ju då den naturliga frågan. Allt har sin upprinnelse i en lagutvecklingshelg som vi på Marias initiativ, och med handledning av Per Norén, genomgick i början på mars, och där ett ”personlighetstest” ställde allt på ända.

 

Föremålen för utvärdering av detta test blev till sist jag (Anna-Karin) och Cecilia; jag för att jag är den enda analytikern som i pressade situationer tydligen blir ännu mer analytisk, något som kan bli ett problem i rollen som fördäckare, en roll där snabba beslut allt som oftast krävs; Cecilia för att hon tillsynes ”undanhållit” vissa vassa personlighetsdrag (bättre lämpade för fördäck) samt erkände att hon faktiskt ”sneglat” på fördäckspositionen.

 

Ett frö såddes där och då att byta roller med varandra. Detta frö har nu börjat växa och vi kan numera benämna oss: Cecilia ~ Fördäckare; Anna-Karin ~ Spinnakertrimmare (i introduktionstexten är inte detta uppdaterat). 

 

Båten på plats i Lomma inför North Sails Trim Cup. Den seglades dit från Malmö (Limhamn) av Liselotte, Cecilia och Joanna efter ett träningsläger. 

 


Stina lagar spinnakern efter ett tufft race i Lomma. 

 

 

Vid träningslägret i Malmö, Limhamn, som anordnades av Malmö Segelsällskap under påskhelgen fick Joanna möjlighet att prova på att trimma genua, en roll hon kände sig mer bekväm i än i den som taktiker. Maria, som är vår mest vana seglare, hade inga problem att i det fallet ta över taktikerrollen och samtidigt coacha Joanna i sin nya roll.

 

Träningen efter denna ”roll-rockad” tog sin absolut bästa början då vi inför tävlingen North Sail Trim Cup (arrangör: Lommabuktens seglarklubb) fick en fantastisk möjlighet att coachas av världens bästa fördäckare (Marianne Schoke, fotnot1) och genuatrimmare (Max Hölzer, fotnot2). Detta var vår första stora tävling (54 båtar anmälda totalt, 16 i vår klass), en respektingivande, lärorik och fantastiskt rolig helg (se bilder )! 

 

Liselotte (rorsman) och Joanna (numera genuatrimmare) styr och trimmar For Fun (blå) med fasta händer. 

 

Glada gastar under North Sails Trim Cup (från topp: Cecilia – numera fördäckare, Maria – numera taktiker och Anna-Karin – numera spinnakertrimmare). 

 

Vi kan konstatera att rollmässigt börjar saker och ting falla på plats för SWE 994 For Fun, inom andra områden har vi längre väg att vandra…t.ex. det här med att få tag på en duglig och inte för dyr trailer för transport av For Fun till Kiel (Kieler Woche 25-29 juni), att ta utökat B-körkort (det kan blir hemskt dyrt att köra utan…), samt att få båten i/ur vattnet och på/av masten; det senare (och mycket annat) hade vi aldrig klarat av utan hjälp från besättningen på våra systerbåt For Fun (rosa): Andreas Olovsson, Martin Petersson, Anders Salenbo och Magnus Jönsson. Tusen tack boys! 

 

P.S. i skrivande stund har vi en trailer på kroken, och åtminstone en av oss ska snart köra upp för utökat B-körkort… huruvida vi fick napp på trailer och klarade körkortet avslöjas vid nästa uppdatering. 

 

/Anna-Karin genom Team SWE 994 For Fun 

 

 

Anna-Karin coachas av Max Hölzer i riggspänning. 

 

Lite energipåfyllning mellan racen (Cecilia på North Trim Cup) 

 

 

Fotnot 1: Marianne Schoke har seglat J24 internationellt och aktivt sedan 1998. Kvalade till sitt första VM 1999 Genoa Italien. Seglat egen satsning i J24 1999-2010. Därefter ingått i andra besättningar: bl.a. med Mauricio Santa Cruz BRA (5 VM titlar i J24 och Olympisk deltagare i Tornado) och ledde Europeiska rankingligan 2011. Seglade 2012 med Team Quantum International och seglar idag med Team North Sails International med bl.a. Tim Healy och Mike Ingham.

Tillsammans har de vunnit både Copa Mexico och North American Championships. Förutom J/24 seglar Marianne även Melges24 & 32, J22, J80, Platu25, Drake, Thistle, XOD (X-boat), H-båt, Match28 & 37, Farr40, TP52, DK46, Bashford42, Seaquest36, First45.7, Smeralda888, 49:er, Contender.

 

Fotnot 2: Max Hölzer har Seglat J24 internationellt och aktivt sedan tidigt 90 tal. Har tidigare seglat för Team Quantum International och seglar idag för Team North Sails International med bl.a. Tim Healy och Mike Ingham, Tillsammans har de vunnit både Copa Mexico och North American Championships. Max har även seglat andra klasser men valt att specialisera sig på J/24-klassen, främst avseende rigginställning och segeltrim.  


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Så här kan seglingen se ut 2024

Häromdagen beslutade man vilka klasser som ska seglas på OS 2024 i Paris. Två...

Video: Något vackert för att inspir...

Hur vackra är inte dom här nöjesseglarna? Det handlar om PC55 and PC66 frå...x