NÄSTA

Laget till för-OS uttaget – med sikte på medaljer i Rio

Maj 02, 2014 @ 14:04:54   Foto SSF

SWE Sailing Team. Foto SSF
SWE Sailing Team. Foto SSF

1 AV 1

Vid ett av svenska landslaget i seglings, SWE Sailing Teams, få samlingar på hemmavattnen presenterades idag i Långedrag de seglare som ska få representera Sverige i för-OS i Rio de Janeiro den 3 – 9 augusti i år. Flera av de uttagna har chans till topplaceringar.


 

Svenska seglare har tagit medalj på varje OS sedan 1996; senast i Weymouth 2012, då Fredrik Lööf och Max Salminen seglade hem en guldmedalj i Starbåt och Rasmus Myrgren säkrade bronset i Laser. Arbetet med att åstadkomma ännu ett framgångsrikt OS för svensk segelsport tog idag ytterligare ett kliv framåt, när besättningarna till för-OS i Rio i augusti togs ut:

– Trots ett generationsskifte med en hel del nya seglare i laget vill vi ta vara på det som var nycklar till framgång 2012. En av de viktigaste lärdomarna är att tidigt sända besättningar till OS-området för att träna, fastslår Svenska Seglarförbundets sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.

– Vi ska försöka vara i Rio så mycket som möjligt fram till OS, men avståndet gör ju såklart att det inte är lika tillgängligt som det var i Weymouth. Det är absolut nödvändigt att spendera träningstid på plats, för att seglarna ska få förståelse för vad som händer på banan. Ju mer tid desto bättre, tycker SWE Sailing Teams förbundskapten Magnus Grävare.

 

För att bli uttagen till OS kräver Sveriges Olympiska Kommitté att idrottaren ska kunna placera sig bland de åtta främsta, och att den kapaciteten visas tydligt i resultat redan före OS. Dessa kriterier har också legat till grund för Svenska Seglarförbundets uttagning till för-OS i början av augusti, men så här tidigt i processen med en aning snällare tolkning:

– Vi har valt att ta ut några till för-OS som inte nått topp åtta riktigt ännu, men som vi bedömer kan nå dit inom kort, förklarar Magnus Grävare och nämner Finnjolleseglaren Max Salminen som exempel.

 

Starbåten som Max seglade i tillsammans med Fredrik Lööf 2012, har utgått ur OS-programmet, varför guldmedaljören Salminen har växlat till Finnjolle, där han inte riktigt hunnit bli varm i kläderna ännu. Grävare håller därför också en dörr på glänt för Finnjolleseglaren Björn Allansson, som kan få följa med till för-OS efter ett fint resultat i EM som seglas just nu.

 

49er-seglarna Carl P Sylvan/Otto Hamel har, liksom de kvinnliga kollegorna Lisa Ericson /Hanna Klinga samt Julia Gross/Cecilia Jonsson, båda i nya damklassen 49erFX, kvalificerat sig till för-OS tack vare en mycket brant utvecklingskurva. Josefin Olsson i Laser Radial och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470 tillhör enligt Magnus Grävare dem som kommit längst i OS-förberedelserna:

– Laserseglaren Jesper Stålheim hoppas jag också mycket på, och han sparrar väldigt fint mot Emil Cedergårdh. De får därför åka till Rio båda två.

 

I klasserna 470 dam och RS:X finns i dagsläget inte några starka kort till OS i Rio.

 

 

Seglare till för-OS i Rio de Janeiro den 3 – 9 augusti 2014

 

470 (herr)

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

 

49er (herr)

Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS

 

49erFX (dam)

Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

 

Finnjolle (herr)

Max Salminen, GKSS

 

Laser (herr)

Emil Cedergårdh, GKSS

Jesper Stålheim, KSSS

 

Laser Radial (dam)

Josefin Olsson, KSSS

 

För-OS 2014 seglas i Rio de Janeiro den 3 – 9 augusti. VM i Santander den 8 – 21 september är nationskval för OS i Rio de Janeiro 2016.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Ingmar Bergman Itaka med pokalen från GL Watson.

SEGLANDE KONSTNÄRENS GLASKANNOR NY...

Nu är det snart sen tid att planera prisborden, fixa gravyrer och leta vandringspriser på villovägar. En klass som på senare år blivit nyskapande när det g&a...

Emirates Team New Zealand, äntligen...

Med mindre än 35 dagar kvar till starten av America's Cup är nu den nya zeel&aum...

KRÄFTKÖRET NU ÅTER FRÅN SALTIS TILL...

Stockholms Yacht-Klubb SYK och KSSS kombinerar årets Kräftkör och KSSS sen...

Foto David Pettersson

NYA BÅTAR LADDAR FÖR A22 WORLD CUP ...

Vi har tidigare berättat om Mattias Malmros bygge av en A22 i trä efter Peter No...

Pir vs passagerarfärga 1 - 0 (video)

Ingenjörerna som byggde piren hade som väl är bättre koll än Kapt...
x