NÄSTA

Stolthet och uppoffringar – en seglares liv (film)

Maj 02, 2014 @ 13:44:36   Foto Volvo Ocean Race

Gerd-Jan Poortman "Johnny" seglar för Team Brunel. Foto Volvo Ocean Race
Gerd-Jan Poortman "Johnny" seglar för Team Brunel. Foto Volvo Ocean Race

1 AV 2

Låt oss presentera Gerd-Jan Poortman – ni kan kalla honom Johnny. Han är från Nederländerna, är 36 år gammal och har två små barn tillsammans med sin flickvän. Han har seglat sedan han var liten och förbereder sig nu inför att segla Volvo Ocean Race med det holländska laget Team Brunel.

 

Poortman var en bland de första seglarna som rekryterades till det holländska laget som kommer att tävla i Volvo Ocean Race 2014-15, där den första etappen startar i Alicante den 11 oktober. I en exklusiv intervju för Search Magazine berättar han om resan till att bli en av världens bästa professionella havskappseglare.

 

”Jag började segla så fort jag kunde simma och jag måste ha varit sex eller sju år när mina föräldrar köpte en Optimistjolle till mig. Jag började på en liten klubb i Holland och seglade på en liten sjö, men vi lärde oss kappsegling från dag ett och det var väldigt bra. 
Men jag var samtidigt annorlunda som barn och hade svårt i skolan. Jag är dyslektiker och har svårt att lära in saker. Segling var fantastiskt för mig för jag behövde göra mig av med energi. Jag var en del av det holländska ungdomslandslaget i Optimist och 420 innan jag flyttade till en amerikansk skola under ett år i gymnasiet.


Då började segling bli en dyr hobby för mig och mina föräldrar ville köpa en ny bil. De sa till mig ”du är 18 år och måste organisera dig” så jag började segla ombord på storbåtar. Som tur är hittade jag bra båtar och kunde klättra upp i hierarkin.


Jag har varit professionell seglare sedan 1999 och jag fick mitt första riktiga genombrott samma år när jag seglade för ett holländskt lag i Admiral’s Cup. Vi vann och det var en stor seger och en stor möjlighet. Jag växte mycket från det.


Jag seglade mitt första Volvo Ocean Race 2005-06 med ungdomslaget ABN AMRO TWO vilket var en stor milstolpe och ett stort steg framåt. Mitt andra Volvo seglade jag med Delta Lloyd 2008-09. Vi började träna tre veckor innan starten med en begagnad båt, det var svårt men i slutändan kunde vi konkurrera med de andra.


"Jag har vart tvungen att gör uppoffringar, det är en seglares livsstil men jag är stolt över det."


Nu är jag på Lanzarote och tränar för nästa upplaga av tävlingen med Team Brunel. Vi beger oss av till Holland den 7 maj och de tre månaderna som vi varit här har varit fantastiska. Varje dag på vattnet har varit givande när det gäller att testa saker ombord. Jag går hemifrån till gymmet, från gymmet till båten och från båten till lagets middag på kvällen. Det är min dagliga rytm och man kan antagligen se mina spår som jag slitit ner på vägen.


Nu har jag två underbara söner och en fantastisk flickvän hemma. Det här är första gången som jag deltar i tävlingen sedan jag skaffat familj och det är ett race i sig självt. Jag är väldigt tacksam för vad min flickvän gör – jag är här i solen och gör det jag älskar, går och lägger mig varje kväll efter en dag av segling medan hon är hemma med skrikande barn.


Det är en tuff period men hon ger mig chansen och det är jag väldigt tacksam för. De kommer ofta hit och älskar det också, min äldsta son är tre år och han tycker allting är väldigt spännande.


Jag är borta mycket och socialt så tvingas jag göra stora uppoffringar – det är livet för en seglare. Det är tufft men det finns också andra vägar som professionell seglare och jag är ganska säker på att jag kommer leta efter ett jobb närmare hemma efter den här tävlingen.


För mig är Volvo Ocean Race den bästa kappseglingen i världen. När jag blev professionell så tänkte jag inte ens på det för det kändes så långt borta och de som deltog var mina hjältar. Jag minns att jag var i Southampton under ett stopover 1997 och stod bakom ett staket och tänkte ’de här kilarna är gudar’. Åtta år senare passerade jag startlinjen med ABN AMRO TWO. Nu känner jag igen mig själv i de yngre killarna i Team Brunel – de är väldigt ivriga så man måste bryta ner dem lite!


Jag är fördäckare ombord och är involverad i alla manövrar, organiserar och överser segelbyten och är med framme i fören för att göra jobbet. Jag är också segelmakaren ombord. Nu när besättningen är mycket mindre än tidigare i tävlingen så måste vi åtta seglare ombord ta på oss mer mångsidiga roller. Det är vad vi tränar för på Lanzarote.


I slutet av dagen när jag ser tillbaks så är jag stolt. Vi startade det här projektet för ett och ett halvt år sedan med Buowe Bekking och Gideon Messink med målet att få tillbaks ett holländskt lag i tävlingen. Nu är vi här.


Samtidigt är detta bara början. Varje gång jag kommer hem är jag väldigt stolt men också försiktig. Då funderar jag på allt jobb vi har kvar att göra och tänker ’det är dags att gå och lägga sig’.

 

A life made by sailing - Volvo Ocean Race 2014-15

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x