NÄSTA

Svenskt silver i världscupseglingarna på Mallorca

April 05, 2014 @ 18:21:09   Foto Martinez Studio/Sofia

Silvermedaljörerna i 470 Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i ledning. Foto Martinez Studio/Sofia
Silvermedaljörerna i 470 Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i ledning. Foto Martinez Studio/Sofia

1 AV 1

Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:

 

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström avslutade Trofeo Princesa Sofìa på bästa sätt. Seger i sista medaljseglingen och de avancerade till en andraplats totalt i säsongens näst sista världscuptävling.

 

Seglingarna utanför Palma, Mallorca, har präglats av svåra förhållandena under veckan, med skiftande oförutsägbara vindar som ställt höga krav på seglarna. Lördagens finalseglingar bjöd på lite jämnare sjöbris och riktigt tät segling.

 

Hela det svenska landslaget, SWE Sailing Team, har varit på plats. Tre svenska båtar tog sig till finalen där de tio främsta i varje klass möttes. I 470-klassen låg Anton Dahlberg tillsammans med Fredrik Bergström på fjärde plats och seglade suveränt idag. Vinst i finalseglingen gjorde att de avancerade till silvermedalj i regattan.

 

- Helt suveränt, säger Anton Dahlberg. Vi avslutade regattan på topp och ägde de sista två dagarna.

 

- Fredrik Bergström är världens bästa gast och kille. Idag bara styrde jag och han navigerade mig igenom fältet till seger. Helt underbart.

 

För första gången slog svenskarna också 470-klassens suverän Matthew Belcher. Belcher är en av världens absolut främsta seglare, utsedd till "Sailor of the year" 2013 och blivande rorsman i Australiens America's Cup-satsning.

 

- Vi sa det innan regattan, han har fyra noll på oss men någon femma skulle han inte få. Otroligt skönt att vi lyckades, konstaterar Anton Dahlberg.

 

- Fantastiskt bra seglat av Anton och Fredrik, konstaterar förbundskapten Magnus Grävare. De startade övertygande men dippade lite i mitten av veckan. Men en avslutning med seger i sista ordinarie seglingen plus klockren segling som ledde till seger i finalen var riktigt starkt.

 

I 470 seglades en finalsegling till skillnad mot tre i 49er och 49er FX där övriga svenska finalister fanns.

 

Lisa Ericson/Hanna Klinga i 49er FX slutade på tionde plats. Att de lyckades ta sig till sin andra raka världscupfinal på två försök är imponerande.

 

I 49er avslutade Carl P Sylvan/Otto Hamel riktigt bra med en vinst i allra sista finalseglingen. De slutade på en sammanlagd niondeplacering.

 

- I 49er och 49er FX-klassen pågår en långsiktig satsning där målet är att få besättningar till finalerna och därefter mot medalj. Nu fick vi båtar i final i båda klasserna så vi är på rätt väg, förklarar Magnus Grävare.

 

- Sammantaget en riktigt bra regatta för svensk del. Några avbräck men överlag seglar de svenska seglarna med gott självförtroende, avslutar Magnus Grävare.

 

Nu återstår en regatta i seglingens världscup för de olympiska klasserna. Seglingen i Hyères, Frankrike börjar redan om två veckor. Då kan det bli nya svenska framgångar.

 

Länk till samtliga resultat.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla världen över. Det ekonomiska är såklart en avgörande faktor. Men det går...

Veckans 5 mest lästa: De sålde allt...

Från IT-guru till 2.4mR till båtar som sjunkit. Det är inte alltid lä...

Någon som har 870 miljoner kr över?

2016 lanserade Perini Navi sin 230 fot långa superyacht Sybaris på Monaco Yach...

Tips: Följ Malin och Johan som vill...

Johan Hammarlund och Malin Löf ville ha ett nytt typ av liv. De köpte en Beason 4...

ÖVERLÄGSNA

Euroflex med drömlaget Nathan Outteridge, Glenn Ashby och Ian Jensen fortsatte sin i d...
x