NÄSTA

Tre nya lagmedlemmar till Team SCA - del II

Mars 17, 2014 @ 16:24:46   Foto Rick Tomlinson

12-mannalaget Team SCA. Foto Rick Tomlinson
12-mannalaget Team SCA. Foto Rick Tomlinson

1 AV 1

Tre nya besättningsmedlemmar har anslutit till Team SCA:s kvinnliga lag i Volvo Ocean Race 2014-2015. Därmed är tolv seglare kontrakterade. Besättningen ombord på båten består av elva seglare men likt andra professionella lag inom elitidrott behövs en trupp för att klara utmaningarna.

 

De tre nytillkomna som nu anslutit till Team SCA är Dee Caffari, Storbritannien, Sara Hastreiter, USA, samt Elodie-Jane Mettraux, Schewiz.

 

Dee Caffari, 41, är den mest erfarna av de nytillkomna. Hon har tävlat i Vendée Globe Race, BT Global Challenges, Barcelona World Race och i fyra transatlantiska kappseglingar. Caffari blev 2008 den första kvinnan som seglat ensam jorden runt – åt båda hållen. Plus att hon är den enda kvinna som seglat ensam tre varv runt jorden. Tillsammans med bland andra lagkamraten i Team SCA, Sam Davies, har hon det kvinnliga fartrekordet med enskrovsbåtar runt Storbritannien och Irland.

 

Sara Hastreiter, 29-åring från South Dakota, USA, har framför allt seglat offshore med små besättningar – ofta bara två seglare på 40-fotare. Hon har seglat över 40,000 sjömil och deltagit i kappseglingar som: Caribbean 600, Newport to Bermuda Race, IRC Nationals, NYYC Race Week, Antigua Race Week och St. Thomas Rolex Regatta.

 

Elodie-Jane Mettraux är en 29-årig schweiziska från Geneve som har sin lillasyster Justine i teamet. Systrarna är två av totalt fyra i Team SCA som är under 30 år. Elodie-Jane blev bästa amatör i Tour de France a la Voile 2012 och 2013 var hon med och byggde upp Schweiz kvinnliga matchracingteam.

 

Team SCA:s trupp består, förutom de tre nya, nu av Sally Barkow, USA, Carolijn Brouwer, Nederländerna, Sophie Ciszek, Australien, Sam Davies, Storbritannien, Abby Ehler, Storbritannien, Stacey Jackson, Australien, Annie Lush, Storbritannien, Justine Mettraux, Schweiz, samt Liz Wardley, Australien. Teamet är baserat i Puerto Calero på Lanzarote där dagarna är fulla av träning och tester, både på land och till sjöss. Teamet förbereder sig också för två transatlantiska seglingar i maj. Syftet är att få bästa möjliga träning och offshore-erfarenhet för att komma väl förberedda till starten av Volvo Ocean Race i oktober i år.

 

– När vi på SCA bestämde att vi skulle delta med ett kvinnligt team i Volvo Ocean Race 2014-2015 var visionen att få se kvinnor i en tävling som normalt är reserverad för män. Vi vill utmana det traditionella och ta oss an framtiden med ett starkt lag, säger Joséphine Edwall-Björklund, SCA:s kommunikationsdirektör.

 

De senaste åtta månaderna har SCA testat många kandidater och med mindre än sju månader kvar till starten består truppen av tolv oerhört meriterade seglare. Det ”normala” tillvägagångssättet när en Volvo Ocean Race-besättning sätts samman är att en skeppare väljer bland etablerade manliga seglare. Men Team SCA har vänt upp och ner på processen och valt ut de mest lämpliga och mest motiverade kvinnliga seglare som finns i världen till sitt lag. Elva seglare ur detta lag kommer att segla ombord på båten, med de andra som reserver/avbytare – som är normalt i de flesta professionella elitidrottslag.

 

– Det har varit en lång men mycket givande process och det råder ingen tvekan om att det finns en mängd kvinnliga talanger där ute som inte haft möjlighet att bryta igenom "glastaket" i havskappsegling. Vi hoppas att det här laget kommer att sätta standarden för kvinnlig havskappsegling och samtidigt inspirera och möjliggöra för fler skickliga kvinnliga seglare att delta i denna klassiska kappsegling i framtiden, säger Richard Brisius, chef för Team SCA.

 

SCA är ett ledande, globalt hygien- och skogsindustriföretag med försäljning i över 100 länder, inklusive i de tio länder som denna jordenrunttävling har hamnstopp.

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x