NÄSTA

Tornado Worlds 2013

November 21, 2013 @ 12:07:08   Foto www.tornado-class.org

Trigonis Konstantinos (gast) och Iordanis Paschalidis (rorsman). Foto www.tornado-class.org
Trigonis Konstantinos (gast) och Iordanis Paschalidis (rorsman). Foto www.tornado-class.org

1 AV 21

Årets världsmästerskap i Tornado gick av stapeln utanför Ibiza i månadsskiftet september-oktober. Tävlingen, som arrangerades av Club Nautico Santa Eullalia, samlade 30 lag från 10 olika länder. Utav dessa seglade 9 lag med mixad besättning. Högst upp på pallen slutade den grekiska superduon; Iordanis Paschalidis (rorsman) och Trigonis Konstantinos (gast), med en fantastisk serie på sex spikar, tre andraplaceringar och en tredjeplacering. Här kommer en exklusiv rapport signerad Trigonis Konstantinos från VM-seglingarna i Ibiza. Men först en kort presentation av honom och hans rorsman Iordanis "Dany" Paschalidis.

 

Från Vänster: Trigonis Konstantinos (gast) och Iordanis Paschalidis (rorsman) världsmästare i Tornado.

Från Vänster: Trigonis Konstantinos (gast) och Iordanis Paschalidis (rorsman) världsmästare i Tornado. Foto www.tornado-class.org

 

Kostas och Dany har seglat tillsammans sedan 2004. De senaste åren har de seglat i en klass för sig och missar sällan en topplacering.

 

Kostas har seglat professionellt sedan 1994 och har fyra olympiader bakom sig mellan åren 1996 och 2008. Han har flera fina titlar på såväl europa- och världsnivå i 470 och Tornado på meritlistan. En av höjdpunkterna under karriären var deltagandet i ACWS med det spanska laget GreenComm Racing där han hade rollen som vingkoordinator och vingtrimmare. Han är också en omtyckt coach inom flerskrovsklasserna Nacra 17, F18 och Tornado samt 470 och leder träningar och håller föredrag i Grekland men också internationellt.

 

Dany är en av Greklands mest erfarna seglare. Han var den yngste seglaren ombord på “Thessaloniki” som deltog i Transat under en hyllningssegling för att fira upptäckten av Amerika. Thessaloniki slutade trea i sin klass. Han har coachat Finnklassen inför OS 2008 och deltog själv i OS i Tornadoklassen 2004 och 2008. Han är en mycket skicklig flerskrovsseglare och tävlar i både F18 och Tornado. F18 segalr han med Gustaf Dyrssen och tillsammans har de seglat och kappseglat på svenska vatten och internationellt, senast i årets F18-VM i Italien.

 

2011 seglade Dany och Kostas en Tornado-raid över det Egeiska havet. De seglade från hemstaden Thessaloniki ner till Chania på Kretas sydostkust, en sträcka på 570nm, helt utan instrument och endast med stjärnhimmeln och landmärken till hjälp.

 

Rapport från världsmästerskap i Tornado i Ibiza

”Årets världsmästerskap bjöd på varierande förhållanden och allt ifrån stark, byig vind, krabb sjö och swell till lättvind. Vi fick verkligen allt på en vecka. Seglingsförhållandena var mycket krävande för samtliga men hårt arbete, snabb segling och tight action resulterade i kul segling och spektakulär underhållning för publiken.


Det tyska laget med Roland och Nahid Gaebler (mixad besättning) seglade stabilt hela veckan med Brett Burvil och Fariz Aznan från Australien hack i häl. Tyskarna drog längsta strået och knep til slut andraplatsen vilket lämnade Burvil/Aznan på tredje plats. Brett och Fariz har förbättrat sin segling märkvärt och kommer med säkerhet bli farliga till nästa års världsmästerskap.


Årets stor överraskning var Nikolaos Mavros och Alex Tagaropoulos från Grekland. De seglade riktigt bra men tappade sin chans till pallplats på grund av materialproblem och en olycklig kollision.


Jag vill rikta en stor eloge till tävlingsarrangören som gjorde ett fantastiskt jobb med paellafester, bbq och gratis drinkar på land samt, viktigast av allt, bjöd på riktigt bra racing och fantastiskt kul kappsegling. International Tornado Class Association har genom det här eventet satt en ny standard vilket är mycket positivt för klassen. Vad vill man som seglare ha? Jo fart, adrenalin, kul segling och trevliga aktiviteter på land! Det är receptet och Tornadoklassen har det allt!”

 

Hälsningar Trigonis Konstantinos

 

Följ Tornadoklassen på www.tornado-class.org, www.facebook.com/tornadoclass och www.twitter.com/tornadoclass.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Maxi-trimaranen Banque Populaire ka...

Maxi-trimaranen Banque Populaire IX kapsejsade i lördags utanför Marockos kust. Besättningen plockades upp av den Marockanska flottans helikopter och båten bogseras nu ti...

Mälarvarvet blir Jungfrusundsregattan!

Ekerö Båtklubb och Jungfrusunds Skärgårdsstad ingår ett nytt 5-...

Livet som vindsurfinglegend med Rob...

I den senaste upplagan av CNN Mainsail åker Shirley Robertson till Maui, Hawaii för...

Ràn7 är sjösatt!

Förra veckan blev Niklas Zennströms nya Fast40 färdigbyggd efter en lå...

Veckans 5 mest lästa: Största vågen...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...x