NÄSTA

Nya tag för Stena Sailing Team efter tuff vecka i Bermuda

Oktober 16, 2013 @ 23:40:08   Foto AMWRT/onEdition

Foto AMWRT/onEdition
Foto AMWRT/onEdition

1 AV 1

Johnie Berntsson och Stena Sailing Team har precis kommit hem från Bermuda och den senaste deltävlingen i världscupen i matchracing. Regattan blev en besvikelse för laget som nu är ute ur medaljstriden. Johnie Berntsson ser ändå fram mot säsongsfinalen och chansen att avsluta året med flaggan i topp.

 

Efter en stark start i Agro Group Gold Cup, den femte och näst sista världscuptävlingen, hade Stena Sailing Team ett par motgångar och tillslut hängde allt på en match mot Keith Swinton (AUS) under regattans tredje dag. Vinst där och laget kunde säkra en plats i kvartsfinal och vid den andra rundningen hade de skaffat sig en ledning på nästan sjubåt längder.

 

– Sedan trodde vi att vi valde rätt sida av banan på kryssen men lyckades ändå inte behålla ledningen. Swinton fick ett fördelaktigt vindvrid, kunde sätta ett straff på oss vid kryssmärket och då tappade vi matchen. Marginalerna har helt enkelt inte varit på vår sida och just nu känns det tungt, säger Johnie Berntsson. Björn Lundgren, fördäckare i Stena Sailing Team, fick under den andra dagen en smäll på armbågen som gjorde att han fick uppsöka sjukhus. Trots skadan kunde han fortsätta segla dagen därpå men laget hade helt hade inte det flyt som behövs för att nå långt i världscuptävlingar.

 

– När vi fick en dålig start seglade vi bra ute på benan och när vi fick bra start seglade vi dåligt under resten racet. Vi var för ojämna och gjorde fler misstag än man har råd med på den här nivån, säger Johnie.

 

Målet för Johnie och laget var vinna världscupen, men efter besvikelsen i Bermuda är avståndet upp till topplagen för stort för att kunna utmana dem med endast säsongsfinalen Monsoon Cup kvar att segla. Men de är inte nere för räkning och en stark avslutning i säsongsfinalen i Malaysia.

 

– Vi har en dela att fundera på inför Malaysia men även om vi inte kan vinna VM längre går vi för en seger i den tävlingen. Det hade varit bra av avsluta med en vinst och gå in i nästa säsong med bra självförtroende. Vi har kommit tvåa i tävlingen tidigare och jag tror att vi har goda chanser att få till en till topplacering.

 

Tack vare segern i SM i matchracing tidigare under hösten var Stena Sailing Team kvalificerade till Svenska Seglarförbundets tävling Mästarnas Mästare där alla svenska mästare i olika båtklasser under året tävlar mot varandra. Tävlingen seglades i Båstad nu i helgen och eftersom den krockade med världscuptävlingen bestod laget av gamla och nuvarande medlemmar i Johnie Berntssons besättning; Daniel Wallberg, Marin Berntsson och Johan Bäckman. I hård konkurrens från de andra SM-vinnarna imponerade trion stort och trots ett straff i finalseglingen lyckades Stena Sailing Team ta hem tredje platsen i Mästarnas Mästare.

 

– Det är en fantastiskt fin prestation av killarna att åka dit utan förberedelser och ändå vara med och slåss i toppen, säger Johnie Berntsson som nu måste få truppen att ladda om och förbereda sig på säsongfinalen Monsoon Cup i slutet på november.

 

– Vi kommer att träna mot Björn Hansens lag i Långedrag i DS37:or som är ganska lika båtarna vi sedan använder i Malaysia. För oss gäller det nu att ta rensa det mentala och fokusera på positiva tankar. Vi vet att vi kan och vara med i toppen och om vi lyfter oss ett snäpp till så är vi där, avslutar Johnie Berntsson.

 

Alpari World Match Racing Tour:

1. Ian Williams 94p

2. Taylor Canfield 92p

3. Adam Minoprio 89p

4. Björn Hansen 86p

5. Keith Swinton 77p

6. Phil Robertson 70p

7. Mathieu Richard 53p

8. Johnie Berntsson 41p


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

10 saker du inte visste om ubåtar

Lite off topic från seglingen såklart. Men ubåtar är någonting som fascinerar de flesta. De flesta ubåtar tillhör olika örlogsflottor, men det fin...

Ett till amerikanskt America's Cup ...

Mike Buckley började planera för en amerikansk America’s Cup-utmaning f&oum...

Volvo Ocean Race-vinnare kommer til...

Den före detta Volvo Ocean Race vinnaren illbruck kommer att ansluta med de andra VO60...

Peter Bökmark & Martin Persson vann...

Hela 20 båtar tog sig till Bjölanda Kile i helgen för SWE 505 Cup. Det blev...

Veckans 5 mest lästa: Tips inför sj...

För dem som inte redan sjösatt båten i sommarvärmen var det tipsen inf...x