NÄSTA

Niklas Edler - Mästarnas Mästare 2013

Oktober 13, 2013 @ 18:10:43   Foto SSF/Joakim Hermansson

Niklas Edler, Mikael Björndahl och Mathias Hermansson från KSSS är Mästarnas Mästare 2013. Foto: SSF/Joakim Hermansson
Niklas Edler, Mikael Björndahl och Mathias Hermansson från KSSS är Mästarnas Mästare 2013. Foto: SSF/Joakim Hermansson

1 AV 1

Seglade hem Mästarnas Mästare för tredje gången


– Edler, Björndahl & Hermansson vann finalen i Båstad

 

I somras kvalificerade sig Niklas Edler från KSSS för Mästarnas Mästare genom att vinna SM i Laserjollens Masterklass. Tillsammans med Mikael Björndahl och Mathias Hermansson vann han söndagens finalseglingar i Mästarnas Mästare i Båstad, och därmed tog de en av svensk segelsports mest åtråvärda titlar för tredje gången:

– Vi är duktiga på att hålla fokus när det blir avgörande, förklarade en strålande glad men samtidigt avspänd rorsman efter prisutdelningen och det obligatoriska segerdoppet.

 

Mästarnas Mästare har i åtta år samlat flertalet av de omkring 50 svenska mästare som varje år koras i olika seglingsklasser, och evenemanget har utvecklats till en av de allra mest prestigefyllda uppgörelserna inom svensk segelsport. I år kom 34 svenska mästare och fem wildcards till Båstad för att segla om vem som är allra bäst av de bästa, vem som är Mästarnas Mästare. Seglingarna avgjordes i båttypen CB 66 Racer, och med spinnaker istället för den gennaker som båten vanligtvis brukar seglas med. De korta banorna kräver full koncentration och lämnar inget utrymme för misstag, varken taktiskt eller i manövrerna med de tekniskt fordrande tävlingsredskapen.

 

Niklas Edler, Mikael Björndahl och Mathias Hermansson tog sig till semifinal via resultatserien 5, 4, 1 och 4. Med en andraplats i semi var de sedan klara för den helt avgörande finalen, och där tog de kommandot redan från start. Men ledningen vid den första och den andra rundningen byttes i den näst sista rundningen mot en andraplats efter världsmästaren i OK-jolle, Thomas Hansson-Mild:

– Vi missförstod vararandra i båten och gjorde en dålig stagvändning med efterföljande rundning. Det funkar inte i den här konkurrensen, konstaterar Niklas Edler, som kort därefter ändå lyckades återta ledningen och hålla den ända in i mål.

– Mikael och Mathias är gamla kompisar sedan juniortiden. De är så duktiga på att sköta sina jobb i båten att jag bara behöver tänka på att hålla fart och kolla det taktiska, berömmer Niklas Edler sin besättning.

– Det har alltid varit väldigt tight när vi vunnit, men vi har lyckats få marginalerna på vår sida, skrattar den nu trefaldige Mästarnas Mästare.

 

Svenska Seglarförbundets sportchef Stefan Rahm tycker att årets tävlingar om Mästarnas Mästare varit de bästa hittills under de åtta år som evenemanget arrangerats:

– Själva seglingarna har fungerat helt klanderfritt, seglarna har varit väldigt nöjda och arrangemangen har flutit på fint i alla detaljer, tycker han.

– Och vår livesändning på webben lockar ännu mer publik på distans än de 100-tals som kantade banan här i Båstad, fyller han i.

 

Resultat Mästarnas Mästare 2013

1. Niklas Edler, Mikael Björndahl och Mathias Hermansson, KSSS.

2. Thomas Hansson Mild, Anders Dahlsjö och Tomas Berg, SS Kaparen i Gottskär.

3. Daniel Wallberg, Johan Bäckman och Martin Berntsson, GKSS.

 

Fakta om Mästarnas Mästare

Vilka? Svenska seglingsmästare 2013, samt wildcards

När? 12 – 13 oktober 2013

Var? Båstad Båt- och Segelsällskap, Strandpromenaden 39, Båstad

Fler resultat och mer information: www.svensksegling.se/mastarnasmastare

 

På bilden: Niklas Edler, Mikael Björndahl och Mathias Hermansson från KSSS är Mästarnas Mästare 2013.

Foto: SSF/Joakim HermanssonKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

HISTORISK BÅT TILL SALU

Denna historiska 60-fotare vid namn Hurrica V ligger nu ute till försäljning för 1.150.000 € och vilken historia den har bakom sig! Från att vara en del av Australi...

SWE 1213 med Oscar Lundqvist leder ...

Med en serie på 2, 4, 1 leder Oscar Lundqvist, Jacob Lundqvist, Erik Skoting och Pel...

LIVE: Följ Lysekil Women's Match da...

Följ livesändningen med Harald Treutiger och Malin Källström som komme...

KLASSIKERNA STARTADE I STRÅLANDE VÄ...

Fredagens Sandhamnsregatta bjöd på strålande seglarväder.Torsdagens ...

Idag går starten av Gothenburg Open...

Klockan 16.00 idag går starten av årets upplaga av Gothenburg Open Sea Race av...
x