NÄSTA

Otto Hamel inför 2013 SEIKO 49er World Championships

September 18, 2013 @ 18:16:57   Foto Mick Anderson/Sailingpix.dk

SAP 49er & 49erFX European Championship, Aarhus juli 2013. Foto Mick Anderson/Sailingpix.dk
SAP 49er & 49erFX European Championship, Aarhus juli 2013. Foto Mick Anderson/Sailingpix.dk

1 AV 1

Snart är det dags för årets höjdpunkt för alla 49er-seglare igång, VM i Marseille, och här kommer en statusuppdatering från Otto Hamel som seglar tillsammmans med Carl Sylvan.

 

Hur är läget?

- Säsongen har varit lång och prestationskurvan pekar uppåt. Vi lär oss hela tiden och nu är vi snart framme vid årets höjdpunkt, VM i Marseille i Frankrike. Motivationen är på topp och tack vare en satsning från SSF finns det nu en Skiff-coach till alla svenskar. Han är engelsman har själv seglat 49er och har på kort tid tagit fram många intressanta aspekter kring seglingen. Vi tror alla svenskar kan utvecklas mycket under hans ledning!

 

Berätta om er uppladdning?

- Sedan EM i somras har vi varvat träning på hemmaplan med arbete. Vi gästspelade även på det Danska Mästerskapet och hade en kul fajt med OS-bronsmedaljören Allan Norregaard om guldet. Vi har även varit på plats i Marseille och känt lite på förhållandena där. Riktigt bra träning blandades med dagar på land när det antingen blåste för lite eller för mycket. Då vi inte tränat har vi haft fullt upp med att mecka båt. Vi har satt på nya Harken-block, tamp från FSE Robline med mera, men till nästa säsong hoppas vi kunna byta till en ny skönhet.

 

Vilka svenskar är på plats?

- Sverige ställer upp med ett gäng heta team. Förutom undertecknade kommer Charlie och Niclas, rykande färska från Youth America’s Cup, Victor&Victor med en sprillans ny båt, alltid lika fokuserade Kalle och Sebbe och de morgontrötta, nyblivna Chalmersraketerna Gurra och Marcus. I 49er FX representeras Sverige av de rutinerade tjejerna Julia och Cissi samt nykomlingarna Sanna och Sarah, och Randi & Nathalie.

 

Hur många besättningar väntas?

- Skiff-segling är på väg att bli större än någonsin och det är säkert delvis tack vare att 49er FX blev invalt som en Olympisk klass. I 49er FX är det just nu 52 team anmälda och i 49er hela 99 stycken, det mesta klassen haft sedan början av 2000-talet.

 

Hur är stämningen? Vem/vilka är favoriter?

- Som vanligt är det lite spänning inför ett stort mästerkap och alla är helt upptagna av sina förberedelser. Samtidigt är 49er en väldigt öppen klass och stämningen som vanligt på topp. Våra klassrepresentanter jobbar hårt för att vi ska nå ut i media och finalseglingarna under VM kommer att livesändas på internet. Förvänta inte AC-kvalité på produktionen, men ännu bättre racing!

 

Det finns flera team som har visat vinnarskalle under året, både bland killar och bland tjejer. Bland killarna finns det ett 10-tal team som kan ta världsmästartiteln, men Nathan Outtridge/Ian Jensen och Peter Burling/Blair Tuke tillhör de absoluta favoriterna. Om det blir extrem lätt- eller hårdvind kan de dock utmanas av specialister! Bland tjejerna har danskorna Ida-Marie Baad Nielsen/Marie Thusgaard Olsen visat sig vara svårslagna, samtidigt som Nya Zeeländska, brittiska, finska och tyska besättningar kan vara med och slåss om medaljer.

 

Vad händer närmsta tiden?

- Först och främst väntar VM 24e-29e september, och därefter åker vi till Stockholm för att segla SM/TFO-regattan. Efter det blir det Mästarnas Mästare i Båstad. Under senhösten kommer vi fortsätta träna 49er men även arbeta en del och kanske segla lite storbåt om det blir tid över. Det är kul att ha mycket att göra!

 

Search Magazine tackar Otto och önskar lycka till.

 

Allt värt att veta om mästerskapet hittar ni på tävlingens hemsida. Ladda med inför-snack och youtube-klippet nedan.

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x