Svensk båt i Youth America’s Cup

Laget består av (från vänster på bilden): Jonatan Ameln, Tom Gross, Niclas Düring, Arvid Bildh, Nisse Åkervall, Andreas Axelsson och Charlie Ekberg.

America’s Cup-äventyret är över för den svenska utmanarbåten Artemis – egentligen redan innan det startat. Team Artemis blev utslaget i kvalseglingarna Louis Vuitton Cup. Men i helgen inleds Youth America’s Cup i San Fransisco med en svensk båt på startlinjen – bemannad av sex svenska seglare mellan 19 och 24 år.

Youth America’s Cup avgörs 1-4 september och till skillnad från “stora” America’s Cup som avgörs i matchrace (båt mot båt) så är det här frågan om tio båtar på startlinjen samtidigt.

– Vi får möta de bästa i världen, i vår egen ålder, i en båt som får människor på kajen att stanna till för att det ser så häftiga ut, säger Charlie Ekberg som styr båten.

Bakom projektet står Team Artemis, Göteborgsföretaget Berg Propulsion samt Sveriges största kappseglingsklubb, KSSS.

Tävlingarna avgörs i två seglingar per dag och i bäst av totalt åtta seglingar. Båtarna är 45-fots katamaraner – samma båtar som användes i America’s Cup World Series, som varit förtävlingar till America’s Cup under mer än ett år.

Från början ansökte 75 svenska seglingsungdomar, mellan 19 och 24 år, om en plats ombord. Cirka 40 kallades till intervju och 20 har fått testsegla flerskrovsbåtar på Gardasjön i Italien.

KSSS-seglarna Charlie Ekberg (rorsman) och Niclas Düring (taktiker) delar på ansvaret ombord.

– Det här kräver full commitment och ett enormt intresse och det har vi alla. Och nu har vi även en stor inblick i en eventuell framtid med America’s Cup.

I Youth America’s Cup tävlar man nationsvis. Förutom den svenska båten deltar båtar från Australien, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland (två team), Portugal, Schweiz och USA (två team).

I det svenska teamet ingår Charlie Ekberg, Niclas Düring, Tom Gross, Andreas Axelsson, Arvid Bildh, Jonatan Ameln och Nisse Åkervall.

Följ seglingarna live, KLICKA HÄR!

Top