Stjärnbåten 100 år

I helgen är det jubileumsregatta i Saltsjöbaden då Baggensfjärdens Stjärnbåtsseglare, BSS, och KSSS arrangerar Stjärnbåtens 100-årsregatta den 10-11 augusti.

Stjärnbåten ritades 1913 av varvsförmannen Janne Jacobsson från Göteborg. Klassen tog fart under 1920-talet och var fram till mitten på 1960-talet den dominerande juniorbåten i Sverige.

Tiotusentals flickor och pojkar lärde sig segla, kappseglade eller skärgårdsseglade, i Stjärnbåtar. VM- och OS-mästare som Pelle Petterson, Peter Norlin, bröderna Sundelin, Pelle Gedda och flera andra var alla framgångsrika Stjärnbåtsseglare.

Det har byggts 531 båtar i trä och två i plast. Ragnar Lindstedt från Uppsala har gjort formar till plastbåten. Tyvärr börjar leden tunnas ut och man räknar med att det i dag finns cirka 60 Stjärnbåtar kvar. I helgen kommer tio av dem att segla på Baggen, varav två är de nybyggda plastbåtarna.

Det är en mogen samling flickor och pojkar som möts i jubileumsregattan för att mäta sina krafter mot varandra på samma vis som man gjorde i skolungdomens höstseglingar på 1940-1960-talen. Trettio rorsmän är anmälda att segla båtarna i tre heat vardera. Därefter blir det semifinaler och final. Det är mycket som står på spel. BSS har en del att ta igen mot göteborgarna, som varit framgångsrika de två senaste gångerna man mötts.

Läs mer om BSS och Stjärnbåten på www.stjarnbat.wordpress.com.

Top