NÄSTA

Guld till 16-åriga supertalangen Andrea Holm vid Kona One-SM

Augusti 04, 2013 @ 18:44:35   Foto Foto Sailing Båstad

Andrea Holm – Svensk och skandinavisk mästare 2013 i vindsurfing, Kona One-klassen. Foto Sailing Båstad
Andrea Holm – Svensk och skandinavisk mästare 2013 i vindsurfing, Kona One-klassen. Foto Sailing Båstad

1 AV 2

För första gången har en dam vunnit senior-SM i vindsurfing. Den som stod för bedriften var 16-åriga Andrea Holm från KSSS som stod emot favorittrycket och efter en storstilad avslutning kunde bärga guldet i Kona One-klassen när seglingarna idag avslutades på vattnen utanför Båstad. Bakom sig i resultatlistan hade hon idel herrar, varav två världsmästare. Andrea Holm ligger tvåa på världsrankingen och vann tidigare i somras junior-SM där hon slog alla killar.

 

Årets svenska mästerskap avgjordes i klassiska seglingsvatten utanför Båstad med totalt 45 seglare på startlinjen, varav två tidigare världsmästare. Förhållandena under helgen var mycket utslagsgivande med omväxlande vindar och krävande vågor. Den som bäst bemästrade förhållandena var rekordunga Andrea Holm. Hon lyckades hålla samtliga herrar bakom sig och vann den helt avgörande finalen på söndagseftermiddagen efter övertygande segling.

 

• Jag är överlycklig. Det är mitt första guld i seniorsammanhang. Jag visste att jag hade chansen samtidigt som konkurrensen var stenhård. Idag hade jag marginalerna på min sida och det räckte hela vägen, berättar Andrea Holm.

 

Kona One är en av världens största vindsurfingklasser där herrar och damer tävlar tillsammans. Det är en entypsklass vilket innebär att innebär att alla seglare tävlar på identiska brädor. Segelstorleken bestäms av seglarens vikt. Allt för att ge så rättvisa förhållanden som möjligt vid start. Sverige har varit mycket framgångsrikt internationellt de senaste åren med bland annat två VM-guld. Vid årets VM i Quebec tidigare i somras var den nyblivna svenska mästarinnan en försmädlig tjuvstart från att, som första dam någonsin, vinna Kona-klassen.

 

• Vi har haft en målmedveten satsning de senaste åren för att matcha fram ett antal unga talanger. Andrea är en av de främsta och har allt som behövs för att en dag nå OS. Det är glädjande när detta arbete bär frukt och vi ser med stor tillförsikt mot framtiden, berättar Johan Fallenius, ordförande i Svenska Kona One-förbundet.

 

Andrea Holm har bakgrund som jolleseglare i Optimistklassen där hon under flera år haft stora framgångar. För tre år sedan bytte hon klass och har de senaste åren satsat intensivt på vindsurfingen och har nått internationell toppklass på rekordtid.

 

• Att segla internationellt har utvecklat min segling. Jag har gått framåt mycket den här säsongen, både tekniskt och taktiskt. Min bakgrund som jolleseglare hjälper mig mycket ute på banan, förklarar Andrea.

 

SM-silvret vanns av rutinerade Ulf Antonsson från Varbergs Segelsällskap före årets världsmästare Björn Holm från Kungliga Segelsällskapet, på bronsplats. SM-seglingarna hade också status som Skandinaviskt mästerskap. Andrea vann här före den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen, tidigare världsmästare i Kona One och med ett flertal VM-tecken från olika vindsurfingklasser under tre decennier.

 

Foto Sailing Båstad

 

För samtliga resultat – SM-veckans hemsida.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Så här kan seglingen se ut 2024

Häromdagen beslutade man vilka klasser som ska seglas på OS 2024 i Paris. Två...

Video: Något vackert för att inspir...

Hur vackra är inte dom här nöjesseglarna? Det handlar om PC55 and PC66 frå...x