NÄSTA

Högklassigt startfält i GKSS Spring Cup

Maj 21, 2013 @ 11:50:32   Foto Dan Ljungsvik

Viktor Ogeman, GKSS Spring Cup. Foto Dan Ljungsvik
Viktor Ogeman, GKSS Spring Cup. Foto Dan Ljungsvik

1 AV 2

– Svenska framtidshopp i kvaltävling till Stena Match Cup Sweden


 

Nu i helgen, 25-26 maj avgörs GKSS Spring Cup i Långedrag där både det bästa svenska laget och det bästa internationella laget kvalar in till Stena Match Cup Sweden på Marstrand i juli. I startfältet till Spring Cup finns några av världens bästa matchracingseglare och de utmanas av ett par svenska framtidshopp som vill ta klivet ut på den internationella seglingsarenan.

 

Tio lag tävlar i Spring Cup och en av de topprankade skepparna som deltar är Reuben Corbett från Nya Zeeland, rankad 12:a i världen. Hans lag vann GKSS Spring Cup för ett år sedan och tog sig sedan till kvartsfinal i världscuptävlingen på Marstrand.

– Vi har deltagit i Spring Cup ett par gånger och årets startfält är det starkaste jag har sett i tävlingen. Det finns gott om talangfulla och meriterade lag, för att inte tala om de yngre lagen som har mycket erfarenhet av att segla båttypen DS37, säger Reuben Corbett.

– Det vore fantastiskt om vi kunde försvara vår titel i Spring Cup och ta oss till Marstrand för andra året i rad. Med erfarenheter från förra årets regatta har vi nu större möjligheter att ta oss ett steg längre och åtminstone till semifinal.

 

En kvalplats är reserverad för det bästa svenska laget och konkurrensen kommer att vara hård bland de fyra hemmalagen som deltar. Viktor Ogeman, Jakob Klitte och Nicklas Dackhammar är skeppare för var sitt GKSS-lag och de utmanas av ett meriterat team med Niclas Düring och Charlie Ekberg från Swedish Youth Team i America’s Cup. Viktor Ogeman och hans lag klättrade i den senaste världsrankingen upp från 40:e plats till 28:e plats tack vare bra resultat under våren. Förra året fick laget ett wildcard till Stena Match Cup och nu hoppas de få en ny chans att matchas mot världseliten i Marstrand.

– Det hade vart jätteroligt att komma tillbaks till Stena Match Cup. Det hade betytt mer för oss i år än förra året eftersom vi nu har bättre förutsättningar att ta vara på det vi kan lära oss och dessutom vinna fler matcher. Vi har utvecklats mycket det senaste året och vi har en bra chans i Spring Cup. Det är ett starkt startfält men om vi seglar på topp så är vi en utmanare, säger Viktor Ogeman.

 

GKSS Spring Cup arrangeras av Göteborgs Kungliga Segelsällskap och seglas i Långedrag den 25-26 maj i båttypen DS37. Tävlingen inleds med en grundomgång där alla tio lag möter varandra i var sin match där vinnaren får ett poäng. De bästa lagen går sedan vidare till ett slutspel med semifinaler och final som avgörs i bäst av fem matcher. Tävlingen pågår från 9-18 på lördag och från 9-17 på söndag, med prisutdelning beräknad till klockan 17.00.

 

Startfält GKSS Spring Cup 2013

Reuben Corbett (NZL) - ISAF Rank 12

Nicolai Sehested (DEN) - ISAF Rank 14

Joachim Aschenbrenner (DEN) - ISAF Rank 17

Staffan Lindberg (FIN) - ISAF Rank 21

Viktor Ogeman (SWE) - ISAF Rank 28

Rasmus Viltoft (DEN) - ISAF Rank 29

Jakob Klitte (SWE) - ISAF Rank 69

Henrik Eyermann (SWE) - ISAF Rank 156

Nicklas Dackhammar (SWE) - ISAF Rank 341

Charlie Ekberg/Niclas Düring (SWE) - Swedish Youth Team America’s Cup

 

Stena Match Cup Sweden seglas på Marstrand 1-6 juli och är en av sex deltävlingar i Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar. Det finns plats för 12 lag i startfältet och åtta lag har en garanterad plats i Stena Match Cup tack vare att de tilldelats ett Tourkort som ger dem en inbjudan till varje deltävling. Två lag kvalar till Marstrand genom GKSS Spring Cup och ytterligare två lag bjuds in med ett wildcard. Ett wildcard har tilldelats fransmannen Mathieu Richard och vem den andra skepparen är presenteras de kommande veckorna. I Stena Match Cup ingår också en Women's Class och vilka de tävlande damlagen är presenteras inom kort.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Nylackad kapp och sittbrunn. Foto Lars Pipping

VÄLHÅLLNA SKUA VAR FÖRSTA TRÄBÅTEN...

En av de allra första träbåtarna att sjösättas denna kyliga vår var Lasse Pippings Skua, en Gullkronakryssare ritad av Jarl Lindblom och byggd 1946. Gullkrona...

Och vinnaren är... (Hjertmans OK Sp...

I lördags arrangerade SS Kaparen -

Timelaps: Hundratals J70 på en och ...

21a upplagan av Sperry Charleston Race Week är på intåg och i North Charl...

Emirates Team New Zealand, äntligen...

Med mindre än 35 dagar kvar till starten av America's Cup är nu den nya zeel&aum...

KRÄFTKÖRET NU ÅTER FRÅN SALTIS TILL...

Stockholms Yacht-Klubb SYK och KSSS kombinerar årets Kräftkör och KSSS sen...
x