NÄSTA

Guide till America Cup World Series!

April 17, 2013 @ 23:32:09   Foto  © ACEA 2013/ Photo Gilles Martin-Raget

m4372_N12_6241

1 AV 1

Senare idag(torsdag) är det dags för de första racen i America Cup World Series här är din guide till tävlingarna.

 

 

Tävlingen

Detta är den tredje och sista deltävlingen i Americas Cup World Series 2012-2013. Tidigare har man genomfört två deltävlingar i Newport och i San Francisco. 

 

Seglingsformatet

Tävlingen avgörs i två separata tävlingsformat, Match Racing och Fleetracing. I fleetracingen har lagen samlat ihop poäng under tidigare deltävlingar som man tar med sig in i finalen. Sju race kommer att genomföras enligt programmet nedan. Poäng ges enligt ett högpoängsystem som visas till höger om fleetracingprogrammet. I det sista racet på söndag(supersunday) är det extra höga poäng.

 

I matchracingen har de lag som varit bäst på matchracingen tidigare, seedats först in i kvartsfinalerna. De två sämsta lagen seedade åtta och nio gör upp om den åttonde kvartsfinalplatsen.

 

 

Ställningen och seedning

I fleetracingen är det Oracle Spithill som leder stort före en jagande trio en jagande trio i Luna Rossa-Piranha, Artemis Racing-White, JP Morgan-BAR. Se listan nedan.

 

 

 

Kvartsfinaler och kvalrace, seedning i parantes.

Kvalrace China Team- HS racing

Kvartsfinal 1  JP Morgan (Ben Ainslie)(5) vs Team Energy(FYann Guichardi)(4)

Kvartsfinal 2 Luna Rossa Piranha(Chris Draper)(6) vs Artemis White (Charlie Ekberg)(3)

Kvartsfinal 3 Luna Rossa Swordfish(Francisco Bruni)(7) vs Emirates Team New Zealand(Dean Barker)(2)

Kvartsfinal 4 Vinnaren i kvalrace vs Oracle Slingsby(Tom Slingsby)(1)  

Lagen

Lagen är lite annorlunda i denna deltävling om man jämför med tidigare tävlingar. Tre lag utgår(Team Korea, Oracle Coutts och Artemis Red) ett lag är helt nytt(HS racing). Även laguppställningen inom lagen är lite annorlunda, nedan är alla lag:

 

Oracle Team USA Slingsby

Detta är båten som Spithill brukar styra och man leder fleetracingen inför tävlingen. Tom Slingsby, olympiskmästare i laser, har tidigare varit taktiker i AC-serien. Nu får han chansen att visa mästartakter och segla hem totalen i rollen som rorsman.

 

Tom Slingsby tar över rodret från landsmannen James Spithill.

 

 

Luna Rossa Piranha

Hemmalaget Luna Rossa vann förra årets deltävling i Neapel och har chans att göra samma sak även i år, frågan är om försprånget fram till Oracle är för stort. Rorsman Chris Draper har italienarnas förtroende, kan han förvalta det?

 

Artemis Racing White

Charlie Ekberg debuterar som rorsman i ACWS och det ska bli väldigt spännande vad han kan prestera. Om Charlie är rookie så är hans besättning erfaren och har varit med på samtliga deltävlingar i serien. Även Niclas Düring är med i teamet, men inte i förstauppställningen.