Artemis har brutit masten!

Svenskbåten Artemis har brutit masten i samband med ett seglingspass i hård vind och stora vågor. Skipper var svensken Charlie Ekberg och även Niclas Düring var med ombord. Till en början gick det bra att segla och Artemis genomförde olika manövrar men så till slut kapsejsade man i en gipp. När båten kom upp på rätt köl igen smällde det till och masten gick av cirka en meter från mastfoten.

Seglen och båten kunde räddas och våra källor säger att de är fullt användbara. Masten däremot är helt sönder och kan inte användas i San Francisco. Än så länge har inte någon i Artemisledning uttalat sig om hur de ser på framtida segling och träning i hård vind.

När Oracle crashade med sin båt var det många som trodde att det skulle påverka teamet negativt på grund av de stora materialskadorna. Oracle har kommit tillbaka starkare än någonsin men frågan är om tiden är för knapp för Artemis.

Incidenten inträffade i samband med världscuptävlingen på Mallorca, inga race genomfördes i den hårda vinden och efter en lång väntan på land, blåste tävlingsledningen av det för dagen. Imorgon är det nya race för 49erseglarna, där Artemisteamet Charlie Ekberg och Niclas Düring säkerligen kommer att vara på vattnet igen med sin reservmast. Shoreteamet har jobbat på högtryck för att kunna få båten redo igen.

Top