NÄSTA

Västernäs tänker på: Världscup och sydafrikanska förebilder

Mars 31, 2013 @ 14:06:27   Foto www.raceahead.co.za

Asenathi Jim och Roger Hudson seglar ihop tack vare ett "human devlopment projected" med namnet RaceAhead. Foto

1 AV 1

Det är inte träningsläger längre, det är allvar nu. Det märks på fladdret på hamnbeachen, seglen låter betydligt krispigare. Det märks på antal nationaliteter, tidigare var det tyskar, danskar, holländare och en norrbagge, nu är det dessutom brasilianare, amerikaner, kiwisar samt seglare från andra exotiska nationer. Det är uppladdningen inför världscupen Prinsessans Sofias Cup som är det så kallade allvaret, fast det är ju inte VM direkt.


 

Vi har numera båten bredvid en sydafrikansk 470-besättning som har fått mycket uppmärksamhet då de har en mycket speciell historia att berätta. Asenathi Jim och Roger Hudson, från Sydafrika, seglar ihop tack vare ett "human devlopment projected" med namnet RaceAhead.

 

"The RaceAhead philosophy is that talented and motivated young South African sailors campaigning alongside more accomplished and experienced international sailors will bring about great outcomes in terms of learning and results."

 

"The Foundation provides opportunities and assistance to young South African sailors with promising talent and motivation, but who lack the resources and support to chase their sailing dreams and life goals with full confidence."


"Beyond sailing skills, the RaceAhead Foundation works to facilitate the development of generic life skills in addition to formal studies by building and developing organisational, team-work, leadership, numeracy and communication skills."

 

Kolla gärna in deras hemsida www.raceahead.co.za.

 

Två personer som går i bräschen för ett mer jämställt hemland genom exempel, det är ju mer än vad man själv kan säga att man gör. Man tänker ju gärna, wow häftigt att de göra en sådan här grej i Sydafrika som är så segregerat och så börjar man tänka på hur det ser ut i Sverige. Om man ser till jämställdhet i stort ligger vi ju bättre till men inte om man ser till seglingssporten, där är det en annan femma. Hur stor är segelsporten i Sverige om man kollar utanför de fina villaområdena?

 

Annars är det stora snackisen här nere att alla båtar är tvungna att bära nationsflagga i toppen av seglet, på samma sätt som på OS. Tidigare har det varit krav i 49er-klassen och RSX, men nu kommer alltså alla klasser att vara lika färgglada. För seglarna är det lite extra meck men för en eventuell publik kan det vara väldigt uppskattat.

 

Vidare kan vi konstatera att ”sommarvärmen” definitivt har anlänt till Mallis, shortsen och solglasögonen är på konstant numera, annat var det för några veckor sedan då jag hade dunjacka på mig.

 

/ Victor VästernäsKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Hur tung är en våg egentligen? - (v...

Hur tung är en stor våg? Australiensiska surfarna Ross Clarke-Jones och Tom Carroll surfar dom största vågorna i världen. I detta klipp bryter dom ner dom matemati...

Så här lagar du glasfiber - (video)

Andy på BoatworkToday visar oss hur man lagar sprickor i glasfiber. &nb...

Rykte: AC50 båtarna gör comeback på...

Samtidigt som Team New Zealand planerar att ta tillbaka enskrov i America’s Cup spek...

Mästare bland mästare

I helgen (14–15/10) avgörs Mästarnas Mästare i segling i Marstrand. N...

Whitbread klassiker

Rothmans är en klassisk båt som ritades av Rob Humphrey för Whitbread Roun...
x