GKSS Spring Cup ­‐ Vägen till Marstrand

Man måste inte ha ett Tour kort till Alpari World Match Racing Tour för att slå sig in bland lagen som gör upp i Stena Match Cup Sweden 2013. En väg till Marstrand kan vara GKSS Spring Cup där vinnaren får en biljett till årets stora matchracingregatta på västkusten. I år finns det dessutom en extra kvalplats för svenska lag.


 
GKSS Spring Cup har fungerat som kvaltävling till Stena Match Cup Sweden i många år och det har alltid varit hård konkurens om att ta sig till Marstrand. I år står det återigen mycket på spel och särskilt för svenska seglare eftersom både det bästa internationella laget och det bästa svenska laget i Spring Cup 2013 går vidare till Marstrand. Ansökningar till Spring Cup har kommit in till GKSS sedan början av februari och ett lag som redan ansökt om en inbjudan är Viktor Ogeman och hans Team Accure. Förra året fick de ett wildcard till Stena Match Cup Sweden efter att ha tagit en fjärdeplats i Spring Cup 2012.
– Chansen att ta sig Marstrand är såklart större för svenska lag i år men det kommer inte bli enkelt för det kommer att vara många svenska seglare som kämpar om kvalplatsen. Att segla i Marstrand förra året var väldigt inspirerande för oss och det var lärorikt att tävla på den nivån. Det är där vi alla vill vara, det är därför tränar och vårt mål är helt klart att vinna årets Spring Cup, säger Viktor Ogeman, skeppare för Team Accure.


 
GKSS Spring Cup kan leda till ett internationellt genombrott för matchracingseglare. Reuben Corbett från Nya Zeeland, vars lag vann förra årets Spring Cup, imponerade stort i Marstrand 2012 och nådde kvartsfinal. Han har också anmält sitt lag till årets Spring Cup.
– Jag ser verkligen fram emot tävla i Göteborg i maj och det hade betytt mycket förr oss att kvalificerade oss till Stena Match Cup Sweden två år i rad. Det är vårt mål och vi kommer ge allt vi kan. Marstrand är bland de bästa, om inte den bästa världscuptävlingen och som upplägget på Touren ser ut i år är det ännu svårare att ta sig dit. Förra året tog vi oss till kvartfinal och där tog vi ledningen vi alla våra race men nådde ändå inte hela vägen. Det visar hur hög nivån är i tävlingen men i år vill vi verkligen lyckas bättre och ta oss ännu längre, säger Reuben Corbett.


 
GKSS Spring Cup seglas i Göteborg den 25-­â€26 maj. Tio lagkommer att bjudas in och seglare kan ansöka om en inbjudan fram till den sista april. GKSS Spring Cup är en ISAF Grade 3 regatta och seglas i DS 37or med besättningar på fem (besättningar med enbart damer får vara 6 stycken).
Förutom de åtta seglarna med Tourkort till Alpari World Match Racing Tour och de två lag som kvalar in via Spring Cup, delas också två wildcards ut till Stena Match Cup Sweden 2013.

Top