NÄSTA

1690 kitare väntas invadera Norska fjällen i helgen...

Mars 01, 2013 @ 07:52:30   Foto Stripped Generation

Stripped Generation

1 AV 3

Solen skiner, klockan är nio på morgonen,vinden blåser jämnt från väst och det har dumpat ner snö hela natten. Pudret ligger mjukt som ett duntäcke över fjället och glittrar i solstrålarnas flimmer.

 

Jag går till köket för att slänga i mig lite gröt till frukost och tar mig en kopp varmchoklad att börja dagen med. De andra har också precis vaknat och vi samlas vid ett bord i restaurangen med utsikt över hela spotten. Vi börjar genast diskutera allt från världsliga saker till vad det bästa vi kan få ut av dagen är.

 

Efter frukosten går vi ner till kite-utrymmet på nedervåningen för att byta om och hämta våran utrustning. Det är ett äldre konferensrum med massa plats så vi har alla våran egna lilla hörna.

 

Sen så går vi bara ut från hotellet för att rigga våra kites och vi pumpar kitesen direkt utanför dörren för ventilerna på kitesen är gjorda av plast och det gäller att vara snabb med att pumpa för när de fryser är det plötsligt många gånger svårare.

 

Klara ger vi oss ut för ännu en session i några av de finaste förhållandena i världen. Helge har fått licens att filma med snöskotern så det ger oss möjlighet att röra oss fritt över hela ytan.

 

Fjälltopparna med stenar och stup öppnar upp möjligheter vi aldrig tidigare haft på vatten, hela fjället blir plötsligt en stor lekplats att utmana på nya sätt varje gång det är blåsigt. Det innefattar allt från 30 meters dropp från bergstoppar, lofta ut och bara känna friheten att flyga till att bara pumpa freestyle i pudersnön.

 

Dagarna vinden inte är med oss kör vi igång ett 2.0 Cable system (det enda på snö i Norge) med hopp och rails och med tillgång till traktor och pistmaskin har vi full möjlighet till att skapa våran egna snöpark. Just nu består den av 2 rails, två stora kickers som går att köra från båda håll med respektive landning, en mindre tvillingkicker samt en stor ushape i slutet för att göra diverse transitions, lite halfpipe liknande.

 

Det är en utmärkt tillgång till att shredda och öva nya tricks då det är ganska identiskt med snökitingen och vi kan köra även dagar när det är stilla på fjället. På natten är den upplyst med strålkastare så den är alltid redo, det bara att koppla in strömmen :)

 

En solig dag brukar även resultera i en stjärnklar natthimmel, det är glesbebyggt på toppen med bara några få stugor här uppe så det blir en ö känsla att bo 30 minuter från närmsta butik här på bergstoppen med naturen som närmsta vän. Vid några tillfällen har det varit norssken som är en magisk färg och ljusshow som jag hoppas alla får uppleva någon dag.

 

Efter en heldags shreddande är det skönt att koppla av, "Basta sönder" är numera ett nynorskt ord och en standard aktivitet vi infört på hotellet, i princip varje dag har vi bastat sedan vi kom hit. I bastun har vi hängt upp en finsk flagga vi gjort för att våra mumin gäster ska känna sig som hemma. Flaggan är ett rent proffsjobb bestående av fyra stycken ihophäftade A4 papper och en blå krita.

 

Utanför bastun finns ett spännande bollhav att simma i med bollar av alla möjliga färger. Utanför hotellet finns en badtunna som är riktigt soft att hänga i. Kristoffers favoritaktivitet är biljardbordet där han citerar "det är ögongodis att utmana kvinnliga hotellgäster på ett svankande parti biljard". Anton gillar att hänga i köket där de finns stor chans att scora god mat från den trevliga kocken som är lika glad i mat som han. Jag själv gillar att spela dragspel som kan resultera i att jag får öva ute ensam ibland. Alla har vi hittat något alldeles extra i Norge vi gillar

 

Bergsjostolen är ett fjälltoppshotell som byggdes 1959, tidigare var det främst gäster som kom för att utforska de vackra landskapen på topparna på längdskidor men idag är det ett paradis även för extremsportare. Hotellet är 1100 möh i ≈L kommun som ligger med nära anslutning till kända skidorter som Hemsedal och Geilo

 

Det är Helge Stærk, grundare på "Kiteskolen.no" som såg potentialen som fanns på den stora frusna sjön bergsjö som är en optimal yta för att lära ut kitesurfing på snö med många vinddagar på säsongen. Idag driver han Norges största kiteskola och vi har fått möjligheten att bo på hotellet gentemot vi håller lektioner på helgerna

 

Just nu i skrivande stund är vi på väg till Lillehammer för att vara med i inspelningen av en Norsk känd gangster/komedi serie "Lilyhammer" för att gästa som kitesurfare.

 

I Början av Mars har vi arrangerat en tävling och vi bjuder upp alla som är intresserade för en fullspäckad helgfestival med många aktiviteter i en härlig fjälltopps atmosfär!


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

 • Allt du behöver veta om foilande Kite

  Foilande Kitesurfing börjar bli vanligare och vanligare. Det är inte helt lätt att följa med i utvecklingen och alla oli...

 • Game Over

  Det är viktigt att visa vem som bestämmer. I det här klippet är det iallafall inte mannen som bestämmer utan Kiten ...

 • Foto Waterlust

  Inget för höjdrädda!

  Häng med West Matweyew en blåsig dag i Turks & Caicos...    

 • Bara till skidälskare

  På sommaren seglar man och på vintern åker man skidor. Det är en typisk familj som njuter av två världar. ...

 • SWEDEN KITE

  Vi blickar tillbaka till 2014 då Kitesurfarna i Sverige tävlade på bana för första gången på svenskt ...

 • Atte Kappel mästare i Kite Hydrofoil

  Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:Atte Kappel från Stockholms Kiteboard seglade hem det Svenska Klassmästerskap...

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x