NÄSTA

Bambi utsläppt på grönbete!

Februari 18, 2013 @ 10:06:33   Foto

Ko på grönbet

1 AV 1

Det är något alldeles speciellt med det första passet för säsongen. Förväntningarna har byggts upp under en längre vintervila och man försöker förbereda sig så bra som möjligt. Jag har kört fysträning som liknar rörelsemönstret i båten, studerat youtubeklipp av världseliten och innan jag somnade igår kväll försökte jag tänka igenom alla manövrar. Trots detta kände jag mig som Bambi på lutande isbana, jag undrade seriöst om någon hade sprutat 556 under våtdräktskorna. Men vad gör väl det att manövrarna sitter som urtvättad t-shirt och kepsen kliade i pannan, nu är säsongen igång och det är så himla gött. Att möta våren på Mallorca känns helt rätt i nuläget.

 

 

Ballast på seglingsscenen just nu är annars Redbull Youth Americas Cup, det är verkligen en fantastisk chans för unga att komma fram och etablera sig som seglare i de mest prestigefyllda projekten. Paul Cayard drog en anekdot på Meetingspot 2013 som har fastnat i minnet. Cayard hoppade in som bowman under en av deltävlingarna i World Series då Nathan Outteridge var skipper. Han hade sagt till Russel Coutts efteråt att det nya upplägget med katamaraner osv, kanske inte var så smart uttänkt ändå, med tanke på att en 26-åring fick styra och ställa på båten. När Paul gjorde sitt första Americas Cup skulle han aldrig kunna drömma om få komma bak i after garden, där höll de gamla och rutinerade seglarna till.

 

 Nu när det sker en föryngring av manskapet på Americas Cup, tar seglingen ett steg från att vara en ren erfarenhetssport mot att bli en sport där de som tränar och seglar mest är de som vinner tävlingarna. Att Nathan som seglar, moth, A-cat, 49er och AC45:a 365 dagar om året ska styra båten är för mig en självklarhet. Paul Cayard må ha fantastiska meriter i bagaget men nu mera sitter han större delen av året bakom ett skrivbord och då får han rätta in sig i ledet bakom bättre tränade ynglingar. Det är lika självklart som att Pelé eller Maradona inte skulle platsa i dagens Real Madrid.

 

I det svenska Youth Challenge, som kommer vara med på RBYAC är laget inte uttaget än. Massor av svenska unga talanger har ansökt om att få vara med och tttagningarna sker baserat på träningsläger i Gardasjön, där aspiranterna för träna f18 och M32. Kan detta göra att flerskrovsseglinge sprids utanför, f18-nästet, baggenfjärden i framtiden.  Det lär ju behövas seglare nu när det finns två potentiella proffsserier i flerskrov(Seacart 26 och M32).

 

 

Segla vackert

 

Victor Västernäs

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

Match in Pink by Normandy Elite Tea...

Fotografiet ovan: Normandy Elite Team vinner Lysekil Women's Match 2018. Foto Dan Ljungsvik...

Första steget mot OS i Tokyo 2020 a...

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

SK 30 PANI VANN ÖVERLÄGSET SANDHAMN...

SK 30 Pani med Janne Nystedt som skeppare blev totalvinnare i klassen SRS Classic i å...

NM i J/70 2018. Foto SVENSKA J/70 FÖRBUNDET

Nordiska Mästerskapet i J/70 avgjort

NM i J/70 seglades 9-11 augusti ute i Sandhamn med KSSS som arrangör. Det var första gån...x