NÄSTA

Bambi utsläppt på grönbete!

Februari 18, 2013 @ 10:06:33   Foto

Ko på grönbet

1 AV 1

Det är något alldeles speciellt med det första passet för säsongen. Förväntningarna har byggts upp under en längre vintervila och man försöker förbereda sig så bra som möjligt. Jag har kört fysträning som liknar rörelsemönstret i båten, studerat youtubeklipp av världseliten och innan jag somnade igår kväll försökte jag tänka igenom alla manövrar. Trots detta kände jag mig som Bambi på lutande isbana, jag undrade seriöst om någon hade sprutat 556 under våtdräktskorna. Men vad gör väl det att manövrarna sitter som urtvättad t-shirt och kepsen kliade i pannan, nu är säsongen igång och det är så himla gött. Att möta våren på Mallorca känns helt rätt i nuläget.

 

 

Ballast på seglingsscenen just nu är annars Redbull Youth Americas Cup, det är verkligen en fantastisk chans för unga att komma fram och etablera sig som seglare i de mest prestigefyllda projekten. Paul Cayard drog en anekdot på Meetingspot 2013 som har fastnat i minnet. Cayard hoppade in som bowman under en av deltävlingarna i World Series då Nathan Outteridge var skipper. Han hade sagt till Russel Coutts efteråt att det nya upplägget med katamaraner osv, kanske inte var så smart uttänkt ändå, med tanke på att en 26-åring fick styra och ställa på båten. När Paul gjorde sitt första Americas Cup skulle han aldrig kunna drömma om få komma bak i after garden, där höll de gamla och rutinerade seglarna till.

 

 Nu när det sker en föryngring av manskapet på Americas Cup, tar seglingen ett steg från att vara en ren erfarenhetssport mot att bli en sport där de som tränar och seglar mest är de som vinner tävlingarna. Att Nathan som seglar, moth, A-cat, 49er och AC45:a 365 dagar om året ska styra båten är för mig en självklarhet. Paul Cayard må ha fantastiska meriter i bagaget men nu mera sitter han större delen av året bakom ett skrivbord och då får han rätta in sig i ledet bakom bättre tränade ynglingar. Det är lika självklart som att Pelé eller Maradona inte skulle platsa i dagens Real Madrid.

 

I det svenska Youth Challenge, som kommer vara med på RBYAC är laget inte uttaget än. Massor av svenska unga talanger har ansökt om att få vara med och tttagningarna sker baserat på träningsläger i Gardasjön, där aspiranterna för träna f18 och M32. Kan detta göra att flerskrovsseglinge sprids utanför, f18-nästet, baggenfjärden i framtiden.  Det lär ju behövas seglare nu när det finns två potentiella proffsserier i flerskrov(Seacart 26 och M32).

 

 

Segla vackert

 

Victor Västernäs

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Så här kan seglingen se ut 2024

Häromdagen beslutade man vilka klasser som ska seglas på OS 2024 i Paris. Två...

Video: Något vackert för att inspir...

Hur vackra är inte dom här nöjesseglarna? Det handlar om PC55 and PC66 frå...x