NÄSTA

Taktiktips: hur ska man återhämta sig efter en tjuvstart?

Februari 15, 2013 @ 11:00:43   Foto

Håll dig till din gameplan

1 AV 1

Nu är det dags för taktikskola igen, den här gången är det tjuvstarter som är ämnet. Det handlar inte om hur man gör en bra tjuvstart utan vad man ska göra om man blir tagen för enskild återkallelse och vänder om, ner under linjen för att rätta sig. Det är självklart tufft att starta en bit efter de andra, men racet är inte slut för det. Det är kanske inte i detta race man skall ta sin spik men man kan kanske ta sig upp mot mitten av fältet igen, något som kan ha stor betydelse i slutet av regattan. I denna artikel tar vi lite inspiration från Terry Hutchington(Artemis förra skeppare) som skrev en artikel på sailing world.

 

 

Håll dig till din game plan

 

Innan start har du antagligen gjort en strategisk plan som sa var du ska ta vägen på banan. Det kan vara en kant som är fördelaktig på grund av ström, vind eller vågor, det kan också vara att segla på mitten och slå på skiften. I de allra flesta fall finns fördelen kvar även om du har kommit efter lite i starten. Därför är det viktigt att komma ihåg sin gameplan och försöka hålla sig till den så väl det går.

 

Terry nämner typexemplet när man inte håller sig till gameplanen. När man har bestämt sig för att segla på vänsterkanten och därför startar nere vid läflaggan. Efter att man tjuvstartat och rundat läflaggan fortsätter man för babordshalsar ut på högerkanten, trots att planen vara att segla på vänsterkanten.

 

Jobba för att få ett fritt spår

 

Att starta efter alla andra och sen ligga och segla i skitvind hela kryssen är ingen höjdare. Antagligen måste man offra lite av det optimala vägvalet för att få segla i fri vind, beroende på distans till fältet, hur stor fältet är och hur mycket det blåser är fri vind olika viktigt.

 

Segla ur fas med fältet

 

Terrys förslag är att man ska försöka komma ur fas med fältet, alltså att man seglar för styrbord när fältet seglar för babord och vice versa. På så sätt kan man skapa distans och möjlighet att segla båten snabbt. Jag håller inte riktigt med om att det gäller i alla förhållande. Om vinden vrider är det ju oftast bra att segla på skiften även om man ligger efter, dock så kommer skiftet till dig senare om man ligger efter, det kan man utnyttja så att man inte ligger och seglar precis efter klungan.

 

 

Hutchinson tycker vidare att man ska minimera slagen och fokusera på farten, vilket är mer allmänna tips än generella tips för om man har tjuvstartat.

 

 Sätt upp nya mål

 

Om målet innan racet var att komma topp tio i detta racet är det bra att sätta upp nya mål, för sannolikheten att du kommer så pass långt upp i fältet är inte så stor. Alltså släpp tanken på att du ska få en mirakulös vindby som ingen annan får, sätt istället upp mål som att halvera avståndet till båten närmast till nästa märke. Plocka sen en båt i taget, de andra kommer att göra misstag som du kan utnyttja, racet är inte över förrän det är över.

 

 

Victor Västernäs


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Collberg vann Express-SM i Nynäshamn

"Årets SM i Express lockade 20 båtar till startlinjen i Nynäshamn. Med en fullständigt lysande serie på 1-1-1-1-1-1-1-DNS vann Expresslegenden Michael Collberg med SW...

Uppdatering från Yrvind

Yrvind avbröt som bekant sin seglats. Men han har inte givit upp. Här uppdaterar ...

Tjörn Runt by COWI 2018 – en kappse...

55:e upplagan av Tjörn Runt by COWI går av stapeln lördagen den 18 augusti ...

Alex Thomson om nästa "Volvo" Ocean...

Alex Thomson är nog mest känd för sina pr-trick som Mast Walk. Men han har o...

Video: Drama på Lysekil Women's Match

Sanna Mattsson och Swedish Womens Match Racing Team lyckades mycket starkt kvala in till Lysek...x