NÄSTA

Testpanelen testar våtdräkt och klockan du inte kan vara utan!

Januari 24, 2013 @ 14:55:32   Foto http://sites.garmin.com/quatix/

Garmin och Magic Marine

1 AV 4

Nu har det varit riktigt kallt hemma i Sverige ett tag och isen ligger på de flesta ställen runt kusterna. Vi hoppas alla på en inkommande värmebölja från söder men får nog vänta ett tag till. Har man inte möjlighet att åka utomlands kan man alltid se över sin utrustning inför kommande seglingssäsong. Vi har testat Magic Marines John-long våtdräkt och Garmins nya monster till seglarklocka. 

 

 

Magic Marine Metalite Long John

 

Att hitta rätt våtdräkt är inte lätt och det finns väldigt många olika varianter på en våtdräkt. Frågor man bör ställa sig är vilken tjocklek, utan armar/ med armar, färg och i vilken båttyp skall jag använda den? Magic Marines Metallite Long John är en ärmlös helkropps-dräkt som passar utmärkt till diverse jollar och skiff-båtar. Dräkten är specialgjord för seglare i trapets men för tex en laserseglare går det att sätta in Propads som hängplattor.

 

 

Dräkten är 1,5 mm tjock och väger nästan ingenting. Den är förstärkt vid rumpan, på knäna och ner längs med skenbenet. Vi har väll alla varit med om den jobbiga situationen när man står i helkroppsdräkt med fastspänd hängsele över och känner att det "trycker på" där nere. Orkar eller hinner jag ta av mig allt innan start är frågan man ofta ställer sig!? Metallite-dräkten har löst problemet med ett smidigt litet blixtlås i grenen som gör processen väldigt mycket enklare. 

 

 

Det absolut bästa med Metallite-dräkten är dess sköna innertyg som är extremt glatt vilket gör att när du rör dig i dräkten glider den smidigt längs med kroppen och du känner dig väldigt rörlig i den. Våtdräkten finns både i dam, herr och junior. Ett minus är att den bara finns i grått. Priset ligger runt 1400 kr och vill du ha ett par Propads till får du lägga till 600 kr. Våtdräkten finns bla hos Båths i Göteborg.

 

 

 

Garmin Quatix


De flesta seglare använder bara sin klocka som tidtagarur men för den som är vill ha mer information eller bara älskar tekniska prylar borde skaffa sig en Garmin Quantix. Klockan innehåller fler funktioner än någon annan klocka och är verkligen en nyhet på marknaden.

 

 

Till skillnad från andra seglarklockor är Garmins Quantix den enda som gör det möjligt att få all nödvändig data i en och samma enhet. Du får information om COG (kurs över grund), SOG (fart över grund), VMG (fart mot märke) samt ABC-sensor (höjdmätare, barometer och kompass). Med hjälp av barometern varnar klockan automatiskt för inkommande oväder eller liknande.

 

 

Det allra fräckaste med Quantix-klockan är hur den enkelt hjälper dig till den perfekta starten. Om du loggar startlinjen kombinerar sedan klockan tiden och startlinjen och beräknar avstånd till linjen samt önskad hastighet till linjen. Denna funktion passar perfekt till kölbåtsseglare som startar på långa linjer och vill komma med högsta möjliga fart över linjen. Du kan dessutom använda klockan som fjärrkontroll till din autopilot ombord.

 

 

Klockan är byggd för att tåla de tuffaste förhållanden och har ett rejält stålförstärkt klockhus och ett mineralglas som står emot repor. Den har en stor LCD-skärm med LED bakgrundsbelysning, ett robust armband i polyurethane och är vattentät ner till 50 meter. I GPS-läget räcker batteriet i upp till 16 timmar (beroende på användning). I klockläge räcker batteriet i upp till 6 veckor med funktioner som larm, vibrator, timer, stoppur och världsklocka med möjlighet att visa flera tidszoner på en och samma gång.

 

 

Quatix beräknas vara tillgänglig i mars 2013 och kommer att ha ett rekommenderat cirkapris på 4 195:- Ytterligare information om quatix finns på sites.garmin.com/quatix/


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Holmen Paper hjälper Wilhelm Kark a...

Wilhelm Kark är en lovande ung laser-seglare från Norrköping som satsar allt för att nå en olympisk medalj i framtiden. Utöver seglingen jobbar han med att f&a...

Video: Bli bekväm med att säga nej

52 Super Series har inför denna säsong markerat rejält mot användningen av...

Snowboardproffset Travis Rice besök...

Under Volvo-stoppet i Cardiff fick Dongfeng Race Team finbesök av superstjärnan T...

Filmerna som handlar om segling del 1

Sommarkvällar är perfekta för mys efter en heldag i solen och på havet...

Filmer som handlar om segling del 2

Sommarkvällar är perfekta för mys efter en heldag i solen och på havet...x