NÄSTA

Peyron är min nya hjälte!

December 15, 2012 @ 22:32:18   Foto

roder på väggen

1 AV 1

Som jag skrev förra veckan så har jag flytt vinterkylan till värmen i Spanien, det var i alla fall tanken. Efter att ha krigat ner i bil genom Danmark, Tyskland, Frankrike och slutligen Spanien utan att släppa blicken från termometern. Hela vägen ner höll sig temperaturen på minussidan och när vi rullade in på klubben i Palamos norr om Barcelona var det fortfarande 2 minus grader. JIPPI!, 220 mil i sträck och fortfarande långt från optimala seglingsförhållanden. Nu har väderleken ordnat upp sig och idag hade vi 15 sköna plusgrader och sol.

 

I tisdags var det optimala seglingsförhållanden på gränsen till för bra för 49er segling, dvs stora toppiga vågor och frisk bris. Vi och vår sparringbåt Niklas Dackhammar och Niklas Düring var ute tränade på kappsejsningar och avfallningar, då de bryter rodret och därmed förlorar sin förmåga att manövrera sin skiff. Då jag och Victor just då höll på och tränade lovartskappsejsningar en bit bort, såg vi inte vad som hände och blev väldigt förvånade då vi ser att de har tagit ner storseglet och seglar endast med focken, dessutom ser det ut som de är jagade av en val eller haj som då och då slår upp ur vattnet med sina fenor.

 

När vi kommer närmare blir vi lättade när valen i själva verket är storseglet, som grabbarna likt Alex Thomson meckat ihop, som ett nödroder och ligger och driver bakom båten. På detta sätt kunde de ta sig in till stranden en närliggande trand och invänta assistans från oss då vi seglat i till hamnen.

 

Båten och alla klarade sig alldeles utmärkt och det är fin stämning 49er och 49er fx  träningsgruppen, svenska laser och 470 seglare är också här och tränar och alla kommer att deltaga på Palamos Christmas Race. Bra stämning verkar det även vara i det svenska AC teamet Artemis, jag har ju egentligen ingen insyn i deras lag men att döma av de videoinslag som Artemis skickar ut på Youtube, har det blivit en stor förändring i approachen till AC72 seglingen sen Terry Hutchinson byttes ut mot Loick Peyron. Fransmannen Peyron är min nya idol, han skojar ju konstant och är alltid på ett glatt humör. Det är tydligt att producenten bakom kameran gärna vill få lite konkreta seglingserfarenheter från AC72:an, istället får vi höra att de har lärt sig att det finns fisk i vattnet och att han slagit Mango på kindbenet. Så jobbar en riktig stjärna och lagledare, i allt allvar och med hårda krav på resultat uppifrån, klarar han av att få skoja till det med sina grinders! Alla vi som inte håller i pinnen eller ratten på båten vet hur viktigt detta är.

 

Bilden ovan är det brutna vad som finns kvar av det brutna rodret, nu pryder det väggen i vår lägenhet.

 

 

Segla Vackert!

Victor Västernäs 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Världscupen DAG 1, pressrelease och...

Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:   Världscupen arrangeras just nu i Enoshima, Japan – det vill säga på samma vatten som...

Rolex Swan Cup 2018 (video)

I veckan seglas den 20e upplagan av Rolex Swan Cup. Racen seglas i Maddalena skärgå...

Kättingtrassel från helvetet (video)

Rubriken säger väl allt. Vi vill ändå varna känsliga tittare. Det...

TIPS: World on Water Sailing TV (vi...

World on Water är ett program som visar det senaste inom segling globalt. Avsnittet ne...

18ft Skiff Europeans Mark Foy Troph...

I somras seglades EM (och Mark Foy Trophy) för International 18ft Skiffs på...x