NÄSTA

Artemis är med i matchen om Americas Cup, på allvar!

November 05, 2012 @ 08:33:43   Foto Sander van der Borch

Artemis

1 AV 10

Igår döptes Artemis AC72:a på teamets bas i Almeda, San Francisco. Ceremonin, med den traditionella champagneduschen över skrovet, utfördes av Barbo Osher som är Sveriges generalkonsul i San Fransisco. Nu när Artemis första AC72:a är döpt och redo att börja seglas är svenskarna med i matchen om Americas cup på riktigt. Paul Cayard, VD Artemis, säger att den här dagen är speciell, ”det är nu vår vetenskapliga skapelse blir till ett krigsskepp!”

 

 

Det är tusentals design- och byggtimmar som ligger bakom att båten är färdig. Den är designad av Juan Kouyoumdjian och teamet i Valencia där man haft sin bas fram till nyligen då man flyttade över till San Fransisco där cupen kommer att avgöras i september 2013. Skroven till den 72-fot långa katamaranen har byggts i Sverige medan den viktiga vingen (storseglet) testats fram i Valencia. När delarna var färdiga skeppades de till San Fransisco för att sättas samman. 

 

 

”Vi är extremt förväntansfulla att få gå ut och segla här i San Fransisco Bay och lära oss så mycket vi bara kan. Förhållandena är utmanande vilket gör att det vi får testa båten på riktigt", säger Juan Kouyoumdjian.

 

 

Båten, som är den första av två planerade AC72:or, sjösattes redan för två veckor sedan. Tyvärr fick man omedelbart problem under ett bogseringstest då man upptäckte att båten hade strukturskador som man var tvungna att reparera med en gång innan man kunde börja segla med båten. Det var en tuff motgång men då detta var i samband med att Oracle kraschade med sin båt kan man förstå att Artemis ville ta det säkra före det osäkra.

 

 

För designteamet är det viktigt att segla med båten och få testa sina teorier i verkligheten. Efter testseglingen med den första båten gäller det sen att ta med sig erfarenheter och nya idéer i designen av den andra. Sannolikt kommer den andra båten att vara ännu snabbare och eventuellt mer extrem designmässigt då det är den båt man ska utmana om Americas Cup med.

 

 

För skeppare Terry Hutchinson, rorsman Nathan Outteridge, taktiker Iain Percy,  grinder Magnus ”Mango” Augustsson och de andra seglarna är det av största vikt att komma igång med träningen. Tidigare har man seglat de mindre AC45:orna och fått en bra känsla för hur det är att tävla med stora katamaraner, men 72-fotarna är en helt annan båt än 45:orna. Det fick konkurrenterna Oracle bittert erfara då de, efter att ha haft stora problem med att tygla de ohyggliga krafterna och farter upp mot 40 knop, gjorde en riktig nosedive och totalkvaddade sin båt.

 

 

Samtidigt ligger man efter, framförallt team New Zealand, i inlärningsprocessen av AC72 segling. Terry Hutchingson säger ”Vi har en del tid att ta igen och vi har ett försprång att ta ikapp. Vi kommer att segla så mycket vi bara kan och utveckla en säkerhet båten. Det är det stora målet.

 

 

En stor förstärkning till det svenska laget annonserades i veckan då det stod klart att Artemis värvat den franska flerskrovsexperten Loick Peyron. Peyron har tidigare varit skeppare på Team Energy som bland annat vann world cup series i Venedig  i våras. Loick Peyron kommer att bidra med sin erfarenhet av stora katamaraner men det är tveksamt om han kan peta undan den unga supertalangen Nathan Outteridge eller den rutinerade Terry Hutchinton från rodret.

 

 

Troligtvis kommer Artemis att börja testsegla i veckan i San Fransisco. Vindarna kommer att vara relativt lätta i början av veckan för att sen öka lite på torsdag och fredag. En fråga som många ställer sig är om Artemis kommer att foila, likt team New Zealand och Oracle. Det var Nya Zeeländarna som först behärskade den flygande konsten, därefter följde Oracle och sannolikt kommer även Luna Rossa att foila. italienska Luna Rossa, som precis har börjar segla sin 72:fotare, är byggd på Nya Zealand i samarbete med Team Nya Zealand och sannolikt är seglingsegenskaperna hos de båda båtarna likartade. 

 

 

Dopet och sjösättningen av Artemis AC72 är en milstolpe för det svenska teamet och nu är man verkligen med i matchen om Americas Cup som den Challenger of record, man är.

 

 

"Det har varit en enorm laginsats för att designa, bygga och sjösätta AC72:an. Vi ser fram emot värdefull träningstid i San Fransisco Bay de kommande veckorna." avslutar Paul Cayard.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Lööf vinner helgens Nordiska Mäster...

I helgen seglades Nordiska Mästerskapet i OK-jolle. Ett femtiotal seglare från sex olika länder slöt upp till Gottskär där mäserskapet gick av stapeln. P&a...

EN NY VERSION AV 360 (VIDEO)

Du som har provat någon form av surfsport vet att det lockar till kreativitet och uppt&a...

VEM ÄR SMARTAST - DU ELLER DELFINEN...

Det är lätt att konstatera att Delfinens hjärna är större och mer ...

Foto Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

Hård vind väntar i Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race har lämnat Cardiff och är på väg till Göteborg. ...

"Norge om babord" i 48 dagar (video)

"Framme! Nu har jag seglat med "Norge om babord" i 48 dagar. Lite konstigt att stå vi...x