NÄSTA

LESS vann Lag-SM i optimist inför rekordpublik!

Oktober 01, 2012 @ 08:36:15   Foto

LESS

1 AV 6

Årets Lag-SM i optimist avgjordes i helgen i Tanumstrand. Lag-SM i optimist seglas i lag om fyra där klubbar från hela sverige möts för att slåss om den prestigefyllda pokalen. I år hade 33 lag samlats som på lördagen seglade en roundrobin i grupper om 8 lag. De tre första lagen gick därefter vidare till en ny finalroundrobin i två grupper med sex lag i varje grupp.

 

Under Lördagens seglingar var det framförallt KSSS 1 och LDSS 1 som imponerade mest genom att vinna alla sina 7 matcher. Söndagens finalseglingar bjöd på sol och vindar mellan 5-8 m/s, perfekt propagandasegling. I kvartsfinal 1 lyckades favorittippade och förra årets vinnare KSSS 1 vinna alla sina 5 matcher och därmed ta sig drekt till semifinal. Fighten om den andra semifinalplatsen var betydligt mycket jämnare där LDSS 1, KKKK 1 och BOOSS 1 alla vunnit lika många matcher och dessutom slagit varandra. Fighten gick alltså till en så kallad "TIE" där man fick räkna ut placeringarna i inbördes möten och därefter skicka laget med minst poäng vidare till semifinalen. Efter över en timmes avbrott i seglingarna med diverse åsikter och uträkningar slog seglingsledningen fast att BOOSS 1 fick den sista biljetten till semifinal. I den anrda kvartfinalgruppen var det inte lika jämnt utan LESS 1 och RÖSS 1 kunde ganska enkelt segla till sig semifinalplatserna 3 och 4.

 

Semifinalerna avgjordes i bästa av tre matcher och det var inget snack om vilka två lag som nu övertygade mest. Både LESS 1 och KSSS 1 vann i två raka matcher och finalen var nu ett faktum. Till finalen  hade nu också publiken strömmat in. Starten låg bara 20 meter från bryggan vilket gjorde seglingarna till en riktig publikfest.

 

Även finalen skulle seglas i bäst av tre matcher där grabbarna från LESS lyckades vinna första matchen. Detta efter att nästan alla seglare fick vänt om eftersom startfartyget signalerat enskild återkallelse. I den andra finalmatchen tog LESS ett tidigt grepp om matchen och såg ut att ha kontroll när plötsligt ledande Axel Rahm kapsejsade. Paniken nådde hela vägen in till land och KSSS 1 fick nu en gratis chans att komma tillbaka in i matchen. En chans som de tog vara på och kunde därmed vinna matchen och kvittera totalt. Lag-SM i optimist fick nu avgöras i en sista och helt avgörande match. En match som bjöd på tjuvstarter,  flera straff och en rafflade målgång. Grabbarna från Lerum gjorde en fantastisk sista kryss där Oscar Engström precis lyckades gå före i ett styrbord/barbords-möte och passera mållinjen före sin konkurrent. LESS vann den avgörande finalmatchen och bjöd publiken på en magisk segershow framför bryggan. Göteborgarna i publiken svarade med att sjunga SM-GULD...SM-GULD..SM-GULD...och glädjen var total! 

 

Årets LAG-SM i optimist var ett kanonarrangemang där helgens snackis var den fantastiska clinic Chris Atkins höll för seglarna under lördagskvällen. Chris har som domare ett tiotal VM och EM i optimist i ryggen och var dessutom domare under Volvo Ocean races in-port races. Seglarna fick lära sig massor om regler och taktik i lagsegling på ett mycket pedagogiskt sätt.

 

 

Resultat:

1:a LESS, Axel Rahm, Oscar Engström, Hugo Westberg, Carl Folkesson och Nils Persson Rapp

2:a KSSS, Emil Järrud, Hugo Svensson, Fabian Bergman och Adrian Salamon

3:a RÖSS, Lucas Bergström, Erik Nevhagen, Josefine Åkesson och Niklas Munkby

 

 

Text: Victor Bergström

bergstrom@searchmagazine.se


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x