NÄSTA

Vårt livs äventyr: Planen för att fly ekorrhjulet!

September 29, 2012 @ 14:57:19   Foto Chamsin Sailing

chamsinsailing

1 AV 1

För några dagar sen fick vi en förfrågan från tre äventyrslystna killar om vi på Search ville följa dem på deras livs äventyr. Oskar Langenius, Filip Brännström och Mathias Juhlin ska segla över Atlanten till Karibien och tillbaka. Självklart tackade vi ja, så nu kommer vi följa dessa tre herrar fran vecka till vecka. Det är snart dags för avfärd och grabbarna håller på med de sista förberedelserna, här nedan följer den första rapporter som ger oss en inblick i hur de kom på iden och vad som är drivkraften.

 

Planen

Utbildningarna är halvfärdiga och äntligen börjar ljuset i slutet av tunneln synas. Men det innebär även att vi kan föreställa oss vad som väntar efter studierna är färdiga. Jobb, jobb och mer jobb i flera år. Ingen av oss har gjort någon längre resa tidigare och vi känner alla att det är nu det gäller att göra någonting innan vi fastnar i det hamsterhjul som kallas livet. Vi ville varken åka till Thailand eller backpacka, det kändes som redan uppkörda hjulspår. Dessutom uppfattar vi oss mer eller mindre som idrottare, äventyrare och inte minst inbitna seglare. En långsegling kändes helt rätt, någonting mer än att bara åka från fest till fest, att vara utlämnad till sig själv och varandra, att utmana naturen men inte minst göra någonting värt att minnas sena eftermiddagar bakom ett skrivbord i framtiden.

 

Rutten var det första som bestämdes, Karibien är inte bara någonting mytomspunnet utan även varje seglares dröm! Små ögrupper befolkade av sköna lirare i rastaflätor och sailbums, sannolikt några av de coolaste regattorna som står att finna och resan dit skulle sannolikt bli ett äventyr utöver det vanliga. Även idén om att se mer svåråtkomliga platser lockade och då fanns Centralamerika inom räckhåll. Vi kan fortsätta hur länge som helst och anledningarna var många, till Karibien med omnejd ville vi.

 

Vi bestämde oss, vi gör det!

Planer av det här slaget stannar dock ofta som just planer. Vi hade kollat på båtar i hela värden och till och med kontaktat en och annan säljare. Ingen av dessa båtar uppfyllde dock den kompromiss som fanns mellan våra ekonomiska krav och anhörigas krav på säkerhet. Tillfället dök oväntat upp som en förfrågan om vi var intresserade av en Beneteau first class 10, en liten racer på 34ft och föregångare till den populära First serien. Vi meddelade att vi faktiskt var intresserade men sedan bar det av till sedan länge inbokade sommarjobb. Men när vi i september började droppa in var det hett om öronen, skulle vi köra var det nu det gällde och det tog många sömnlösa nätter innan vi bestämde oss, vi gör det!

 

Förklaringen till nervositeten står att finna i våra respektive studier. Det är livsfarligt att hoppa av i mitten av en utbildning. Dels kan man tappa studietakt och försprång mot jämnåriga kamrater. Dessutom finns risken att man helt enkelt inte kommer in då man vill återuppta sina studier. Trots detta tror vi att detta skall bli vårt livs upplevelse med minnen för livet, nya kontakter och en möjlighet att bestämma sig för vart vi vill här i livet.

 

Vilka är vi?

 

Oscar Langenius

Läser Civilekonom programmet, driver tillsammans med två vänner företaget RaceMakers som arrangerar framförallt matchracing regattor för ungdomar. På fritiden försöker han passa på att segla så mycket som möjligt fleetrace, match race och cruising. Under sommaren har han arbetat som skeppare i Kroatien och kapten i Spanien samt jobbat med GKSS match race center.

 

 

Mathias Juhlin

Kommer från Uppsala och läser till läkare i Polen. I framtiden planerar han att bli plastikkirurg. På fritiden gillar han äventyr i alla dess former och det blir allt från wake till segling under sommaren, medan det under vintern mest handlar om skidor. Han började segla i ung ålder och blev genast frälst efter en fantastik vecka på det lokala seglarlägret. Efter att träffat Oscar har han nu tagit sig vatten långt över huvet för att uppnå något han tyckt varit ball sedan han varit liten, men framför allt för att ha rätten till att bära de där röda byxorna.

 

 

Filip Brännström

Som infödd i en marin miljö började han bygga båtar av gamla skottkärreflak som skrov, kvastar som mast och sopsäckar som segel i tidig ålder. Efter att ha insett att en eventuell karriär som varvssnickare med hans konstruktioner inte skulle bli särskilt ljus bytte han spår, och läser numera till läkare i Warszawa. Efter tre år begravd under böcker i ett dunkelt bibliotek är det dags för halvlek – en oförglömlig seglats!

Filip Brännström, Mathias Juhlin, Oscar Langenius

 

Fler rapporter kommer, om ni vill följa killarna på riktigt när håll tittar ni in på deras facebooksida ChamsinSailing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x