NÄSTA

Back to basics: hur gör man en bra lovartsstart!

September 21, 2012 @ 15:06:24   Foto Search Magazine

Lovartsstart2

1 AV 1

Hur gick det på helgen seglingar och framförallt hur gick det i starterna. Ofta när det inte går så bra kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och gå basics, seglingens ABC. Det är sällan racketforskning som gör att vinnarna vinner utan snarare att de håller det enkelt och utför vissa nyckelelement konsekvent bra. Ibland har besättningsmedlemmar olika uppfattningar om vad erat ABC är och det kan vara värt at sätta sig ner och repetera tillsammans. För att sätta igång processen att vinna nästa regatta(eller åtminstående starta bättre) kan det vara en bra ide att gå igenom följande tips om lovartstarter.


 

Precis som när vi diskuterade starter vid läflaggan så skiljer tillvägagångsättet en del om man seglar kölbåt eller jolle då kölbåten tar längre tid att accelerera igång och det blir viktigare att hela tiden hålla liv i båten. Det som är gemensamt när man startar i lovart är att det oftast är lite mer ”safe” att starta här om man jämfört med mitten eller i lä. Om man misslyckas med sin lovartstart har man oftast möjlighet att slå ut på högerkanten i fri vind utan att gå bakom hela fältet.

 

Här kommer några saker att tänka på när man startar i lovart. 

 

 

Kolla var flaggan sitter på startfartyget

Det är lätt att tänka att startlinjen är från aktern av startbåten till läflaggan men så är inte fallet, på startfartygen finns alltid en startflagga som begränsar linjen. Startflaggan kan ha olika placering på startfartygen, men oftast är den någonstans på mitten av båten, kanske i masten. Beroende på hur lång din båt är i förhållande till startfartyget finns här en halv till en båtlängd som man kan starta längre fram.

 

Notera var flagga sitter på startfartyget

 

 


Beräkna avdrift och layline

För att få en bra lovartsstart så nära startfartyget som möjligt är de viktigt att man har koll på laylines i kölbåt och avdrift i jolle.

 

När det är fördel i lovart i en jolleregatta är det oftast en stor klunga av båtar som vill starta nära lovartsbåten, då gäller det att kunna avgöra när man ska gå in och ta sin plats på linjen eller sin kölapp för att komma in på linjen. När det är 2-3 minuter kvar till starten börjar båtar att lägga sig i position när startfartyget. Det är i de flesta fall omöjligt att ligga helt stilla på samma position under hela den här tiden, dvs, den båt som ligger närmast båten när det är så lång tid kvar kommer inte att få starta längst upp.

 

Istället är det en av båtarna i lovart om startfartyget som har tagit ”rätt kölapp” som kommer att få starta på den åtråvärda platsen längst upp. Det krävs rutin för att gå in på rätt plats vid rätt tillfälle, men det är också bra testa lite innan start hur länge det går att ligga stilla vid startfartyget.

 

I det här läget om man har tagit en kölapp för långt upp i lovart är det viktigt att, i tid inse detta och försöka hitta en ny position längre ner på linjen. Det går att få klungan att röra sig lite fortare genom att lägga sig väldigt nära båten i lä och på så sätt ge denna mindre manövreringsutrymme, vilket sen förhoppningsvis sprider sig genom klungan men det är inte idiotsäkert.

 

Man ska också tänka på att det är väldigt mycket lättare att ligga stilla precis vid startfartyget då det blåser mindre och är mindre vågor där och därför mindre avdrift.

 

 KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Trimaransegling med Team Francis Joyon

Vi kliver ombord och åker med på Team Francis Joyon och deras Trimaran IDEC.    Vågsegling har vi sett många exempel på tidigare ...

MOB Rescue Line - ett hjälpmedel vid man överbord för att snabbt nå, säkra och hjälpa en person ur vattnet.

HAR DU KOLL PÅ KÄNDA KATASTROFER TI...

Har du koll på katastrofer till sjöss? Det kan du ha nytta av i nästa

Ellen MacArthur Cancer Trust (video)

Dame Ellen Patricia MacArthur använder segling som verktyg för att hjälpa u...

MÖT DEE CAFFARI PÅ BÅTMÄSSAN.

MÖT DEE CAFFARI PÅ BÅTMÄSSAN

Precis som i fjol har jag och Peter Gustafsson (

TBT: SJÖSÄTTNING LIKE A BOSS

Throw Back Thursday: Det finns oändligt med klipp och historier kring misslyckade sj&...
x