ViVa, app för att se vind och ström!

Vind är ju väldigt viktigt för seglare, är det tillräckligt med vind är det för mycket vind? Veckans app heter Viva och kommer från Sjöfartverket är gratis och svar på just denna fråga. Sjöfartsverkets vind och vatten tjänst finns online på deras hemsida och även som app.

Tjänsten bygger på observerade data från ett sextiotal väderstationer runt Sveriges kust och i Vänern. Medelvind, byvind riktning och styrka, vattenstånd ges på de allra flesta stationerna. På vissa kan man även se ström på olika djup, lufttryck, sikt salthalt, vattentemperatur mm. Appen ger en något nerskalad version av informationen på nätet, på hemsidan finns det tillgång till historik och statistik medan det i appen endast realtidsobservationer som erbjuds.

För att hitta sin väderstation kan man antingen välja utifrån en googlemaps karta eller en lista med alla observationsstationer. Det är också möjligt att lägga till sina egna favoriter och snabbnavigera till dem med menyknappen. ViVa appen används av många för att få reda på de aktuella väderförhållandena innan en segeltur. Den är lätt att använda och ger precisa data, är dessutom gratis, en självklarhet i varje seglares mobil.

Appen är kompatibel till iphone, ipad och android

Top