NÄSTA

Lättviktsskor/stövlar, för jolle och kölbåt!

September 05, 2012 @ 05:51:51   Foto

Zhik 460 boot

1 AV 6

Att optimera vikten ombord är en egen konstform som av vissa seglare tas till absurdum, från de klassiska avklippta tandborstarna på Whitbread tiden och nu även lättviktskläder. Om vinsten ligger i det psykologiska eller i faktiskt vinst av båtfart kan man alltid fundera på, men visst rör man sig smidigare på båten om man är lätt på foten. Vi tar en titt på två lättviktsstövlar en för jollesegling och en för kölbåtssegling.


 

 

Zhik boot 460

 

Är en våtdräktsko i 2mm neopren som passar till perfekt till jollesegling. I de båtar som man hänger med hängband, är hängytan på fotens vrist unik. Kombinationen med ytan på zhik´s hängband mot skons vrist ger extra bra grepp, vilket ger seglaren bättre kontakt med båten och dessutom gör att man kan slappna av mer i fot muskulaturen och hänga längre ut.

zhik

Zhik 460 Booth Lightweight

 

Från den tidigare versionen har man förbättrat en rad saker. Kardborrebandet som håller ihop skon har blivit bredare och fixerad. Tidigare var snörningen och banden integrerat vilket gjorde att det var svårt att knyta skon ordentligt och att bandet ofta lossnade. Även förstärkningen på insidan av stortån är en förbättring, många jolleseglare med en lägger ner insidan av foten mot skrovet på undanvinden och därför har det varit stort slitage här.

 

tå

Förstärkning på insidan av foten.

 

Och så var det där med lättvikten, visst går det att fysiskt känna skillnaden på vikten när man håller dem båda i handen och man blir lite smidigare i båten, men viktigast är kanske den mentala effekten.

 

Zhik 460 Booth kostar ca 69 Euro mer info på zhik´s hemsida 

 

 

Lizard  X-Spin

För kölbåtseglaren som vill ha en vattentät stövel med bra grepp för och med optimerad vikt bör man ta en titt på Lizard x-Spin. Stöveln är vattentät och andas med membranet Outdry. Kanske är denna Italien producerade stövel anpassad för sydliga breddgrader och sommar i Sverige, men å andra sidan vem seglar egentligen när det är dåligt väder?

 

Lizard

 

Stöveln är väldigt lätt som en följd av mindre foder och värme, vilket ju kan vara skönt för en fördäckare som är upp och springer mycket. För de som mest befinner sig i sittbrunnen och på railen är det ju frågan vad vinsten blir. Kanske orkar man hålla ut fötterna längre och därmed få ett större rätande moment, om man ändå inte får ut fötterna är det ju å andra sidan bättre om stövlarna är tunga.

 

Lizard x-spin kostar ca:2199sek och man kan bland annat köpa den på one design center

 

 

 

 

Fler bilder på stövlarna!
KOMMENTERA

asdawPosted October 23, 2016 at 09:39

Excellent publish i have to state as well as many thanks for that info. Training happens to be a sticky topic. Nevertheless, continues to be one of the top subjects in our period. We value your own publish as well as anticipate much more. rebelmouse
Reply
makPosted October 29, 2016 at 06:38

When i paid for on your website online yet position totally focus totally some modest submits. Satisfactory technique for near future, We are book-marking once have many people end starts it is in place. do my critical thinking
Reply

KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

TBT: Sjunkande båt på Round The Isl...

TBT: En mardröm för alla båtälskare är förstås är att båten ska sjunka. På Round The Island Race i somras hände just detta för...

Efter all väntan, nu har ORACLE slä...

Då var dagen kommen för ORACLE Team USA att presentera och sjösätta d...

Exklusiv video: Cykeldriven AC50

Vi rapporterade igår om de

Mooringo uppdaterar systemet

I ett tidigare i...

Nu är det officiellt, här är Nya Ze...

Två dagar i rad har vi kunnat visa bilder på båten med de revolutioneran...
x