NÄSTA

Apphjälp för att briljera på regattamiddagen?

Augusti 27, 2012 @ 21:49:03   Foto

App

1 AV 4

 Visst är det kul med nya appar till sin smartphone eller surfplatta. Vi tänkte vi skulle testa/tipsa om en i veckan. Vi börjar med en som kanske kan hjälpa dig på regattamiddagen utomlands.


 

Det kan vara nog så svårt att förstå båttermer som gira, skota, reika masten osv för den som inte är så van vid båtar. Det är ju lite av ett test, när man träffar nya människor som säger att de är bra seglare, språkbruket avslöjar hur det egentligen ligger till.

 

Det svåra blir sen när man som erfaren seglare kommer utomlands och ska prata engelska med britter, amerikaner, australiensare osv, det blir svårt att uttrycka sig med skolengelskan. Din egna kunskapsnivå gör sig inte rättvis med ett haltande "seglingsspråkbruk" och det är svårt att bli tagen på allvar på regattamiddagen.

 

Självklart finns det en app som borde kunna lösa detta. Sailing Boating and Marine Guide låter lovande. För en dollar(ca 7 kronor) får man en lång sökbar ordlista med seglingstermer. Om vi tar en titt under bokstaven H finner vi till tex Head Sea som förklaras som: When the waves meet the head of a ship in her course, they are called a HEAD SEA. It is likewise applied to a large single wave coming in that direction.


Head sea

Lista med seglingstermer

 

Okej bra Head Sea betyder helt enkel, vågor som kommer rakt framifrån.  Denna term kan sen läggas under favoriter och även mailas till en vän.

 

Man kan även söka termer, bara att mata in och förhoppningsvis finns ordet med i listan. Själva sökfunktionen är det inget fel på men listan av ord är väldigt begränsad, till exempel ger en sökning på backstay(backstag) eller vang(kick) inga träffar.

 

Ingen träff för backstay

Ingen träff på backstay

 

 

Kanske är appen mer inriktad för allmänt båtliv och inte på specifika seglingstermer. En sökning på tack(bog/slag) gav 5 föreslagna resultat bland annat STARBOARD-TACK(båt seglande för Styrbord) men ganska förvånande inte PORT-TACK(båt seglande för babord)

 

sök tack

Port-tack saknas i listan

 

 

Så sammanfattningsvis det här är inte en komplett guide till att kunna briljera på regattamiddagen med engelskspråkiga vänner men kanske kommer man en bit på vägen. Om man har internet tillgängligt kan seatalks onlice dictionary rekommenderas, den verkar ha bra mycket bättre teckning. Dock inte hittat den som app, hoppas det kommer!

 

 

 

 

 KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Mange Olsson-priset till Santiago L...

Pressm meddelande: Den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglar...

Yrvind har satt datum för avfärd (v...

Sven Yrvind börjar se slutet. Det som saknas är färg, el, roder och en Yulo...

FÖRÖDANDE SKADOR PÅ BÅDA BÅTARNA EF...

Dryga veckan kvar till America's Cup finns det inte mycket utrymme för misstag, men i...

Fiskenät till övers? De kan bli sol...

Att skapa produkter från vad havets vågor har att erbjuda är just nu myck...

Burling är djupt besviken över gård...

Kraschen mellan Land Rover Bar och Emirates Team New Zeeland kunde inte ha kommit vid en s...
x