NÄSTA

Ulrikkeholm, Mulder, Bezel och Björling Duell vidare

Augusti 12, 2012 @ 11:45:52   Foto Dan Ljungsvik/LWM

Marie Björling Duell, Sverige (Midroc-båten) i närkamp med Silvia Roca Mata, Spanien Foto Dan Ljungsvik/LWM

1 AV 2

Fjärde semifinalplatsen avgjordes i fredagens allra sista match


 

Med 12 segrar var i den dubbla round-robin (alla möter alla) i Lysekil Women’s Match, säkrade danskan Camilla Ulrikkeholm och Mandy Mulder från Holland varsin semifinalplats. 21-åriga överraskningen Alexa Bezel från Schweiz fick ihop 11 segrar och tog den tredje platsen, medan svenska Marie Björling Duell inte blev klar för semi förrän efter segern i fredagens allra sista match, över klubbkamraten Caroline Sylvan:

– I matchracing är det ofta inte klart förrän sista seglingen, så det kändes skönt att knyta ihop säcken. Jag är mycket nöjd med vår laginsats idag, säger Marie Björling Duell.

 

Björling Duells semifinalplats satt dock långt inne. Inför sista omgången matcher var hon tvungen att vinna över Sylvan. Men inte nog med det. Tuffa – och enda – konkurrenten om den åtråvärda semifinalplatsen, amerikanskan Sally Barkow, behövde dessutom förlora sin sista match mot spanjorskan Silvia Roca Mata. Den matchen inleddes på värsta tänkbara sätt för Barkow, som först tilldömdes två straffsvängar redan före starten. Och när man har fått två straff måste det ena tas direkt efter starten. Sedan lyckades spanjorskan dessutom, genom en smart manöver, tränga Barkow över startlinjen för tidigt.

– Att tjuvstarta och behöva vända tillbaka är egentligen illa nog i så svaga vindar som vi hade på fredagkvällen. När vi sedan omedelbart var tvungna att göra en straffsväng så stod vi nästan helt still medan Silvia stävade iväg ut på banan. Vi gjorde vad vi kunde, men det visade sig omöjligt att ta ikapp, suckade Barkow och tyckte att de kanske inte ens förtjänade en semifinalplats med tanke på att de faktiskt flög in alldeles för sent och missade måndagens träningstillfälle.

– Nej, det var väl inte bästa sättet att förbereda sig för ett så här konkurrenskraftigt startfält.

 

För Björling Duell var den amerikanska förlusten förstås goda nyheter, men först efter segern i en tät och spännande match mot Caroline Sylvan blev alltså semifinalplatsen klar.

– Nu känns det fint att vi börjar på ny kula. I semi och finaler handlar det ju om att vinna eller försvinna, och där har vi historiskt sett varit starka, tycker Marie, som 2001 – 2005 toppade världsrankingen.

Lysekil Women’s Match är Alexa Bezels första Grade 1-tävling (Internationella seglarförbundets högsta klassificering) men hon har ändå gått från klarhet till klarhet under tävlingen, och är förstås nöjd med vad laget åstadkommit så här långt.

– Vi har visserligen mycket som måste förbättras, men inga stora saker. Besättningsarbetet fungerar excellent och vi har god fart i båten, tycker hon, men erkänner att hon helst slipper riktigt svaga vindar under lördagens semi- och finalseglingar.

Som segrare i round-robin har Camilla Ulrikkeholm favören att få välja semifinalmotståndare, vilket sker vid skepparmötet på lördag morgon.

– Vi får diskutera i besättningen vem vi helst vill möta, säger hon hemlighetsfullt utan att avslöja något.

 

 

Resultat efter dubbel round-robin (alla möter alla) i Lysekil Women’s Match. De fyra främsta går vidare till semifinal.

Placering/namn/nationalitet/vunna matcher/förlorade matcher:

1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 12 – 4

2. Mandy Mulder, NED, 12 – 4

3. Alexa Bezel, SUI, 11 – 5

4. Marie Björling Duell, SWE, 10 – 6

 

5. Sally Barkow, USA, 9 – 7

6. Caroline Sylvan, SWE, 6 – 10

7. Silvia Roca Mata, ESP, 5 – 11

8. Petra Kliba, CRO, 4 – 12

9. Anna Kjellgren, SWE, 3 – 13

 

Lysekil Women's Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken. Nio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjunde upplagan av Lysekil Women's Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

 

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Midroc, Phonera, Musto, Svitzer och Liros är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

 

Mer information om Lysekil Women’s Match:

www.lysekilwomensmatch.se

http://www.facebook.com/lysekilwomensmatchKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Varför älskar du segling?

Förra veckan började vi fråga runt varför segling var så fantastiskt och hur känslorna kring sporten kan ändras. Klara Wester var den första att bli...

Uppgradera hemmet till båten Sailin...

Den här skönheten Sailing Nour är till salu och hon har nog större boyta &...

HAR DU KOLL PÅ RIGG OCH SEGEL?

Har du koll på rigg och segel? Det kan du ha nytta av i nästa 

HAR DU KOLL PÅ RIGG OCH SEGEL?

Har du koll på rigg och segel? Det kan du ha nytta av i nästa 

Nyfiken på Contender (video)?

Contender är en enmansjolle oftast byggd i trä konstruerad av den australiensisk...
x