Sverige i topp i Zoom8-VM

I veckan som gick avgjordes VM i jolleklassen Zoom 8 i Saltsjöbaden. 140 båtar deltog från ett stort antal länder. På pojksidan vann Sverige guld genom Simon Weideskog och på flicksidan blev det en svensk silvermedalj genom Ella von Melen. Båda är födda 1996 och seglar för Nackaklubben Boo SS.

Seglingarna avgjordes efter tolv race och det var oerhört spännande ända till slutet. Inte förrän efter sista racet gick det att kora någon av de sex medaljvinnarna. Inför sista dagen låg även Sam Stenman, också seglande för Boo SS, på medaljplats men tappade chansen bland annat genom en olycklig diskvalificering vid starten, en s k ”Black flag disqualification”. Sam slutade fyra. Tvåa blev Juuso Roihu från Estland.

Simon inledde de första två kvalseglingsdagarna med sex raka segrar. I finalseglingarna blev det mer spännande med en hel del taktiska drag från övriga medaljörer, men Simon höll ihop de sista seglingarna och tog hem guldet.

Ella von Melen visade upp en oerhört jämn serie och slutade på samma poäng som den vinnande danskan, Anna Munch, som dock knep guldet genom fler racesegrar.

Zoom 8 är en växande jolleklass som ligger i storlek mellan Optimistjollen och den större E-jollen. Den är rekommenderad juniorbåtklass av Svenska Seglarförbundet och den naturliga jollen för seglare som vuxit ur Optimistjollen. De flesta seglarna är mellan 13-17 år. Den passar lika bra för både tjejer och killar och över en tredjedel av seglarna är tjejer. KSSS stod tillsammans med Svenska Zoom 8 förbundet för VM- arrangemanget.

Hela resultatet finns här!

För mer information besök: www.zoom8.se

Top