NÄSTA

Klart för drabbning i Lysekil Women’s Match

Augusti 07, 2012 @ 09:34:30   Foto Dan Ljungsvik

Klart för drabbning i Lysekil Women’s Match 2012. Foto Dan Ljungsvik

1 AV 1

Sjunde upplagan av den populära tävlingen med start idag

För sjunde gången sedan premiären 2004 är det i morgon tisdag dags att köra igång Lysekil Women’s Match igen. På det årliga matchracingprogrammet är evenemanget en höjdpunkt som lockar ett stort antal av världens främsta kvinnliga seglare. 300 000 kronor i prispengar, varav segraren får en tredjedel, ska fördelas under veckan.

 

Matchracing är spännande kappsegling mellan två båtar åt gången, med prestigefyllda America’s Cup som förebild. Lysekil erbjuder med fina vindförhållanden och naturliga läktare på bergen kring Kyrkeviksbukten en fantastisk arena för både seglare och publik. Seglingarna inleds i morgon tisdag och avslutas sedan med lördagens rafflande finalrace. Så här ser programmet kortfattat ut:

 

Måndag 6 augusti, invigning

Tisdag 7 augusti, round-robin (alla möter alla) inleds

Onsdag 8 augusti, round-robin (alla möter alla) fortsätter

Torsdag 9 augusti förmiddag, round-robin (alla möter alla) avslutas

Torsdag 9 augusti eftermiddag, "kvartsfinal" en ny round-robin med de sex bästa inleds

Fredag 10 augusti förmiddag, "kvartsfinal"-round-robin med de sex bästa avslutas

Fredag 10 augusti eftermiddag, semifinaler påbörjas

Lördag 11 augusti förmiddag, semifinaler avslutas

Lördag 11 augusti eftermiddag, finalseglingar!

 

Det här är tjejerna som ska göra upp i Lysekil:


Camilla Ulrikkeholm, Danmark, titelförsvarare

För 15 år sedan ledde jolleframgångarna till att Camilla Ulrikkeholm fick utmärkelsen som Danmarks bästa unga kvinnliga seglare. Efter ett par års seglingsuppehåll har det sedan hösten 2003 bara varit matchracing på dagordningen för denna ständigt leende och lakritsälskande danska, i alla fall vid sidan av jobbet som arkitekt i Helsingör. Camilla är en badkruka som tycker att vattnet ska man inte simma i utan segla på. Och detta gjorde hon så bra i fjolårets Lysekil Women’s Match att hon nu kommer till årets evenemang som titelförsvarare. Team Ulrikkeholm har inte satsat på OS utan gått in för segling i större båtar såsom DS 37, men ändå lyckats behålla en placering bland de absolut främsta på världsrankingen.

 

Mandy Mulder, Nederländerna

Får man tro Mandys svenske tränare Mikael Lundh så är holländskan en supertalang som med stor envishet och alltid högsta fart i båten sätter konkurrenterna på plats. Redan som 20-åring tog hon sin första OS-medalj, ett silver i Ynglingklassen i Beijing 2008. I fjol kvalificerade hon Nederländerna till OS genom sin sjundeplats i för-OS, men blev sedan inte själv OS-uttagen. Till Lysekil Women’s Match har hon förstärkt besättningen med rutinerade Klaartje Zuiderbaan, själv rorsman vid premiärtävlingen 2004. Mulder är ett traditionellt holländskt efternamn för dem som sköter väderkvarnar, så det kan kanske vara till hjälp för att hitta de rätta vindarna i Lysekil.

 

Anna Kjellgren, Sverige

Som junior tog Anna inte mindre än fem guld i JSM i Optimist och 420. Hon har också varit femma på EM i matchracing och som högst nummer 18 på världsrankingen, men det var innan medicinstudierna tog över. Nu specialiserar hon sig inom ortopedi, åker skidor på vintrarna och kör nya OS-klassen kitesurfing, men bara när det blåser mycket. Och så ska sambon Johan omvändas från golfare till seglare… Anna är även matchracingdomare och har pluggat båtdesign på Nya Zeeland. Sedan 2011 bor denna Kullavikstjej åter i Göteborg och har nu formerat en matchracingbesättning med en blandning av hungriga jolletjejer och erfarna matchracingseglare, som ska göra allt för att nå toppresultat i Lysekil i år.

 

Alexa Bezel, Schweiz

Strax söder om Zürich, på den västra stranden av den långsmala Zürichsjön och precis där färjan går över till Meilen på ostsidan, där har detta schweiziska stjärnskott sin hemmahamn. Alexa Bezel är en språkbegåvning som med den äran fixar att hålla ihop sin besättning av unga lovande landsmaninnor, trots att de kommer både från alplandets tyskspråkiga och från de franskspråkiga delarna. Deras seglingsbakgrund finns i såväl jollarna 470 och Laser som i kölbåtar och katamaraner. Tjejerna i Team ChicaCER har mestadels seglat lokala matchrace i bland andra Bodensjön och Genevesjön, så Lysekil Women’s Match blir deras första evenemang med ISAF Grade 1. Ska de kunna rå på de mer rutinerade damerna?

 

Caroline Sylvan, Sverige

Som ”alla” andra inledde Caroline sin seglingskarriär i Optimist och E-jolle och deltog i såväl nordiska och europeiska som världsmästerskap. I OS-klassen Laser Radial har hon vunnit SM två gånger, och när hon för bara ett par år sedan började segla matchracing så blev det seger direkt i ungdoms-SM. I fjol vann Caroline och hennes besättning även ungdomstävlingen i Match Cup Sweden på Marstrand, fick ett wildcard till Lysekil Women’s Match men slutade på jumboplatsen efter en tuff vecka i de stora DS-båtarna. VM i australiensiska Perth i vintras gav detta unga lag – New Sweden Match Racing Team – från Göteborgs Kungliga Segelsällskap ytterligare nyttig erfarenhet att ta med sig till årets tävling i Lysekil.

 

Marie Björling Duell, Sverige

Hon toppade 2001-2005 världsrankingen fyra år i sträck och hon har sex VM-medaljer i matchracing, varav den senaste ett silver i Lysekils-VM 2009. Nu gör Marie Björling Duell comeback igen, och ska med hjälp av flera besättningsmedlemmar från de fornstora dagarna försöka upprepa framgångarna. Marie är barnmorskan som sadlat om till mental rådgivare och coach i egna bolaget Kompetenshamnen. Motståndarna ska besegras med rutin, erfarenhet och en hög lägstanivå, men så mycket träning har det inte blivit för Marie & Co. Åtminstone inte seglingsträning. Däremot har det här gänget aldrig tidigare kommit så fysiskt starka till ett evenemang som till årets Lysekil Women’s Match.

 

Silvia Roca Mata, Spanien

Efter en tidigare jollekarriär i Optimist, Laser Radial och E-jolle samt även en OS-satsning i Yngling, började Silvia Roca Mata med matchracing efter den förra olympiaden i Beijing då klassen utsågs till OS-gren. I fjol tog spanjorskan från Barcelona en fjärdeplats i EM i matchracing och hon håller just nu en tiondeplats på världsrankingen. Silvia och hennes besättningsmedlemmar är egentligen specialiserade på OS-båten Elliott 6, men klarade vid sin Lysekilspremiär i fjol av att nå en sjätteplats med dubbelt så stor besättning – sex personer – i DS 37. Den placeringen ska de göra allt för att förbättra i år, då de vältränade och efter gedigna förberedelser återkommer till Lysekil Women’s Match.

 

Petra Kliba, Kroatien

Segelklubben Vega i kroatiska Pula har fostrat flera duktiga matchracingseglare och 35-åriga Petra Kliba är en av dem. Hon har seglat sedan fyraårsåldern men började inte kappsegla förrän i tonåren. En knäskada förstörde hennes chanser att nå OS i Atlanta 1996, och istället fokuserade hon på havskappsegling. Petra Kliba har rundat jorden i Hong Kong Challenge Round the World Race och även seglat med en dambesättning i Baltic Sprint Cup. Hon är också en språkbegåvning och arbetar som översättare mellan kroatiska, engelska, italienska och tyska. Petras stora intresse för entypskappsegling, med ett flertal VM i 505, J 22 och E-jolle, ledde fram till en matchracingkarriär som även den utvecklats framgångsrikt.

 

Sally Barkow, USA

Riktigt roliga seglingar, utmanande båtar, en fantastisk arena och så några trevliga fester. Där har ni anledningarna till att amerikanska superseglaren Sally Barkow gärna återkommer till Lysekil. Sally Barkow är 32 år och en av världens absolut mest rutinerade kvinnliga matchracingskeppare. Två gånger har hon utsetts till Rolex Yachtswoman of the Year; årets seglare. Redan 2004 kom hon till premiärupplagan av Lysekil Women’s Match som nybliven världsmästarinna, en titel som hon försvarade året därpå. Efter OS-deltagande i Yngling i Qingdao 2008 var hon tillbaka i Lysekil för VM 2009. Ska det i år bli tredje gången gillt för Sally Barkow, som ännu inte lyckats ta hem segern i Lysekil Women’s Match?

 

Lysekil Women's Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

 

Nio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjunde upplagan av Lysekil Women's Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

 

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Midroc, Phonera, Musto, Svitzer och Liros är partners och Lysekils Kommun värdstad.

 

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

 

Mer information om Lysekil Women’s Match:

www.lysekilwomensmatch.se

http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Tom Cruise seglar (video)

Minns ni inför finalen 2013 i America´s Cup när Tom Cruise kom på besök och seglade?   Tom Cruise tillhör världens mest känd...

Badkarsbåten med duschdraperi till ...

När seglings abstinensen är för hög så du måste ta duschdra...

Isjaktssegling i 100 km/ h

Isjaktsseglingen börjar gå mot sitt slut men än så länge kan n&a...

VESTERVIKING FRÅN 1957 MED TRÄ I SK...

Vesterviking heter en havskryssare från Finland som blev först att officiellt an...

FINSK BÅT SÖKER SPONSOR ÄNNU TVÅ MÅ...

Det är nu bara två månader kvar till båtarna i Golden Globe Race sam...x