NÄSTA

Team Gryms berättelse från ÅF Offshore

Augusti 06, 2012 @ 10:49:06   Foto Roine Karlsson/Grym SWE 18

Grym Arcona 340 under Roslagen Sea Race. Foto Roine Karlsson

1 AV 1

Arcona 340 ”Grym” placerade sig som fyra på ÅF Offshore race 2012 Klass SRS C. Båten seglades Doublehanded av Lars Rönnberg och Alex Ekberg. 

 

Lars har under ett par säsonger varit gast på en av de mest framgångsrika båtarna på östkusten och semesterseglat flitigt med familjen på Grym, tidigare var Lars en hängiven vindsurfare. 

 

Alex Ekberg arbetar med reparation och uppdatering av båtar i egen firma och har gedigen erfarenhet av båtbygge och traditionell kappsegling med segling med liten besättning som specialitet. Har tidigare bl a seglat två Gotland Runt på två man.

 

- Att segla shorthanded har blivit populärt, tävlingar som Watski Twostar och Bohusracet drar fulla startfält och intresset för sporten ökar. På Grym fokuserar vi på Shorthand segling, så trots att det inte blev någon egen klass på ÅF Offshore i år valde vi att segla på två för att det är en så rolig utmaning, berättar Lars. 

 

- Efter en dålig start seglade vi oss upp till en femtondeplats i Sandhamn. Vindarna var lätta och bestod av både undanvind och kryss. På den traditionella delen av tävlingen runt Gotland efter Sandhamn lyckades vi skapa bra driv och vid Hoburgen hade vi seglat upp oss till en tredjeplats, berättar Alex och fortsätter. Vi jobbade konstant med alla trimfunktioner och seglade med mycket tryck i segelplanet under hela kryssen längs Gotlands östra sida medan vi jobbade med att äta och dricka och växelvis vila i sittbrunnen, vi vet att tävlingen ofta avgörs på slutet och då vill man ha tillräckligt med energi och vätska. Efter rundning blev det undanvind i ganska stora vågor vilket tog på krafterna, i det här läget slutade vårt vindinstrument att fungera och det var besvärligt att hitta de rätta skärningsvinklarna.

 

Efter att ha seglat oavbrutet i två dygn med kortare vila på sittbrunnsdurken var de ganska trötta och seglingen hem blev tuff, efter ett antal mindre lyckade gippar lyckades de försvarade sig mot fältet bakom och slutade på en fjärdeplats bland 65 fullföljande båtar.

 

- Vår Arcona 340 seglas med Fock, Gennacker, Code 1 och en rullbar kutterfock. Enkel segelhantering gör att vi kan fokusera på segling och båtfart. Båten upplever vi som mycket styv och sjövärdig med ett brett register utan egentliga svagheter. I tävlingen gled vi förbi Genuabåtar med vår fock i den lätta vinden vid Gotska Sandön, med samma segel gick sedan vi otroligt fort i 13 m/s utanför Östergarn helt utan besättningsvikt. Flera av våra konkurrenter tvingade då reva och byta till hårdvindsfock medan vi loggade bra fart i de stora vågorna.

 

Vi har tidigare seglat om de flesta båtar på semestern med familjen, nu vet vi även kan hävda oss även på tävlingsbanan och ger en eloge till Arcona som lyckats bygga en sjövärdig båt som både är lättdriven och styv i hårdare vindar, helt enkelt en perfekt båt för shorthand och familjesegling.

 

Lars Rönnberg och Alex Ekberg/Grym SWE 18


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM över för Sverige

Fotografiet ovan: Fritiof Hedström och Otto Hamel i 49er under VM i Århus 2018. ...

SPÄNNANDE FINALDAG I LYSEKIL

Anna Östling och Johanna Bergqvist seglar semifinal idag i Lysekil liksom Pauline Cour...

VÄDERFENOMEN UTOM ALL KONTROLL (VIDEO)

Vad gör man när en tromb drar förbi? Inte mycket. I bästa fall hå...

Tillbakablicken: Turn the Tide on P...

Fotografiet ovan: Turn the Tide on Plastic efter avslutat race i Haag. Om bara några tim...x