NÄSTA

Kung Ben eller Jonas av Danmark i Finnjolle?

Augusti 05, 2012 @ 07:32:29   Foto François Richard

Skärmavbild 2012-08-05 kl. 09.27.13

1 AV 1

Självklart är den stora seglingshändelsen idag, medalracet i starbåt med våra medaljörer Fredrik Lööf och Max Salminen men det är även medalrace i Finjolle idag. I herrarnas tungviktsklass är det tre seglare som kan göra upp om guldet, storfavoriten, hemmaseglaren Ben Ainslie, dansken "the dark horse" Jonas Högh Christiansen och holländaren Pieter-Jan Postma. Svenska Daniel Birgmark är också med och kan avancera till sjunde plats.


 

Tävlingen, har från första dagen, letts av dansken som gjort en fantastisk regatta. Den dubble världsmästaren som själv kallade sig för en "dark horse" inför OS leder med två poäng i i medaljracet före Ben Ainslie.

 

- Naturligvis sejler jeg for at vinde guld i morgen og jeg er sikker på at han(Ben Ainslie) gør det samme. Hvad angår OL har han en bedre historik endmig. Men jeg har sejlet et rigtig godt stævne, slået ham 7 ud af 10 sejladser og har bedre resultater på finalebanen (Nothe) både i opvarmningssejladsen og den første OL-sejlads. Jeg har sejlet godt med god fart så jeg tror jeg har en rigtig god chance for at vinde. Jonas Högh Christiansen till minbaad.dk

 

I medalrace är två poängs försprång detsamma som inget försprång då poängen räknas dubbelt och vid samma poäng avgör placeringen i medalracet. Så först i mål av Ben och Jonas vinner guldet om inte holländaren JP Postma blandar sig i leken. JP är 16 respektive 14 poäng bakom dansken och britten, vilket innebär att han har en teoretisk chans att ta hem guldet om Ben och Jonas börjar matchrace:a varandra och hamnar i slutet av fältet.

 

Följande kombinationer kan ge guldet till Holland:

1 NED, 8 GBR, 9 DAN

2 Ned, 9 GBR, 10 DAN

1 NED, 9 DAN, 10 GBR

 

Searchmagazines finnjolleexpert Björn Allansson tror på Ben Ainslie:

Ben har grymt bra medalj race statistik och på att segla bort sina konkurrenter. Så Ben har 80% sannolikhet att vinna. Det som talar för Jonas är att han är världens bästa på att starta och har haft bäst vecka hitills. Även PJ har en teoretisk chans att vinna men det vore högst osannolikt.

 

Svensken Daniel Birgmark är också med i medaljracet men har inte medaljchans. Daniel är åtta inför medalrace och har chans att avancera till sjunde plats om han är före finska träningskompisen Tapio Nirkko i dagens race. Det finns också risk att tappa både en och två placeringar till jagande spanjor och nya zealändare. Det kommer också att bli en match i matchen om bronspengen, för även om JP har teoretisk chans att avancera til silver- och guldplats kommer han säkerligen inriktasig på att försvara medaljen mot jagande fransmannen Jonathan Lobert och kroaten Ivan Kljakovic Gaspic.

 

Mycket att hålla koll på helt enkelt, för att följa racet tittar vi in på SVT:s live sändningar på webben

 

 

 

 

Se även vår Seglingsstudio inför OS, där hela panelen var överens om att Ben Ainslie skulle vinna!

 KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Nylackad kapp och sittbrunn. Foto Lars Pipping

VÄLHÅLLNA SKUA VAR FÖRSTA TRÄBÅTEN...

En av de allra första träbåtarna att sjösättas denna kyliga vår var Lasse Pippings Skua, en Gullkronakryssare ritad av Jarl Lindblom och byggd 1946. Gullkrona...

Och vinnaren är... (Hjertmans OK Sp...

I lördags arrangerade SS Kaparen -

Timelaps: Hundratals J70 på en och ...

21a upplagan av Sperry Charleston Race Week är på intåg och i North Charl...

Emirates Team New Zealand, äntligen...

Med mindre än 35 dagar kvar till starten av America's Cup är nu den nya zeel&aum...

KRÄFTKÖRET NU ÅTER FRÅN SALTIS TILL...

Stockholms Yacht-Klubb SYK och KSSS kombinerar årets Kräftkör och KSSS sen...
x